Četvorica naoružanih Albanaca uhapšena pred kapijom Visokih Dečana, sumnja na islamiste


16.10 – KPS: Uhapšeni u Dečanima nisu planirali napad na manastir i nemaju veze sa terorizmom 

Uhapšeni u Dečanima nisu planirali teroristički napad, ili bilo kakav napad na manastir i optuženi su za nezakonito posedovanje oružja, potvrdila je Kosovska policija za prištinski portal Kosovapress. 

"Uprkos glasinama da su četvorica osumnjičenih koja nisu iz Dečana – nameravala da napadnu Dečane, portparol Kosovske policije, Baki Keljani, izjavio je za KosovaPress da Kosovska policija ne kvalifikuje ovo kao slučaj u vezi sa terorističkim napadom, ili bilo kakvim napadom na manastir Dečani, sem kao slučaj nezakonitog posedovanja oružja," navodi ovaj portal. 

Kosovapress navodi i da je Keljani potvrdio da je istraga u toku, a da je prema njihovim informacijama, "vozilo osumnjičenih viđeno mnogo dalje, ali je zaustavljeno od strane policije na ulici – kao odgovarajućem mestu za policiju".14.15 – Imena uhapšenih u sinoćnom incidentu pred kapijom manastira Visoki Dečani

KoSSev je u međuvremenu, od izvora bliskog policiji, saznao imena uhapšenih u sinoćnom incidentu pred kapijom manastira Visoki Dečani.

Uhapšeni su – Kuštrim Kurti, rođen 21.06.1993. iz sela Sniolic kod Đakovice; Kuštrim Rama, rođen 11.05.1995, iz Raškovca kod Đakovice; Aljban Keljmendi, rođen 08.03.1991, iz Uroševca i Arben Imeri, rođen 27.08.1981, iz sela Zlatar kod Prištine.

 12:49 – Četvorica naoružanih Albanaca uhapšena pred kapijom Visokih Dečana, sumnja na islamiste

Četvorica naoružanih kosovskih Albanaca i iz četiri različita dela Kosova – Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice, uhapšena su sinoć oko 21 sat ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani. Iguman manastira, arhimandrit Sava Janjić, potvrdio je u pisanoj izjavi za KoSSev ovaj incident, navodeći da se radi o "naoružanim islamistima" i naglašavajući da se monasi i osoblje koje radi u manastiru osećaju sigurno, pre svega zbog obezbeđenja koje im pruža KFOR.

KPS potvrdila incident 

"Uhapšena su četiri kosovska Albanca, jer su u njihovom automobilu kojim su putovali pronađeni – puška AK-47 i 20 metaka i pištolj sa 16 metaka od 9 milimetara. Odlukom tužioca osumnjičeni su odvedeni u pritvor," navodi se u dvadesetčetvoročasovnom izveštaju.  


Kosovo Polje: Dva Albanaca uhapšena sa preko 12 kg eksploziva, treći zbog trgovine oružjem; Glogovac: U dvorištu džamije 1.5 kg eksploziva

U Kosovom Polju su juče uhapšena i dvojica kosovska Albanca, nakon što je u njihovom autu pronađeno preko 12 kg eksploziva i dve puške. Zatim je, KPS pretresla još dve lokacije, pronašla još jednu pušku, 700 evra i dva mobilna telefona i privela trećeg Albanca za kojeg se sumnja da je prodavao oružje. 

Pre dva dana je incident sa eksplozivom prijavljen i u mestu Glogovac, kada je Kosovska policija u dvorištu džamije u ovom mestu pronašla i deminirala 1.5 kilogram eksploziva. 

Kako je otac Sava Janjić opisao sinoćni događaj, uhapšeni su došli pred ulaz u manastir u belom golfu, registracije Uroševca (05). U zajedničkoj akciji kosovske policije i KFOR-a, a nakon legitimisanja i pretresa vozila, pronađeno je da su uhapšeni posedovali kalašnjikov sa tri okvira municije i pištolj. U vozilu je takođe nađena i literatura islamističke sadržine. Janjić dalje navodi da su dvojica od uhapšenih imali bradu i obrijanu kosu kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vehabiste. On je potvrdio da je istraga o ovom slučaju u toku.

Monasi i osoblje koje radi u manastiru osećaju se sigurno, dodao je on.

Ipak, on smatra da je ovaj incident "još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga KFOR-a koji obezbeđuje manastir od suštinskog značaja za bezbednost ovog objekta, svetske kulturne baštine UNESCO".

U oktobru 2014. godine na dve kapije i na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani ispisani su grafiti ISIS i AKŠ, a nešto više od 5 meseci pre toga i grafiti UČK. Istraga policije do sada nije dala nikakve rezultate, ali je prisustvo KFOR-a u ovom srpskom manastiru od tada višestruko povećano, kao i kontrola celog prostora oko manastira koji se smatra zonom visokog bezbednosnog rizika.

Manastir Visoki Dečani je oružano napadan četiri puta nakon završetka rata '99. Samo jedan od napada je istražen i jedan kosovski Albanac je 2007. godine osuđen zbog napada na manastir i to na 2.5 godine zatvora.

Podsetimo, prekjuče su ovaj manastir pod zaštitom UNESCO-a posetili zamenik Generalnog sekretara NATO Patrik Tarner i komandant KFOR-a general Giljelmo Luiđi Miljeta kada je, kako je tada saopštio Sava Janjić, drugi čovek NATO-a preneo "čvrst stav NATO saveza da će KFOR nastaviti svoju misiju u obezbeđivanju manastira i šire stabilnosti na Kosovu i Metohiji."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.