Bilbordi OEBS-a i EU-e vidljivi u Severnoj Mitrovici

Iako je srpski član CIK-a Nenad Rikalo nedavno za naš portal izjavio da će, prema pravilima, izborna kampanja kandidata za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici trajati pet dana, jer se radi o vanrednom četvrtom krugu, OEBS i Evropska Unija su već započeli svoju kampanju.

Grad je od nedavno izlepljen posterima, a od prekjuče postavljeni su i bilbordi sa kojih se građani pozivaju da provere svoj birački spisak. Iako  je OEBS više puta do sada istakao da se radi o informativnoj kampanji, građani tumače da se radi o kampanji za pozivanje građana za glasanje.

Pitali smo građane Severne Mitrovice da li su primetili plakate i bilborde OEBS-a i EU-e. Komentari su bili listom negativni:

"Prevaranti osilili i misle da rade šta hoće, a mi ne verujemo ništa i nećemo da izađemo i Evropi ne verujemo ništa. Većina misli kao ja, samo što neće da kažu, ili ne smeju, ili se ustručavaju".

"Ja to smatram negativnim potezom da bi se mi integrisali sa Kosovom".

"Stanovništvo je u veliko konfuziji. Ne zna šta da radi, jer je sve nejasno. Nisu statusno neutralni izbori. Prema tome, meni ne pada na pamet na takve izbore da izađem".

"Nisu statusno neutralni izbori".

"Užasno se osećamo i to nije od danas, nije od juče. To je godinama tako. Katastrofalno je stanje. Takva apatija je zavladala. Nije to samo od glasanja".

"Običan čovek ne zna šta da preduzme".

Portparol OEBS-a na Kosovu, Nikola Gaon, u izjavi za KoSSev objašnjava sa druge strane da se radi o informativnoj kampanji: "Naša kampanja za informisanje birača se sada odnosi isključivo na izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice zakazane za 23. februar i uključuje TV i radio spotove, bilborde i postere".

U poređenju sa prethodna tri kruga, ovo je prvi put, međutim, da je OEBS postavio poruke na bilborde u Severnoj Mitrovici. U prvom krugu, bilbordi OEBS-a bili su vidljivi isključivo izvan grada, pre svega duž magistralnog puta Raška – Banjska, van Zvečana i Kosovske Mitrovice.

"U novembru nam je na raspolaganju bio manji od željenog broja bilborda na različitim lokacijama na severu, uključujući putne pravce, i njih smo i koristili. Rečeno nam je da su ostali već bili zauzeti", portparol je odgovorio na naše pitanje zašto je OEBS tek u četvrtom krugu postavio bilborde u Severnoj Mitrovici.

Još jedna razlika obeležava dosadašnju kampanju u ovom četvrtom krugu glasanja, u odnosu na prethodne – izostalo je masovno cepanje i uništavanje glasačkog promotivnog materijala, ne samo postera, već i tabli, zakačenih za bandere, što je bila situacija naročito u prvom i drugom krugu glasanja u novembru prošle godine. Cepali su se posteri i uništavale table sa porukama svih kandidata i strana, pa tako i OEBS-a, iako je OEBS tada diskretno isticao svoje poruke na rubnim delovima grada i bez bilborda.

Poslušajte šta građani kažu: 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.