CIK ukida upotrebu spreja u izbornim procesima

CIK ukida upotrebu spreja u izbornim procesima
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

CIK ukida upotrebu spreja u izbornim procesima

Centralna izborna komisija donela je odluku da da saglasnost za usvajanje specifikacija glasačkih kabina koje će se koristiti za predstojeće izborne procese. Takođe, na ovom sastanku je odobrena i odluka da se sprej ukloni iz upotrebe i da se tokom izbora koristi boja mastila, prenosi Ekonomia Online

Glasačka kabina će biti manja i napravljena od čvrstog kartona, a prema odluci, biće postavljana na stolove tokom procesa glasanja.

Smatraju da je kabina u ovakvom, manjem formatu, praktičnija i pogodnija za samu organizaciju izbora. Osnova će joj biti, na primer, školska klupa.

Ipak, iako usvojena, rezervisanost zbog nje izrazio je član CIK-a iz redova PDK, Sami Kurteši. Zabrinut je zbog toga, kako će biti moguće to uklopiti i sa novom praksom – kamerama tokom izbora.

Kada je reč o spreju, njega će sada zameniti indigo, odnosno bojom mastila koje će se glasačima nanositi na prst, palac desne ruke.

Ove odluke donete su na 36. sednici CIK-a za 2024. godinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.