Čija Srbija je „sigurna kuća za kriminalce“?

Petković Đorđević
FOTO: KoSSev/Oslobođenje

Vučićeva Srbija postala je sigurna kuća za albanske kriminalce sa Kosova naspram Srbija je do 2012. bila sigurna kuća za brojne kriminalce. Dve različite poruke uz optužbe na račun „onih drugih“ poslali su predsednik pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Predsednik pokreta Oslobođenje, oglasio se juče saopštenjem, iznoseći nove optužbe na račun predsednika Srbije. Kaže da je njegov pokret došao do saznanja o „aktivnoj trgovini pasošima i državljanstvima sa albanskim podzemljem“, a da mu je iste navode potvrdio i neimenovani čelnik Srpske liste, koji je želeo da ostane anoniman.

„Činjenica je da brojni pripadnici albanskog kriminalnog miljea sa Kosova slobodno posluju u Srbiji sa pasošima Republike Srbije, da investiraju u građevinski sektor i tako ‘peru’ prljav novac, a sve to pod blagoslovom režima Aleksandra Vučića“, tvrdi Đorđević.

Kaže da je reč o više lica, a da je „javnosti najzanimljiviji“ N. Z (u saopštenju dato puno ime i prezime). Dodaje da se ova osoba sada zove L. (Lj). Z., a da mu je pasoš izdat u Novom Pazaru.

„Za njega se vezuje više kriminalnih dela, povezan je sa OVK, a za vreme rata u Bosni je krijumčario oružje za muslimansku stranu“, tvrdi predsednik Oslobođenja.

Upravo ovu osobu je pre više od dve godine doveo u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Uprkos tome, Z. dobija srpski pasoš, a danas slobodno zida zgrade po Novom Pazaru i Beogradu“, poručio je Đorđević.

Osim Lj.Z., Đorđević pominje i I. O. Kaže da je ovu osobu nemačka služba BND još 2005. označila kao organizatora šverca narkotika, kao i M.B. koji je navodno krijumčar povezan sa „OVK“, i koji „prema javno dostupnim podacima BIA ima poslovne veze sa Zvonkom Veselinovićem“.

„Sva trojica su povezani sa Tačijevim PDK i oni sada uveliko investiraju u građevinski sektor u Srbiji. Izgleda da sele poslove u Srbiju jer na Kosovu nemaju političku zaštitu otkad je Tači pao. Vučićeva Srbija postaje sigurna kuća za albanske kriminalce“, poručio je Đorđević.

„Srbi sa severa Kosova nalaze se u viznom getu, ne mogu da putuju slobodno, a za to vreme Vučićev režim šakom i kapom deli pasoše albanskim kriminalcima“, poručio je Đorđević uz pitanje organima Srbije:

Kakve su veze ova tri Albanca sa „vrhom MUP, sa Srpskom listom i sa vrhom Vučićevog režima?“

Srbija je do 2012. bila sigurna kuća za brojne kriminalce

Odmah se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Petković, međutim, osim što je rekao da se Đorđeviću „pričinjavaju različite fantazmagorije“, bez preciziranja na šta se ta konstatacija tačno odnosi, nije komentarisao Đorđevićeve navode, već je izneo svoj niz optužbi na račun vlasti u Srbiji pre dolaska Vučića.

„Srbija je do 2012. godine bila sigurna kuća za brojne kriminalce koji su profitirali upravo za vreme vlasti kumova i šefova Mlađana Đorđevića. Tada ovaj lažni patriota ni glas nije smeo da digne. Za sve to vreme, preče mu je bilo da živi na funkcijama i razvija privatni biznis“, poručio je Petković.

Kaže da je za vreme Đorđevića i Đilasa Srbija bila „opljačkana i devastirana“

„Tada je nezaposlenost bila 27 odsto, javni dug 79 odsto BDP, nijedne nove fabrike, nijedne bolnice, nijednog autoputa. Srbija je tada propadala, ali su se zato pare od sekundi reklamnog prostora množile“, tvrdi Petković.

Sa druge strane, kako kaže, sada je prosečna plata 530 evra, otvoreno je na stotine fabrika i grade se autoputevi.

„Sve to očigledno smeta Mlađanu Đorđeviću, kao i činjenica da je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem krenula u odlučujuću borbu protiv organizovanog kriminala i mafije, pa mu se pričinjavaju različite fantazmagorije“, dodao je.

Petković zaključuje da Srbija „nikada više neće biti sigurna kuća za pripadnike kriminalnog miljea“, te dodaje da je država pokazala da je spremna da se „obračuna čak i sa kriminalom u sopstvenim redovima“.

„Kod nas nema zaštićenih. To je ono što ljudi poput Đorđevića, Đilasa i Tadića koji su harali Srbijom, nikada neće razumeti“, poručio je Petković za kraj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.