Antigona premijerno u Gračanici

FOTO: Narodno pozorište, Gračanica

Predstava „Antigona“, prema Sofokleovom tekstu, u režiji Nenada Todorovića, premijerno je izvedena večeras u Domu kulture u Gračanici. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Кomad „Antigona“ je jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije. Njen etički temelj je i koren iz kojeg se razgranalo pozorište koje poznajemo, poruka je nakon premijere.

Ova naša „Antigona“ je nastala kroz suprotstavljanja Sofoklove, Anujeve i Brehtove Antigone, Kroz Eshilovu „Sedmoricu protiv Tebe“ i umetnute songove, poručuju iz pozorišta.

„Antigona je iritantna. Antigona nervira muške jer ih mrzi, a žene bi je za glavu jer ih prezire. Antigona siluje društvo, društvo ima masnice i lako dokazuje da je zlostavljano. Silna Antigona je pomahnitala usedelica, a takve nema šanse da oproste ni mački koju hrane od malena. Antigona nema stav, ona ima princip. Ona brani oca koji ju je napravio sa svojom majkom. Ona brani brata koji je napao njen grad. Ona nema moral. Ona ima rituale protiv zakona. Ona kaže da su deca i muž prolazni, a brat i otac nezamenjivi. Ona je protiv naslednika, a za nasleđe. Nespremna da podnese žrtvu i ne zanima je šta će biti iza nje. Ona hoće da svet umre sa njom, kada već nije po njenom. Ona nema nameru da se preda i uobražena je do mere samoubistva. Ona je naprosto glupa toliko da joj se peloponeske mandarine smeju. Ali, vidi vraga, njena tragedija ne bi bila kabare da nije farsa: vladar protiv koga se bori obična je cirkuska nakaza“, rekao je reditelj Nenad Todorović.

Pored Todorovića, koji je i adaptirao Sofokleovu dramu, autorsku ekipu čine još: scenograf Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović, masker Dragan Smiljanić. Za scenski pokret i koreografiju bila je zadužena Isidora Stanišić, dok je autor patoloških nalaza dr Vladimir Jakšić.

U predstavi igraju: Gorica Regodić, Igor Damnjanović, Jelena Orlović, Miloš Đuričić, Branko Babović, Miloš Đuričić, Nebojša Đođević.

Članovi saveta su: Strahinja Bičanin, Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković. Muzičari: Anton Gerzina, Boris Pažin, Filip Obradović, Milica Božović, Jelisaveta Čivović i Matija Čivović.

Predstavu „Antigona“, nakon premijernog igranja na Кosovu i Metohiji, ubrzo će imati prilike da vidi i publika širom Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.