Crveni krst Srbije: U petak obuka za sportske radnike

Crveni krst Srbije Red Cross of Serbia
FOTO: Crveni krst Srbije / Red Cross of Serbia / Facebook

Crveni krst Srbije u okviru akcije „Život u tvojim rukama“, u petak organizuje obuku za sportske radnike raznih sportskih saveza KiM sa početkom u 16.00 časova. Obuka će se održati u prostorijama Edukativnog centra Crvenog krsta KiM „Dragiša Murganić“ kod jezera Gazivode.

„Ovo će biti prvi put da se kampanja ‘Život u tvojim rukama’, kojoj je cilj da obuči što veći broj građana kako da pomognu prilikom naglog srčanog zastoja, predstavi na teritoriji Kosova i Metohije. Polaznici obuke biće u prilici da nauče mere oživljavanja koje u kritičnim trenucima srčanog zastoja spašavaju život, jer samo čekanje na hitnu pomoć ili pomoć lekara bez adekvatne pomoći može dovesti do smrtnog ishoda“ navode iz Crvenog krsta Srbije.

Pored obuke oživljavanja, učesnici će proći i obuku korišćenja automatskog spoljašnjeg defibrilatora, aparata koji je namenjen građanima kada se nađu u prilici da pomognu osobi pod srčanim zastojem i ožive je, istakli su.

Pošto su nagli srčani udari sve češći kod vrhunskih sportista, kampanja je započela koncentracijom na ovu specifičnu grupu, a njeni promoteri su poznati sportisti: Asmir Kolašinac, Miloš Teodosić, Zorana Arunović, Boban Marjanović i drugi.

Moto ove kampanje je: „Pomeriti nečije srce je najplemenitija stvar koju možemo učiniti za drugog čoveka. Svako treba da zna kako“.

Prisutnima će se obratiti predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, Ljubomir Miladinović, visoki predstavnici Crvenog krsta Kosova i Metohije i Kliničko-bolničkog centra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.