Da sam ja neko: Dr Siniša Milić i nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati

Koliko košta život na Kosovu? Kao što, vidite vrlo jeftino. Svakog dana se licitira i imam utisak, što više vreme prolazi, da je cena sve slabija. Ipak, život je najlepša stvar. Život je prelep. Čovek mora o životu uvek da razmišlja pozitivno, kazao je jedan od najpoznatijih lekara na Severu – Siniša Milić.

Doktor u Hitnoj pomoći već godinama u Kosovskoj Mitrovici, kaže da srpski narod na Kosovu, možda više i od samih građana centralne Srbije, prati događaje „tamo gore“, iako su Srbi sa Kosova, za njih „tamo dole“.

„Naše oči su mnogo uprtije u vas nego vaše u nas“, kazao je Milić Radi Đurić u emisiji „Da sam ja neko“. Ona je sa ekipom boravila na Severu prošle nedelje gde je razgovarala sa Srbima baš u vreme nemira, krize i protesta.

Dr Siniša Milić naglasio je da državljani Srbije moraju da uspostave zajedničku tačku kontakta, zbližavanje.

„Mi se osećamo ugroženim i smatram da nam je potrebna, ako ništa više, barem vaša podrška a ne zlo, ne loše reči. Ja sam za to da se upute pozitivne reči. Ne moraju da budu lažne, ne treba da budu politički obojene. Neka budu iskrene“.

Želi da Srbi sa Kosova, državljani Srbije imaju ista prava i odgovornosti kao i ostali.

„Sve ono što mislim i što osećam, vezano je za moju zemlju i ja je volim, kao što je i vi volite. I ne želim da se ičim razlikujem od vas, ni po dokumentu, ni po pasošu, i to je onaj minimum koji tražim od države i ja ću joj dati sebe“, kazao je.

Za ovu moju Srbiju ja sam spreman da ostanem ovde, ne zato što ona to traži od mene, već zato što ja tako osećam

Ostao je na Kosovu i ne želi da ide. Ali, mladi odlaze. Usled straha i bojaznosti za sopstvenu budućnost.

„Ova nerazjašnjenost, ovo stanje u kojem se trenutno nalazimo, stanje sa sirenama, napadima, bombama, hapšenjima, utiče na ljude da razmišljaju, i sklone decu, da ih sklone da ne budu ovde. Jedinu stvar koju bih mogao da kažem mom sinu lekaru i ovom drugom, i ćerki, izvinite, što sam vam ovakvo detinjstvo priuštio. Zašto? Moja generacija je ta koja, kad je trebalo, nije uradila to što je trebalo da ovo detinjstvo ne dožive“, poručio je u emisiji „Da sam ja neko“.

Put izlaska iz krize vidi u prenošenju u ujedinjavanju znanja. To pokušava da uradi i na svom radnom mestu. Podsećajući sa jedne strane na izreku – želje tek opismenjenih su ogromne, prenosi svoju životnu mudrost:

„Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati“.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.