Antisrpski grafiti u Orahovcu

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

U delu Orahovca pretežno nastanjenom Srbima, jutros su osvanuli novi grafiti koji su, nakon niza incidenata u ovom mestu, dodatno uznemirili meštane. Ispisivanje grafita u Orahovcu i Kosovu Polju ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić oceno je opasnom provokacijom.
 
„Grafiti ovakve i sličnih sadržina pojavljuju se na srpskim objektima već duže vreme. Policija i nadležne institucije moraju uzeti za ozbiljno ovakve pretnje jer je uvek bolje preventivno reagovati a ne kada je već kasno. Mislim da je krajnje vreme da se prestatane sa ovakvim provokacijama ako želimo da živimo u društvu gde svako može da deklariše svoju nacionalnu pripadnost. Ovakve stvari često podsećaju da se vraćamo nekoliko koraka unazad, što nikako nije dobro ni za koga na Kosovu“, rekao je Javtić.
 
„Ponavljam još jednom da ovakvi natpisi mržnje, onima koji su ostali na Kosovu da žive, i oni koji planiraju da se na Kosovo vrate, nanose ogromnu štetu, jer unose strah.“ Kaže ministar Jevtić.
 
Natpise „Smrt Srbin“ i „Srbija smrt“ srpski stanovnici Orahovca shvataju kao poruku koja ih podseća na nemile događaje od pre 15 godina, kaže za RTK2 Golub Kujunžić, predsednik privremenog organa opštine Orahovac.
 
„Sve nam to govori da je sinhronizovana akcija koja nalazi svoje pobornike, koji su u stanju, ne samo da napišu grafit, nego i da bace kamenicu na porodicu našeg mesnog paroha. Da nas podsete na sva ona divljanja, zlostavljanja, ubijanja,uništavanja imovine, kojim smo bili izloženi, a nadali smo se da ćemo to uspeti da zaboravimo“, naglasio je Kujundžić.
 
O ovom incidentu obaveštena je i Kosovske policija.
 
„Za sada nemamo osumnjičene, slučaj je otvoren, istraga će biti obavljena“, rekao je portparol kosovske policije za region Prizrena, Azir Beriša.
 
Golub Kujunžić podseća da je u petak zapaljena dvorišna drvena kapija napuštene srpske kuće, ali da ni počinioci ovog incidenta nisu pronađeni. 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.