Bez podrške Srba Kosovo ne može u UNESKO

LIČNI STAV: Rada Trajković

Od kako je Hašim Tači sredinom jula putem Fejsbuka objavio nameru Kosova da aplicira za članstvo u UNESKO, pokrenuta je rasprava o tome da li taj potez narušava trenutni tok pregovora između Beograda i Prištine, da li Kosovo ispunjava uslove za članstvo u tu organizaciju i šta bi mogući prijem Kosova značio. Međutim po samom ustavu Kosova, ozbiljno je pitanje da li ono može legalnim putem postati član UNESKO-a bez podrške i glasova srpskih poslanika u njihovoj skupštini.

Evo zašto. Iako članovi 17. i 18. Ustava Kosova predviđaju usvajanje međunarodnih ugovora i učlanjenje u međunarodne organizacije, član 81. izričito kaže da se zakoni koje se odnose na zaštitu kulturne baštine, obrazovanje i jezike, smatraju od vitalnog značaja, te da je za usvajanje takvih akata potrebna većina glasova poslanika iz redova manjinskih grupa pored većine glasova albanskih poslanika. Dakle, jasna je namera samog kosovskog ustava da po pitanju kulturne baštine, obrazovanja i jezika, kosovske vlasti i albanski poslanici ne mogu donositi zakone bez učešća i glasova kosovskih Srba. S obzirom na to da se Ustav UNESKO-a bavi upravo ovim pitanjima, njegova ratifikacija u skupštini Kosova bez većine glasova poslanika iz manjinskih zajednica bi bila direktno kršenje slova i duha kosovskog ustava.

Pored ovoga, član 143. kosovskog ustava obavezuje kosovske vlasti da moraju da rade u skladu sa svim stavkama i odredbama Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova iz marta 2007. kome se istim članom daje preimućstvo nad svim drugim pravnim aktima Kosova. Prema Aneksu 5. Sveobuhvatnog predloga, vlasti Kosova se moraju konsultovati sa Srpskom pravoslavnom crkvom u vezi sa bilo kakvim aktivnostima koje bi promovisale "srpsko pravoslavno nasleđe za turističke, naučne, obrazovne ili druge javne svrhe." Dakle, po ovom dokumentu koji ima veću jačinu od svih ostalih zakona na Kosovu, vlasti u Prištini ne mogu samostalno – bez konsultacije sa Srpskom pravoslavnom crkvom – da preduzimaju bilo kakve radnje svojstvene članstvu UNESKO-a, i koje se odnose na srpsko versko i istorijsko nasleđe, bez dogovora sa srpskom Crkvom jer se u suprotnom izlažu kršenju svog ustava i svojih zakona.

Jasno je da članstvom u UNESKO Kosovo namerava da dobije na afirmaciji svoje samoproglašene državnosti prijemom u nekoj međunarodnoj organizaciji. Međutim, to članstvo ne može da postigne legalnim putem, čak i prema svom ustavu – bez glasova srpskih poslanika u kosovskom parlamentu, niti bi mogli na zakonit način da preduzimaju bilo šta vezano za srpsko nasleđe u UNESKO-u bez konsultacije sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Upravo taj odnos prištinskih vlasti prema sopstvenom zakonu biće mnogo merodavniji test državnosti od prijema u bilo kakvoj međunarodnoj organizaciji.

Prof. Dr Rada Trajković
Evropski pokret Srba na KiM

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.