Bošnjaci u leposavićkoj opštini na Ramazan: Vreme kad praštamo drugima i čuvamo se od greha

Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru i predstavlja sveti mesec. U toku je ramazanski post. Od zore do zalaska sunca muslimanski vernici se uzdržavaju od hrane i pića. Tokom posta najvažnije je ipak da odgnaju loše primisli i dela. Takođe se vodi računa o samilosti i pomoći drugima i slabijima.

U leposavićkoj opštini, na Severu, nalazi se selo ‘Rvatska. Ono je većinski nastanjeno muslimanskim stanovništvom. Svakog petka odlaze u džamiju i mole se.

Imam Admir Hajrović, starešina je ovog hrama i verski učitelj u Vračevu. Kaže da su upravo ovo najuzvišeniji dani za muslimanske vernike.

„Najveći gubitnik je ona osoba kada u ovom mjesecu mu ne budu oprošteni grijesi. Ono što čovjek treba da radi u ovom mjesecu Ramazanu jeste da se kloni grijeha, jer su grijesi uzrok propasti čovjeka. Čovjek treba da čuva svoj jezik, svoje oči, čovjek treba čuvati svoje uši baš zbog riječi iz Kurana – mnogo je postača, a od posta nemaju ništa“, kazao je.

Mnogi obavljaju molitve, a svojim govorom, svojim ponašanjem sve to nekako upropaste, upozorava dalje ovaj imam.

Post ima za cilj da uspostavi ljubav između čoveka i Boga, čoveka za čoveka.

Ko se suzdrži da ne vređa čoveka, onda će i Uzvišeni suzdržati njegovu srdžbu na sudnjem danu, zatim ko pomogne čoveku u nevolji, Gospodar će otkloniti tom čoveku nevolju na sudnjem danu, objašnjava imam.

Ramazanski post traje 29, odnosno 30 dana.

Za stanovnike ovog leposavićkog sela ovaj mesec je najvažniji. O tome svedoči i Mehmed Muminović. Podsećajući na to da poste sve do Bajrama i da se uzdržavaju svake hrane i pića sa prvim izlaskom sunca, kaže:

„Post služi i da se nađe ta ravnoteža, da bogati vide kako žive siromašni, da osete kako je siromašnima kada nemaju da jedu, piju, i vernici da što više pomažemo druge, praštamo drugima.

I mirsad Husković napominje da je učenje Ramazana obavezno

„Jeste odricanje ali nekako sa verom u Boga, sve to dođe lako. Oseti se u dubini duše neka sitost, ponos, kako bih to kazao, i volja odlučuje sve“, kazao je.

Post se u toku dana prekida sa zalaskom sunca. Prvi dnevni obrok se naziva iftar. Sprema se malo bogatija trpeza nego inače. Prvo se prinesu voda i slatko – hurmed, popije se kafa i potom obeduje. Prema tradiciji porodice zajedno obeduju, uključujući i njihove prijatelje.

Stare meštane ovog sela raduje, što se u veru uvode mlađe generacije i kako kažu, obrazovaniji su od starijih generacija koji su o veri učili od svojih starijih.

U opštini Leposavić, pored Rvatske postoji još nekoliko mešovitih sela u kojima žive bošnjački sugrađani – Kaljin, Vrba, Berberište i Vučja lokva i sve njih petkom na džuma namazu okuplja upravo ovaj hram.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.