Bisljimi potpisao FFPA sporazum u okviru IPA III, 64 miliona evra iz EU

FOTO: Tomas Sunjog/Tviter

Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu (FFPA) pri Instrumentu za predpristupnu pomoć (IPA III) koji je odobrila Evropska komisija i koji Kosovu omogućava sredstva u iznosu od 64 miliona evra, uručio je danas ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, potpredsedniku kosovske vlade, Besniku Bisljimiju, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Bisljimi je danas potpisao FFPA, koji će, nakon ratifikacije na kosovskoj skupštini, omogućiti Kosovu da dobije dalju tehničku i finansijsku pomoć od Evropske unije.

Kancelarija EU navodi da potpisan sporazum pokriva godišnje programe IPA za period 2021-2027, te da će omogućiti trenutno odobrenje sredstava IPA 2021 Kosovu u iznosu od 64 miliona evra.

„Iskoristićemo sredstva iz IPA III za poboljšanje zaštite ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, opštinske uprave i bezbednosti i javne bezbednosti na Kosovu“, rekao je ambasador Sunjog.

Finansiranje će, kako navode iz Kancelarije EU, takođe biti usmereno ka jačanju kapaciteta kosovske administracije „da poštuje standarde EU i da brzo odgovori na hitne ekonomske, zdravstvene ili socijalne potrebe, zaštiti životnu sredinu u skladu sa najboljim praksama EU, unapredi konkurentnost kosovske poljoprivrede, prehrambenog sektora i pomoći u postizanju ekonomskih kriterijuma za pristupanje EU”.

„Predpristupni fondovi EU daju veoma važan podsticaj za dopunu našeg tekućeg napretka u reformama vezanim za EU. IPA III fondovi će se koristiti za ubrzanje procesa evropskih integracija i unutrašnjih reformi, kao i za podršku investicijama potrebnim za sprovođenje reformi u okviru Evropske reformske agende, nacionalne strategije razvoja i sektorske strategije sa fokusom na zapošljavanje mladih, energiju, životnu sredinu, održivi i inkluzivni rast između mnogih drugih oblasti“, objasnio je Bisljimi.

Kosovo je počelo da koristi sredstva iz IPA-e 2007. Od tada, pa do kraja 2022. godine, Kosovu je dodeljeno ukupno 1,21 milijardi evra kroz IPA I i IPA II.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.