CRTA: Da li je fantom glasao umesto vas?

FOTO: Crta

Zakonom je predviđen način kako da proverite da li je neko zloupotrebio to što vi niste iskoristili svoje biračko pravo, odnosno glasao umesto vas, obratili su se iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), građanima, povodom nedavno održanih srpskih parlamentarnih izbora, uz instrukcije za ostvarenje ovog zakonom garantovanog prava.

Potrebno je da Republičkoj izbornoj komisiji podnesete zahtev (lično ili poštom; Beograd, Kralja Milana 14) za informaciju o tome da li je u izvodu iz biračkog spiska evidentirano da ste glasali ili ne. Ne postoji poseban formular za ovu namenu; neophodno je da navedete:

  • ime i prezime
  • matični broj (JMBG)
  • opštinu/grad gde živite
  • broj biračkog mesta na kojem ste upisani u birački spisak;
  • i da priložite očitanu ličnu kartu ili fotokopiju lične karte.

Imate pravo i da zahtevate neposredan uvid u izvod iz biračkog spiska, što će vam biti omogućeno u sedištu RIK-a, ovo rešenje nije baš praktično za građane koji žive izvan glavnog grada, poručuju.

Ukoliko se ispostavi da je neko glasao umesto osobe koja nije iskoristila svoje biračko pravo sve što možete učiniti jeste da se obratite policiji ili tužilaštvu, odnosno da podnesete krivičnu prijavu protiv NN lica zbog falsifikovanja vašeg potpisa.

„Za vaš slučaj biće nadležna policija ili tužilaštvo u mestu u kojem je krivično delo falsifikovanja počinjeno – dakle, tamo gde je vaše biračko mesto. Ako ništa drugo, to će vam omogućiti da ustanovite imate li posla s pravom, tj. funkcionalnom ili s fantomskom državom“, navodi se na sajtu CRTA-e.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.