Blic: Najveći primalac američke pomoći – Kosovo, uskoro bi moglo biti u problemu zbog kresanja budžeta za Balkan

Sjedinjene američke države imaju najveći i najekspanzivniji program strane pomoći na svetu, sa godišnjim budžetom od čak 50 milijardi dolara, koliko iznosi u 2017. godini. Više od 18 milijardi tog budžeta predviđeno je za ekonomski razvoj, koji se često naziva humanitarna pomoć, dok 8,1 milijardi odlazi na pomoć u jačanju bezbednosti. Kosovo je najveći primalac američke pomoći na Balkanu. U 2016. ta pomoć je iznosila 30 miliona dolara. Ipak, sudeći po najavama administracije predsednika SAD-a Donalda Trampa, ta pomoć, mogla bi, kako prenosi beogradski Blic, da bude smanjena. Saznanja Blica usledila su samo dan nakon što je Balkanska istraživačka reporterska mreža (BIRN) objavila članak "Trampova administracija nastavlja sa podrškom Sjedinjenih država Kosovu".

"Interesantno je da je Trampova administracija najavila i da će do kresanja nepotrebnih troškova doći u regionima koji nemaju naročitu stratešku važnost za SAD," navodi Blic i dodaje:

"Imajući u vidu da nova administracija SAD, a bogami ni prethodna, nije pokazala Bog zna kakvo interesovanje za Balkan, to bi moglo da znači da će i to malo novca koje region dobija, prestati da stiže iz Vašingtona."

Najpre bi se, sudeći po ovome, navodi dalje Blic, u problemu našlo Kosovo – koje je naveći primalac američke pomoći.

Beogradski list ističe i da bi Trampovo smanjenje pomoći izazvalo velike probleme na Kosovu s obzirom na to da, kako ovaj list ocenjuje, od jednostranog proglašenja nezavisnosti, institucije u Prištini nisu uspele da povećaju standard stanovništva, te i da žive isključivo od strane pomoći.

"Umanjenje troškova za pomoć Balkanu, nastao za vreme Baraka Obame, jasno pokazuje da SAD u tom smislu nisu naročito zainteresovane za ovaj region. S Trampovim obećanjem o dodatnom kresanju budžeta, ta suma mogla bi se dodatno smanjiti," ističe, takođe, Blic

Dodaje i da ovakvi postupci administracije novog predsednika SAD-a doprinose tvrdnji koju je nedavno izneo nemački politikolog Zibo Jansen, a to je da Tramp polako prepušta Balkan u ruke Vladimiru Putinu i Rusiji.

"S obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni. Kosovo, recimo, nisu priznale sve članice EU, a to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj," istakao je ranije Jansen, u intervjuu za Dojče Vele

Dan pre pisanja Blica, u članku "Trampova administracija nastavlja sa podrškom Sjedinjenih država Kosovu" Balkanske istraživačke reporterske mreže (BIRN), navodi se da "suprotno tvrdnjama nekih Srba" da bi nova američka administracija mogla da promeni kurs i da "favorizuje Beograd", ona "ponavlja da će nastaviti da pruža podršku kosovskoj nezavisnosti".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.