Bivši šef EULEX-a Borhart i tužiteljka Novotna sprečili istragu protiv Florija?

Glavna tužiteljka EULEX-a, Jaroslava Novotna i bivši šef EULEX-a, Bernt Borhart, nisu dozvolili da se pokrene istraga protiv bivšeg predsednika Saveta EULEX-ovih sudija, Frančeska Florija, piše kosovski list "Koha ditore" u današnjem izdanju. Koha takođe tvrdi da Marija Bamieh ovom listu nije dala dokaze za priču o korupciji u EULEX-u. Češko tužilaštvo obavešteno je o istrazi u EULEX-u i optužbama za primanje mita Čehinje Jaroslave Novotne, ali smatra da nema povoda za uznemirenje, jer je reč o "podozrenju".
 
Koha ditore: EULEX pokušao da spreči objavljivanje teksta
 
Koha ditore navodi i da je EULEX na razne načine pokušao da spreči objavljivanje teksta, te da je nakon što je novinar dostavio pitanja EULEX-u u vezi sa optužbama za korupciju, specijalna savetnica šefa EULEX-a tražila sastanak i "izrazila želju" da vidi dokumenta koja poseduje Koha, a kao uslov da odgovori na njihova pitanja.
 
"Nakon odbijanja rekla je da ne može da nam pomogne," piše Koha ditore. Ovaj list navodi i da je redakciji prećeno krivičnim gonjenjem. 

Uprkos činjenici da je bilo dovoljno dokaza, glavna tužiteljka EULEX-a, Jaroslava Novotna, nije dozvolila bilo kakvu istragu protiv bivšeg predsednika Saveta EULEX-ovih sudija, Frančeska Florija. Međutim, čak i kada je jedan EULEX-ov službenik insistirao da sprovede istragu, tadašnji šef EULEX-a, Bernt Borhart je to zabranio. Dan kasnije, EULEX je pokrenuo istragu protiv tužiteljke Marije Bamieh, koja je i osigurala dokaze o korupciji unutar Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, piše današnja Koha. 

 
Marija Bamieh nije izvor Kohi
 
Ovaj list ipak tvrdi da Marija Bamieh nije dala dokaze za priču o korupciji u EULEX-u.
 
Govoreći o svojim saznanjima koje ima o korupciji u EULEX-u i suspenziji Marije Bamih, autor sada već čuvenog teksta o umešanosti EULEX-ovih tužioca i sudija u korupciju, Vehbi Kajtazi, u emisji "Rubikon" na TV "Kohavizon" rekao je da je on Bamieh prvi put video u ponedeljak, a nakon što je ona prethodno suspendovana u petak. Kajtazi je naglasio da mu dokumentaciju za ovu priču nije dala Marija Bamieh, ali da mu je ona pojasnila i da su visoki zvaničnici kosovske vlade umešani u korupciju sa EULEX-ovim pravosuđem.
 
"Želim takođe da kažem da se u intervjuu koji mi je dala tužiteljka Marija Bamieh, radi o veoma ozbiljnim i izuzetno osetljivim podacima. Ona mi je rekla da su visoki zvaničnici vlade Kosova, uključujući i premijera Hašima Tačija, umešani i da su uticali na neke osetljive stvari oko nekih jakih slučajeva u tužilaštvu," rekao je Kajtazi i dodao:
 

Povezani članci:

Suspendovana tužiteljka EULEX-a prethodno tužila bivšeg poslodavca i dobila rekordnu odštetu

Šef EULEX-a: "Merodavniji forum" za optužbe i dokaze protiv EULEX-ovih sudija i tužioca je na sudu, a ne "pred sudom javnog mnjenja"

Koha: Sudije EULEX-a primale mito da zatvore više slučajeva na Kosovu, a tužilac Ratel ometao istrage

"Radi se o umešanosti i uticaju visokih zvaničnika u pravosuđe. Takođe, reći ću da od dokumenata koje sam obezbedio od prisluškivanja, evidentno se vidi da postoje kontakti sa posrednicima visokih zvaničnika EULEX-a, a koji su bili predmet istrage u nekim slučajevima."

 
Češko tužilaštvo: Reč je o podozrenju, nema povoda za uznemirenje
 
Glavno tužilaštvo u Češkoj obavešteno je o istrazi u EULEX-u zbog sumnje da je glavna tužiteljka Evropske misije na Kosovu, Čehinja Jaroslava Novotna, primala mito, ali ne vidi razlog za "uznemirenje", jer je reč "samo o podozrenju", saopštio je sinoć portparol tužilaštva, Petr Mali.
 
"Češki najviši tužilac, Pavel Zeman, zna za istragu i informisan je o slučaju. Istovremeno zna da je rukovodstvo EULEX-a izrazilo punu podršku svojim tužiocima i sudijama. Pošto podozrenje nije dokazano, nema povoda za uznemirenje," kazao je medijima Mali.
 

Kontraverzne informacije o razlogu suspenzije tužiteljke Marije Bamieh

 
Za sada u javnosti kruže kontraverzne informacije o tome šta je zapravo bio prvi zvanično naveden razlog za suspenziju tužiteljke Marije Bamieh, koja je usledila pre nego da priča o navodnoj korupciji EULEX-a dospe u javnost. 
 
Iz EULEX-a su saopštili da je tužiteljka suspendovana zbog "curenja informacija u javnost". Međutim, tužiteljka Bamieh tvrdi da joj nisu obrazloženi razlozi za suspenzuju na "papiru" koji je potpisao šef EULEX-a Meuči, a "uručio" zamenik glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva EULEX-a, Džonatan Ratel, inače jedan od optuženih za navodnu korupciju u ovom slučaju.
 
Sa druge strane, u kosovskim medijima se provlači i navodna izjava Bamieh o tome da je ona suspendovana zbog navodnog "kršenja ljudskih prava".
 
A "Koha ditore" ističe i da je šef Misije, Gabriele Meuči, suspendovao Mariju Bamieh, ne zbog navodnog curenja osetljivih informacija, već zbog toga štoje je svoje optužbe iznela u javnost.
 
Ovaj list je preneo i njenu izjavu kojom je upozorila svoje doskorašnje poslodavce:
 
"Ako oni žele da me pretvore u Džulijana Asanža, dobiće takvu. Verujem da oni misle da sam ja pričala za Kohu ditore, ali sve što je objavljeno u Kohi je u domenu javnog informisanja".


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.