Broj korisnika kokaina na Kosovu u porastu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Broj korisnika kokaina na Kosovu nastavlja da raste, a ono što još više zabrinjava lekare i centre koji se bave lečenjem zavisnika, jeste prerađena vrsta – krek kokain. Smatra se opasnijim i može da se konzumira bilo gde, a da se ne primeti, kao što se to radi pušenjem.

Prema podacima centra za savetovanje i lečenja zavisnosti od droga „Lavirint“, na Kosovu ima oko 30.000 korisnika droga, a njih 10.000 se smatra problematičnim ili zavisnicima, što znači da narkotike koriste više od tri puta nedeljno.

Iz ovog centra kažu da je poslednjih godina povećan broj korisnika kokaina, ali ono što ovaj centar još više zabrinjava, jeste prerada kokaina – krek kokain.

Korisnik ove supstance, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da krek može da se koristi u kafićima, na ulici i bilo gde drugde, a da se ne primeti dok se konzumira, jer se to radi pušenjem.

„Ne znaju da se zasite sa tim. Provode dane bez sna, dešava se da 4-5 dana samo uvlače. Ako ima 5 grama, neće da spava dok ne utroši“, rekao je on.

On se kaje zbog puta koji je izabrao, ali nastavlja da konzumira.

„Ne idite ovim putem, to vam mogu reći, to je ćorsokak. Dođe vreme kada vas (droge) uzmu sebi, na primer vaše telo i psihu, više ne možete da kontrolišete, kontroliše ona tebe sada. To je vrlo loša bolest“, dodao je.

Stručnjak za bolest zavisnosti u centru „Lavirint“, Muharem Ademi, kaže da broj korisnika droga ubrzano raste.

„Postoji veoma brz porast korisnika kokaina, a novi trend koji smo mogli da primetimo, posebno u poslednje dve godine, jeste porast broja korisnika kreka ili ‘freebase’ kokaina. Krek je droga koja izaziva veliku zavisnost, odnosno veoma je moćan stimulans čiji su efekti i posledice prilično opasni“, rekao je Ademi.

Psihijatar Nisret Agani, kaže da je konzumacija krek-kokaina udisanjem, jedan od oblika koji se brzo apsorbuje u krvi i u tom obliku se povećava zavisnost.

„Promene u razmišljanju utiču na deo gde možemo imati iskustva koja se ne poklapaju sa stvarnošću. Može se pojaviti i jaka unutrašnja nesigurnost, gubitak apetita ili hronična nesanica“, rekao je Agani.

Samira Gaši-Braina (Samire Gashi), načelnica odeljenja za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju, kaže da Univerzitetski klinički centar Kosova od 2005. godine nudi tretman detoksikacije – način lečenja zavisnika. Prema njenim rečima, ova procedura je izvedena na 150 pacijenata do sada.

U periodu od 2019-2022. godine, policija je uhapsila 306 osoba zbog upotrebe ili distribucije kokaina. Najveća zaplenjena količina dogodila se 2021. godine, kada je u Lipljanu zaplenjeno oko 400 kilograma kokaina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.