Beograd i Priština razmenjuju optužbe za nepoštovanje obaveza iz dijaloga

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćnje izdanje)

Piše: Augustin Paljokaj (Palokaj)

Delegacija Kosova za dijalog sa Srbijom, koju je predvodio zamenik premijera Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi), dva dana uzastopno u Briselu je iznosila svoje stavove o trenutnom stanju dijaloga i onome što je šef ove delegacije nazvao neuspehom Srbije u sprovođenju nekih obaveza. Prvo je delegacija Kosova tokom celog dana predstavljala svoju analizu timu specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, dok je u sredu učestvovao na sastanku sa delegacijom Srbije, uz posredovanje EU.

Po završetku ovih sastanaka, kao što se to ranije događalo tokom više od deset godina procesa dijaloga, na razne načine prezentovano je šta se dogodilo na sastanku i optužili su drugu stranu za nepoštovanje obaveza.

„Podneli smo te primedbe na sporazume vezano sa koracima Srbije do sada, na primer na sporazum o integrisanom upravljanju granicom, priznavanjem diploma, slobodom kretanja, zatim sporazum sa fusnotom, jer smo videli da srpska strana nije ispunila svoje obaveze “, rekao je Bisljimi, koji je takođe najavio da je u ovim diskusijama do sada napravljena retrospektiva dijaloga.

Šef srpske delegacije Petar Petković ponovio je optužbe koje Srbija već iznosi na svakom sastanku o neuspehu Kosova da uspostavi Asocijaciju ili, kako je on naziva, „Zajednicu srpskih opština“.

„Rekli smo im da je Asocijacija uslov nad uslovima ako želimo da idemo napred. Asocijacija znači ostvarivanje svih prava građana Srbije, jer su brojni incidenti samo dokaz koliko je neophodno njegovo formiranje“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, „srpska strana je ispunila gotovo sve sporazume u okviru dijaloga i da su se žalbe delegacije Kosova uglavnom odnosile na tehnička pitanja njihove primene“.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, u postu na društvenim mrežama, svom već preferiranom načinu komunikacije, napisao je da su sastanci bili sadržajni.

„Opsežne diskusije o elementima dijaloga, prošlim sporazumima, aktuelnim pitanjima i sledećim koracima ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Lajčak u postu na društvenoj mreži Tvitter.

Ovi sastanci bili su i priprema za sastanak na visokom nivou između premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji bi trebalo da se održi pre 25. jula. Ali pre ovog sastanka, pregovarački timovi će sledeće nedelje imati još jedan sastanak putem video veze.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.