Čuveni vlasnik škole glume Mika Aleksić uhapšen zbog optužbi više devojaka za silovanje i seksualno zlostavljanje

Vest je ažurirana

Miroslav Mika Aleksić, čuveni vlasnik škole glume u Beogradu, sinoć je priveden u stanicu policije, jer ga je više devojka prijavilo za silovanje ili seksualno uznemiravanje, objavili su beogradski mediji, a od sinoć ne prestaju reakcije na ovu vest, uključujući pre svega podršku javnih ličnosti devojkama koje su za sada istupile.

Poznata glumica Milena Radulović u ispovesti koju je dala za današnje štampano izdanje dnevnog lista „Blic“, ispričala je da je Aleksić dok je bila maloletna silovao i da se to dogodilo više puta.

MUP: Prijava za napastvovanje 5 učenica, sumnja da ima više žrtava, poziv da se prijave
U međuvremenu, mediji su danas javili da je MUP saopštio da je M.A. (68) uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivična dela silovanje i nedozvoljene polne radnje nad pet svojih učenica, od kojih su dve u vreme počinjenih dela bile maloletne, u periodu od 2012 do 2020.
Pošto se sumnja da ima još osoba koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, mogu to da prijavie u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107, apelovala je policija.
Osumnjičenom M.A. je određeno zadržavanje i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ona je takođe ispričala da nije jedina Aleksićeva žrtva, već da je on imao istu šemu seksualnog zlostavljanja za druge devojke kojima je predavao, a koje su ga takođe prijavile policiji.

Kroz Aleksićevu čuvenu školu glume prošlo je hiljade dece, a tu su stasala neka od najvećih imena našeg glumišta. Neki od njih su Nikola Kojo, Viktor Savić, Boris Milivojević, Vuk Kostić, Mirka Vasiljević, Marija Bergam, Nikola Đuričko, Mirjana Joković, Nada Macanković…

U ovu školu deca se upisuju od pete ili šeste godine, a najkasnije sa 13 godina. Milena Radulović je deo grupe postala sa 11 godina, a u grupama je bilo od 25 do 30 polaznika.

Audicije za prijem dece su bile masovne. Prijavljivalo se po nekoliko stotina mališana, u zavisnosti od generacija, a Aleksić je birao sedam-osam najdarovitijih, navodi Blic. Odmah po prijemu, Aleksić bi razgovarao s roditeljima, informisao ih o ceni, časovima, kodeksu oblačenja i naglašavao jednu bitnu stvar: da je to prvi i poslednji put da se s njima viđa. Objašnjavao je da i najmlađi polaznici mogu da se popnu do drugog sprata i sami donesu novac za školarinu.

„Govorio je da su deca mali ljudi, a nama je prijalo kad čujemo: ‘Vi ste samostalni, ovo je nešto samo vaše’. Poništavao je roditelje i njihovu ulogu, ali tada nam to nije delovalo sporno“, ispričala je Milena Radulović.

Nisu sva deca dolazila kod Mike Aleksića da bi postali glumci. Čak ni Milena, kako sama kaže, do 15. godine nije razmišljala o glumi kao pozivu. Grupa je imala dobre strane, svedoči poznata glumica, koja je istovremeno sve popularnija u Rusiji, gde na ruskom glumi u brojnim filmovima i serijama.

Jednom nedeljno čitala se knjiga, u školi su se radili lepi zadaci, išlo se u pozorište, bioskope, na izlete po Srbiji, na vašare, pijace. Deca su učila da kuvaju domaću supu. Bile su to neke vrednosti koje su i roditeljima bile po volji, piše dalje Blic.

„U grupi se propagirala religija, časovi su počinjali molitvom Oče naš, devojčice su dolazile u suknjama, dečaci u cipelama, kosa i nokti su morali biti uredni. Ali uvek je bilo strogo, surovo. On je bio veoma strog, a svi su govorili: ‘Pa, dobro, on jeste surov, ali takav je Mika, on ima svoje metode’. Postojala su jasna pravila“, kaže Milena Radulović.

Sve ovo je kod dece polaznika stvaralo osećaj strahopoštovanja i vrhunskog autoriteta u odnosu prema svom učitelju Miki Aleksiću.

Milena Radulović je svedočila da je iz tako strogog i ustrojenog, ali ipak sigurnog sveta, koji je za nju i drugu decu tokom godina postao „druga porodica“, preko noći prešla u pakao seksualnog zlostavljanja kada ju je ova poznata javna ličnost prvi put silovao početkom novembra 2012. godine. Imala je 17 godina, a on 61.

U svojoj ispovesti kazala je da je mislila tada da takvo nešto nije moguće da se dogodi, te da je tada bila ubeđena da je „jedina i sama“. Aleksić je, navodi dalje, vodio računa da obljubu izvrši u toku časa, u sobi pored one u kojoj su bili ostali učenici, ili u periodu kada se zbog prijemnog na FDU intenzivira rad.

„Nije ostavljao prostor da neko posumnja da se tu dešava nešto toliko užasno“ – kaže Milena Radulović.

Tvrdi da je Mika Aleksić identičnu šemu seksualnog zlostavljanja sprovodio i s drugim devojkama, koje su ga takođe prijavile policiji.

„Sve je pažljivo isplanirao. Koristio je situaciju što smo bile u šoku. Osim toga što vam se sve to dešava, uvek je tu bio i strašan osećaj da je tu, u blizini, gomila druge dece“.

Kako kaže, kad god bi neka od devojaka pružila verbalni ili fizički otpor, nailazila je na upotrebu sile ili ignorisanje.

Posle onoga što je preživela, kako kaže, prošla je kroz različite faze. Najpre nemoć, slabost, a kasnije stid, svedoči. „Neverovatan stid”, kaže. Mrzela je sebe, osećala sramotu, a najviše od svega, kako je navela, pojavio se ogroman osećaj krivice zato što nije uspela da se odbrani. Postavljala je sebi pitanja kako da to sve ispriča roditeljima i da li će ih povrediti, i upropastiti im živote?

Njegova manipulacija i ide ka tome da vam usadi ogroman osećaj odgovornosti, saučesništva, krivice. I, na kraju, neki strah da ćete u tome ostati sami

Glumica koja poslednjih godina karijeru paralelno gradi u Srbiji i u Rusiji, nekoliko godina nakon toga išla je na psihoterapiju i posvećeno radila na sebi.

„U trenutku tog čina ja nisam imala svest o posledicama, one su dolazile kasnije. Bilo je to poništavanje svake vrste samopouzdanja i sigurnosti“, navela je Radulović.

Ona svedoči da je moralo mnogo vremena da prođe da bi skupila snagu da progovori, a da je javno istupila tek kada se u novembru pojavila nova Mikina žrtva. 

„Maloletna, meni do tada nepoznata, pozvala me je, a zatim smo se povezale. Povezale smo se sa još nekoliko devojaka, razgovarale i odlučile da je vreme da ovo prestane. S ovom svešću, skrivanje zločina i prećutkivanje bilo bi jednako što i sam zločin. Postale bismo saučesnice ako bismo sada prećutale neposredno znajući da postoji još pet potencijalnih novih maloletnih žrtava“, kazala je poznata glumica u ispovesti za današnji Blic.
Prijaviti predatora

Nije poznavala dve devojke koje su zajedno s njom prijavile Aleksića policiji. 

Odlučila je da istupi u javnosti kako bi “upozorila potencijalne žrtve i roditelje da se strašne stvari dešavaju u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, u najuglednijoj školi glume”, kao i da o pedofiliji ne sme da se ćuti.

„Najstrašnije je što je teren pripreman godinama, od ranog detinjstva, od strane jednog monstruma, a devojke koje su sa mnom i ja ne možemo da dozvolimo da neko proživi ono što smo mi. Ovo nije osveta, iako je i ta faza u meni postojala, ali je davno završena. Sve mi, žrtve Miroslava Aleksića, ulazimo u ovo zato što je nedopustivo da se više i dan ćuti. Neke devojčice, rođene 2003. ili 2004. godine, upravo prolaze kroz takvu vrstu torture.
Ovo nije pitanje lične satisfakcije, ovo se mora zaustaviti, jer se dešava sada, ovih dana. Ako ćutimo, mi smo svedoci, dozvolili smo zlo! Znam da se moj glas čuje više, a i najstarija sam od devojaka koje su ga prijavile. Osećam ogromnu odgovornost prema toj deci, prema društvu, ali i prema sebi. Ovo je stvar koja mora da se dovede do kraja. Radimo ovo hladne glave. Očekujemo podršku, jer pedofiliju ne može da podrži niko. Ne plašim se osude javnosti, više nemam razloga da se bilo čega plašim. Takođe nadu i snagu ulio mi je besprekoran rad nadležnih koji su momentalno imali sluha za našu situaciju. Mi govorimo o silovanju maloletnica koje su godinama u kontaktu s monstruoznim manipulatorom koji nije samo izmanipulisao devojčice, svoje učenice, njihove roditelje, već celo društvo, svaka osoba koja je čula čuveno ime i prezime i imala pozitivno posredno ili neposredno mišljenje o ovom čoveku je njegova žrtva koliko i mi.“
Poziv žrtvama da se jave

Milena Radulović se nada da će se i druge javne ličnosti, glumice, oglasiti posle njene priče. Da neće osećati strah od osude ili uticaja na reputaciju.

“Nadam da će se same javiti i sve prijaviti. Mnoge su sada majke i bolje razumeju da silovanje dece mora biti zaustavljeno. Ne samo ovo, nego i svako drugo silovanje. Mi ne govorimo o čoveku koji je nedavno po Tijaninom zakonu osuđen na doživotnu robiju, hvala bogu, gde je jasno da je čovek klinički slučaj i psihopata koji ima mozga samo da zakolje. Ovo je monstruozna mreža, inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umetnosti i religije čoveka koji, korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja. A taj cilj s predumišljajem je silovanje maloletnih devojaka”.

Kaže da se ponosi time što su mlade devojke odlučile da ga prijave i prekinu ovo navodno krivično delo.

„Ovo nije me too pokret, apelujem da govorimo o silovanju maloletnih lica, monstruozno izmanipulisanih od strane narciosidnog psihopate, koje je Aleksić pripremao za čin odmalena. Moje obraćanje javnosti usmereno je na podršku svih prethodnih žrtava (a ovo traje 35 godina) da se jave tužilaštvu, bez straha, jer će naići na profesionalan rad i pristup, kao i na sve žrtve bilo kakvog seksualnog uznemiravanja ili silovanja. Niste same, nijedna devojčica, devojka ili žena ne sme da proživi, ili ne daj bože proživljava bilo šta slično”.

Milena Radulović završila je glumu u klasi Biljane Mašić na FDU, ironijom sudbine, supruge Mike Aleksića, kao izuzetan student. Potiče iz ugledne beogradske porodice a uspešnu karijeru gradi u dve zemlje – Srbiji i Rusiji. Podršku su joj uputile brojne javne ličnosti i od sinoć od kada je obelodanjeno da je Mika Aleksić uhapšen a protiv njega podneta prijava, reakcije ne jenjavaju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.