Dačić: BG posvećen dijalogu sa PR, strateški ciljevi EU i očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije

Beograd ostaje iskreno posvećen procesu dijaloga sa Prištinom, što je više puta dokazao implementacijom postignutih dogovora. Međutim, nikakav napredak nije postignut u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, iako se upravo na ovo pitanje odnosi najveći deo odredbi Briselskog sporazuma. Neophodno je da i druga strana u dijalogu preuzme odgovornost i pristupi ispunjavanju svojih obaveza. Napori moraju da budu zajednički, naročito imajući u vidu da će se samo na taj način osigurati normalizaciju života građana na KiM i stabilizaciju odnosa Srba i ostalog nealbanskog stanovništva i Albanaca. Uveren sam da celokupna Unija podržava Beograd u ovom cilju, bez obzira na različite stavove država članica o statusu KiM – poručio je prvi potpredsednik vlade Srbije i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić. On je u utorak, na radnom ručku ministara inostranih poslova država članica EU i država kandidata za članstvo, koji je organizovan u utorak u okviru estonskog predsedavanja Savetu EU, održao govor. Govorio je o strateškim prioritetima Srbije. 

Beograd gaji nadu, naveo je takođe – u dalji uspešan nastavak dijaloga uz punu podršku i okrilje EU.

"U čiju ulogu kao fasilitatora imamo puno poverenje. Samo kroz posvećen dijalog moguće je rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnja stabilnog regiona," dodao je. 

Govoreći o članstvu Srbije u EU, Dačić je kazao da je punopravno članstvo Srbije prvi strateški spoljnopolitički prioritet Srbije.

"Imamo legitimno očekivanje da će najavljena strategija za pristupanje EU jasno prepoznati da je Srbija, uz Crnu Goru, lider u procesu pristupanja EU i da je perspektiva punopravnog članstva tokom mandata sledeće EK dostižan i realan cilj," dodao je.

Drugi strateški prioritet je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, što je, kaže – dovedeno u pitanje nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Upravo zbog toga, diplomatski napori Srbije na očuvanju celovitosti predstavljaju značajan element naših odnosa sa drugim zemljama i međunarodnim akterima," kazao je takođe. 

Podsetimo, Predsednik Srbije je sredinom prošlog meseca po prvi put u javnosti potvrdio da EU neće dozvoliti učlanjenje Srbije u EU bez pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom. Upravo se ovaj dokument u javnosti tumači kao dokument o priznanju Kosova od strane Srbije, iako sam predsednik tvrdi da taj sporazum "nije priznanje", te da "niko to još ne govori na taj način", već "između redova". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.