CIK: Do 15 časova glasalo 14,39 odsto glasača

Izvor: RTK 1 (izvinjavamo se za sve eventualne greške u prevodu – tekst na albanskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Izlaznost je znatno veća u poređenju sa onom za prošle lokalne izbore održane 3. novembra 2013 – prošli put smo imali 1.979 birača ili 7,09 odsto. Do sada, proces glasanja protiče u redu i nisu prijavljene bilo kakve nepravilnosti, rekao je, portparol Centralne izborne komisije, Valjmir Elezi .

CIK: izlaznost 5,40%

Oslanjajući se na izveštaj Opštinske izborne komisije, do 11.00 od 28.429 birača glasalo je 1.534 birača ili 5,40%. U poređenju sa istim periodom na lokalnim izborima 3. novembra 2013, izlaznost na ovim izborima je veća. Dana 3. novembra 2013, do 11 časova glasalo je 810 ili 2,9% glasača.

Predsednica Centralne izborne komisije, Valjdete Daka je rekla da proces glasanja protiče u redu i da nisu prijavile nikakve nepravilnosti.

DIA: Izlaznost u malom broju

Prema DIA monitoringu, svi glasački centri u Severnoj Mitrovici su otvoreni na vreme. Do tog vremena procenat izlaska građana na izbore jebio nizak i proces glasanja je bio uglavnom miran.

Koalicija nevladinih organizacija, Demokratija u akciji (DIA) prati proces glasanja na vanrednim izborima za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici. DIA navodi da je za praćenje ovog procesa uključeno sedam statičkih posmatrača na biračkim mestima i mobilnih timova. Demokratija u akciji je uputila poziv svim biračima da glasaju na izborima i da iskoriste svoje demokratsko i ustavno pravo. Demokratija u akciji će izveštavati  javnost o toku procesa glasanja do njegovog završetka.

Albanski posmatrači bez policijske pratnje

Nosilac liste PDK-a u Severnoj Mitrovici, Emir Azemi, objavio je da su albanski posmatrači koji su trebali da monitorišu biračka mesta na severu Mitrovice uz pratnju policije, otišli ​​tamo svojim vozilima, a neki čak pešice, pošto policija nije uspela da im obezbedi prevoz.

Prema njegovim rečima, do sada sve ide prema očekivanjima i nije bilo incidenata.

"Imali smo oko 100 posmatrača, a očekivali smo naređenje da se snage bezbednosti pošalju duboko ka severu . Ostali su ovde do 06:00 i onda sam im naredio da svi krenu ka glasačkim centrima, iako nemaju nikakvu pratnju. Uz njihovu hrabrost oni su ozbiljno shvatili našu odluku i nalaze se u oblastima gde se glasa. Na osnovu informacija koje imam, oni su na glasačkim mestima i tamo će ostati do zatvaranja ovih centara”, rekao je Azemi.

On je dodao da su građani svesni toga pa su došli da masovno da glasaju.

Početak glasanja na severu

Na osnovu izveštaja opštinske izborne komisije, biračka mesta su otvorena u predviđeno vreme u 7 časova.

CIK je objavio da proces glasanja protiče bez ikakvih problema.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.