CIK: Glasovi iz dijaspore u posebnom i sigurnom prostoru

cik
Foto: RTK2

Pre tri dana na Kosovo je stiglo dve hiljade glasačkih listića iz dijaspore. Prema podacima Centralne izborne komisije oni se čuvaju u prostoru koji je „poseban i siguran“. Članovi CIK-a nisu precizirali gde se taj prostor nalazi, ali su istakli da je obezbeđen od strane Kosovske policije, prenosi RTK.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi (Valmir Elezi) je, odgovarajući na pitanja „Koha Ditore“ o procesu glasanja u dijaspori, rekao da je u toku glasanje putem pošte, koje je počelo 19. septembra i dodao da glasačke listiće CIK prima do 5. oktobra 2019.

Prema poslednjim podacima koje prenosi Gazeta Express, sa jučerašnjom poslednjom isporukom, iz dijaspore je stiglo 4.100 glasačkih listića.

Eljezi je dodao da se brojanje glasova koji su stigli putem pošte vrši u Centru za brojanje, a rezultati će biti saopšteni nakon dana održavanja izbora na Kosovu i nakon svih predviđenih postupaka.

Podsetimo, kako je nedavno pisao Indeksonline, a nakon što se na društvenim mrežama pojavio video zapis o zloupotrebi glasova birača, CIK je doneo odluku da glasovi koji dolaze iz dijaspore treba da budu pod nadzorom policije. Jedan od članova CIK-a zatražio je da čitav materijal iz dijaspore bude pod nadzorom policije.

Nije poznato da li je ova odluka CIK-a sprovedena, odnosno da li su pripadnici Kosovske policije otputovali u svaku od zemalja u kojoj glasaju pripadnici kosovske dijaspore, te da li je isto važilo i za glasove iz centralne Srbije.

Pročitajte još:

Indeksonline: CIK odlučio da glasovi dijaspore budu pod nadzorom policije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.