Bisljimi o koreografiji navijača C.Zvezde: Delije šalju poruke koje Vučić ne sme da kaže javno; Osude stigle i od FSK

FOTO: Tviter/Besnik Bisljimi

Na velikom baneru razvučenom na severnoj tribini stadiona „Rajko Mitić“, tokom jučerašnje utakmice između Crvene zvezde i Fiorentine, prikazan je tenk na srpskoj zastavi uz poruku „Kada se vojska na Kosovo vrati…“ Fudbalski savez Kosova reagovao je povodom ovog transparenta, nazvavši ovu koreografiju „ratnohuškačkom“. Osuda je stigla i od zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija, koji tvrdi da navijačka grupa „Delije“ šalje poruke „koje predsednik Srbije ne sme da izgovori javno“.

„FS Kosova najoštrije osuđuje i istovremeno izražava gnev i zabrinutost zbog skandalozne ratnohuškačke koreografije navijača srpskog kluba Crvene zvezde na fudbalskoj utakmici protiv Fiorentine u Beogradu“, saopštio je FSK.

Iz ovog saveza ističu da je predstavljanje tenka kao koreografije na tribinama „sa simbolikom protiv Kosova“ neprihvatljiv čin za sport:

„Ali i za slogu i mir među državama i narodima na našim prostorima, posebno u periodu tenzija između dve zemlje“.

Tvrde da se ovim potezom i provokativnim sloganima, dokazuje da se „mišljenje u Srbiji i tamošnjim vlastima nije promenilo od agresivnog pristupa“, te navode da je u pitanju „otvorena provokacija prema sportu na Kosovu“.

Iz Fudbalskog saveza Kosova ujedno poručuju da su, u skladu sa propisima UEFA, uložili žalbu.

„Zatražili smo od organa UEFA-e da hitno istraže ovaj slučaj i preduzmu oštre mere prema klubu i navijačima Crvene Zvezde, kako bi se ubuduće sprečili ovakvi šovinistički postupci i slične provokacije“, navode iz FSK.

Očekuju da će žalba „biti shvaćena ozbiljno“ i da će, navode, oni koji podstiču mržnju biti kažnjeni.

„Ovaj slučaj nam daje do znanja da organi UEFA-e i FIFA-e hitno moraju da preduzmu oštrije mere protiv kršenja principa i osnovnih vrednosti fudbalske igre“, podcrtavaju.

Iz ovog saveza naglašavaju da ovakve koreografije i slogane, „koji za cilj imaju izazivanje sukoba i mržnje“ – ne treba tolerisati.

„Fudbal je sport koji, pored zabave, treba da okuplja ljude i služi za izgradnju mostova saradnje“, navode i dodaju:

„FSK će nastaviti da promoviše prave vrednosti fudbala, jer je svestan da je bezbedno okruženje sa poštovanjem na stadionima od suštinskog značaja za doživljaj fudbalskog uzbuđenja na pozitivan način“.

Bisljimi: Delije često šalju poruke koje Vučić ne može da kaže javno

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, podelivši na Tviteru fotografiju sa ovom koreografijom, tvrdi da navijačka grupa Crvene zvezde „Delije“, šalje poruke koje predsednik Srbije „ne može javno da izgovori“.

„Delije često šalju poruke koje Vučić ne može ili ne želi da kaže javno i njemu su takvi postupci potrebni da nahrani javno mnjenje mržnjom i etničkim nacionalizmom“, navodi Bisljimi.

On ujedno tvrdi da je na ovoj utakmici bio prisutan i sam predsednik Srbije.

Sa druge strane, optužio je zvanični Beograd da sport i ostale društvene aktivnosti – „koristi kao propagandna sredstva“.

„U Srbiji je izgrađen ceo državni aparat da bi se mediji, sport, umetnost, kultura, nauka koristili za propagandna sredstva i podsticali nasilje, teror, tenzije i rat“, napisao je Bisljimi.

Čeku: Ovo ne sme proći nekažnjeno od stane međunarodne zajednice

Osuda je stigla i od kosovskog ministra kulture omladine i sporta Hajrule Čekua (Hajrulla Çeku), koji je ovu koreografiju nazvao „sramnom“.

„Ratnohuškačka retorika je jasan pokazatelj da se Srbija nije promenila. Ovo ne može proći nezapaženo i nekažnjeno od međunarodne zajednice“, napisao je Čeku na Tviteru.

Evropska kuća fudbala (UEFA) se povodom ovog slučaja, do objavljivanja ove vesti, nije oglašavala, kao ni zvanični Beograd, Fudbalski savez Srbije i FK „Crvena zvezda“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.