Atifete Jahjaga na Vestpointu: Genocid, aparthejd, krstaška ubijanja, gandijevski otpor, napredak, razvoj, demokratizacija

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je tokom svoje prekjučerašnje posete američkoj vojnoj akademiji "West Point" nazvala rat na Kosovu '99 "krstaškim ubijanjem" i "genocidom", a tadašnju situaciju "aparthejdom", opisujujući egzekuciju muškaraca Albanaca i silovanje Albanki kao ratno sredstvo, pomenuvši bombardovanje kao pomoć Kosovu. Ona je pomenula i "osvetu nad srpskom manjinom" usled "haosa i vakuuma bezbednosti" posle juna '99. Ipak, Kosovo gradi svoje društvo i državnost na demokratskim vrednostima uz pomoć međunarodnih partnera, među kojima i SAD, poručila je Jahjaga američkim kadetima. 
 
Pored učešća na generalnoj skupštini UN-a u Njujorku, te mnoštvu sastanaka sa predstavnicima onih zemalja koje još uvek nisu priznale Kosovo, tradicionalnim prijateljima nekadašnje Jugoslavije, odnosno Srbije, ali i sa predsednikom SAD, Barakom Obamom i pomoćnikom državnog sekretara SAD, Viktorijom Nuland, kosovska predsednica, Atifete Jahjaga je prekjuče obišla i američku vojnu akademiju “West point”.
 
Ona je na ovoj akademiji učestvovala na konferenciji o transformaciji konflikata, a tokom konferencije održala je i govor, u kojem je rat na Kosovu okarakterisala kao "genocid" i "krstaška ubistva".
 
Jahjaga se na početku svog govora osvrnula na rat na Kosovu i Metohiji, istakavši da je ona osoba, čiju je budućnost formiralo mnoštvo sukoba 20. veka, od kojih je onaj, kako je rekla, poslednji iz 1999. godine – "dirnuo nju, njenu porodicu, njenu zemlju.” Rat na Kosovu je na mnoge ostavio tragične posledice, rekla je Jahjaga.
 
Po njenim rečima, rat 1999. godine se dogodio, jer je “jedan diktator imao snage da seje nepoverenje i da stvori strah,” te da su se Albanci na Kosovu, koji su “previše patili pod srpskim režimom,” mobilisali oko “građanskog otpora gandijevskog stila”, kako bi se suočili sa “aparthejdom 1990-tih godina,” a za kojim je kasnije sledila mobilizacija za podršku Oslobodilačkoj vojsci Kosova, koja se borila za nezavisnost Kosova, a koja je bila meta “nečovečnog i beskrupuloznog nasilja koje su srpske snage primenile nad njom.”
 
Jahjaga je rat na Kosovu nazvala genocidom, krstaškim ubistvima, te je kadetima američke vojne akademije istovremeno i objasnila šta se dogodilo 1998 – 1999 godine, dodajući da su srpske snage akcijom – “od vrata do vrata, prikupile muškarce Albance svih uzrasta da ih streljaju,” a silovanje žena iskoristili kao ratno sredstvo.
 
“Tokom 1998. i 1999. godine, srpska represija na Kosovu je dostigla vrhunac, dnevna ubistva civila su postala norma i kampanja etničkog čišćenja kojima se ispraznilo Kosovo. Za manje od dva meseca, gotovo jedan milion izbeglica je isterano iz zemlje, što je bila namera Srbije da takođe destabilizuje i Makedoniju i Albaniju. Unutar Kosova, u jednom krstaškom ubistvu, srpske snage su operacijom – od vrata do vrata, prikupile sve muškarce Albance, svih uzrasta – da ih masovno streljaju. Podeljene se porodice. Mnogo je žena silovano sa ciljem da se ne samo obeščaste, nego da se ovaj svirep zločin upotrebi kao ratno sredstvo,” objasnila je Jahjaga.
 
Dodajući da je rat na Kosovu bio stravičan prizor, ona je istakla da je “upotreba sile, kako bi se dokrajčila ova neizmerna patnja, postala neizbežna.”
 
A osveta prema srpskoj manjini je posledica haosa i vakuuma bezbednosti, po mišljenju Jahjage.
 
Ističući da su zemlje iz celoga sveta poslale na Kosovo svoje kopnene snage, kako bi se “očuvao teško stečeni mir” i stvorili uslovi za “usmeravanje Kosova u pravcu uspostavljanja normalnog stanja i demokratije,” a da su se zatim zbeglice vratile i zatekle samo ruševine svojih kuća, kosovska predsednica je objasnila da je osveta prema – kako je navela – srpskoj manjini, posledica “haosa” i “vakuuma bezbednosti,” usled koje je "srpska manjina" bila prisiljena da “beži” i čija je svojina “uništena”.
 
“Kao posledica haosa vakuuma bezbednosti, bilo je osvete prema srpskoj manjini, koji ju je prislilio da beži, čija je svojina uništena,” dodala je Atifete Jahjaga.
 
Ona je američkim kadetima, vojnim i ostalim zvaničnicima govorila i o demokratizaciji kosovskog društva, dualizmu sistema na Kosovu, načinu nastajanja "države Kosovo", te doprinosu NATO-a, Kosovske policije i Kosovskih bezbednosnih snaga u "izgradnji odnosa sa zajednicama" i "pomaganju razvoja, napretka i demokratizacije zemlje".
 
OVDE možete pročitati govor u celosti kosovske predsednice na konferenciji o transformaciji konflikata, na američkog vojnoj akademiji “West point”, koji je izvorno preuzet sa zvanične Internet stranice kosovske predsednice. Čitaocima skrećemo pažnju na neprimeren i nepravilan sprski jezik u ovom tekstu. S obzirom na to da je govor na srpskom skoro u potpunosti nerazumljiv, isti možete pročitati OVDE i na engleskom jeziku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.