Batrovci: Pokušao da prokrijumčari skoro 44.000 franaka u donjem vešu

Foto: Uprava Carina

Srpski carinici su u saradnji sa policijom u nedelju na prelazu Batrovci, sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 44.000 franaka, koje je jedan putnik sakrio u donjem vešu, saopštili su iz Uprave Carina.

Prekršaj je otkriven, na ulazu u Srbiju prilikom detaljnog pregleda automobila „maserati“ švajcarskih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica muškaraca, jedan sa švajcarskim, a drugi sa kosovskim dokumentima.

Na pitanje  da li imaju nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli i vozač i suvozač su rekli da sa sobom nose samo lični prtljag.

Što se gotovine tiče, obojica su tvrdila da kod sebe imaju dozvoljen iznos odnosno vozač 10.000, a suvozač 4.000 franaka,

Međutim, kako navode, prilikom detaljnog pretresa u donjem vešu suvozača pronađeno je 52.800 švajcarskih franaka i 2.330 evra.

Nakon što je putniku vraćen iznos koji odgovara protivvrednosti 10.000 evra, do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom biće zadržano 43.700 franaka.

„Upitno je poreklo gotovog novca koji se ilegalno prenosi preko granice, a stručnjaci iz ove oblasti tvrde, da se on najčešće koristi za dalje finansiranje kriminalnih aktivnosti i terorizma“, poručuju iz Uprava Carina.

Takođe, dodaju da se sav novac iz deviznih prekršaja direktno sliva u državni budžet iz koga se finansiraju potrebe raznih budžetskih korisnika kako navode dece, penzionera, pa i zaposlenih u javnom sektoru, kao i izgradnja škola, bolnica i puteva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.