BLIC: Danski vojnik iz NATO snaga – "Albanci kradu srpske svetinje"

(Tekst je izvorno preuzet)

Jepe Jakobsen, bivši pripadnik NATO snaga na Kosovu i Metohiji, sa žaljenjem je prokomentarisao odluku o glasanju za prijem Kosova u Unesko donesenu na sednici Izvršnog saveta te organizacije.

– Kosovo ne sme biti primljeno u Unesko. Kosovo nije suverena država, niti će to ikada biti, ono je deo Srbije koji je nasilno oduzet. Prijem Kosova u Unesko bila bi uvreda za Srbiju – rekao je Jakobsen.

Danac koji je danas član parlamenta svoje zemlje kaže da bi čelnici Unesko organizacije morali na umu da imaju da su ljudi koje žele da prime pod svoje okrilje bili ti koji su srpska kulturna dobra do juče rušili, skrnavili i spaljivali.

– Unesko se bavi kulturom, zar ne? Ako malo bolje pogledate, i imate iole osnovno znanje iz istorije, videćete da su sva kulturna obeležja na Kosovu srpska. Pećka patrijaršija, Dečani, crkve u Kosovu polju i ostatku pokrajine… sve bi one danas bile spaljene da su Albanci uspeli u svojoj nameri. Danas, odjednom, hoće da se ta bogatstva svetske i srpske kulture proglase njihovim. Kultura i istorija su na strani Srbije, i to niko ne može da obriše. Kosovo je deo vaše zemlje – rekao je Jakobsen.

Poslanik Narodne partije Danske istakao je još jedan razlog zbog kojeg Kosovo ne bi smelo da bude primljeno u Unesko.

Još jedan, podjednako bitan razlog zbog kojeg Kosovo ne bi smelo da bude primljeno u Unesko je što bi to faktički bio prvi korak ka priznavanju te pokrajine kao suverene države. Kosovo ne samo da ne ispunjava kriterijume za nezavisnu državu poput sopstvenog jezika i populacije (jer kosovski ne postoji, to su Albanci), već nema ni svoju kulturu. Pored toga, poslednjih godina Kosovo je dokazalo da kao nezavisna država ne može da postoji.

Nemaju proizvodnju, nezaposlenost je vrsta „nacionalnog sporta”, migracija je ogromna, svi beže odatle. Sela ostaju prazna, a region propada. Jedino što cveta jeste kriminal. Takvoj tvorevini se ne sme dozvoliti da bude član jedne organizacije kao što je Unesko – završio je Jepe Jakobsen.

 

 

Selaković: Ima šanse za Srbiju

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković ocenio je juče da šanse Srbije na Generalnoj konferenciji Uneska a po pitanju zahteva da Kosovo postane članica te organizacije nisu velike, ali ni nepostojeće. On navodi da je to važna bitka Srbije jer „gađa samu srž srpskog naroda“.

Odluka u novembru

Generalna konferencija Uneska razmatraće na zasedanju od 3. do 18. novembra preporuku svog Izvršnog saveta o prijemu Kosova u članstvo te organizacije UN. Odlučivaće predstavnici 195 zemalja, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

 

Blic

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.