Anketa: Većina smatra da lokalne institucije u srpskim sredinama nisu transparentne

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Najveći broj ispitanika smatra da njihovi gradonačelnici i opštine, odnosno lokalna rukovodstva u većinsko srpskim sredinama nisu transparentni u radu, pokazuju rezultati onlajn anketa KoSSev portala.

Pitanje (ne)transparentnosti rada opštine u većinski srpskim sredinama, još jednom je postalo aktuelno nakon što je Opština Gračanica donela Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine za privatnu, dok je svega sedam dana kasnije, odnosno sinoć, odlučila da pokrene postupak za poništenje ove odluke.

Novi potez povučen je nakon pritiska javnosti i medija, protesta građana nezadovoljnih odlukom lokalnog rukovodstva, odnosno, kako su naveli, disproporcionalnom razmenom zemljišta u korist privatnika.

Proteklih dana usledile su optužbe i na račun drugih opština u većinski srpskim sredinama, odnosno njihovih odluka o razmeni ili poklanjanju zemljišta privatnim licima.

Ovim povodom upitali smo čitaoce KoSSev-a šta oni misle o (ne)transparentnosti lokalnih vlasti u srpskim sredinama.

Pitanje Da li mislite da su skupštine opština i gradonačelnici u većinski srpskim sredinama na Kosovu transparentni u radu? ankete objavili smo na Tviter nalogu, a Da li su vaša opština i gradonačelnik transparentni u radu na Instagram profilu.

Najveći broj čitaoca je odrično odgovorio i na jednoj i na drugoj društvenoj mreži.

Od ukupno 54 glasa na Tviteru je odričan odgovor dalo čak 77.8 odsto, tj. 42 osobe.

Sa druge strane, da su opštine transparentne izjasnilo se svega 5.6 odsto od onih koji su glasali tj. tri osobe.

„Delimično“ označilo je 3.7 odsto – dve osobe, dok je 13 odsto, odnosno njih sedmoro zaokružilo „ne znam“.

Na Instagramu je u roku od 24 sata glasalo ukupno 349 osoba, a više od polovine, tj. 207 osoba ili 59 odsto, dalo je negativan odgovor na pitanje „Da li su vaša opština i gradonačelnik transparentni u radu?“

Svega 15 odsto, tj. 53 njih izjasnilo se da smatra da su gradonačelnici i opštine transparentni u radu.

Opciju delimično označilo je šest odsto, tj. 22 osobe, a da ne znaju navelo je 67 osoba, tj. 20 odsto.

(Ne)transparentnost lokalnih samouprava i rad medija

Opštine u većinski srpskim sredinama, kao i gradonačelnici u ovim lokalnim samoupravama, uz pojedine izuzetke, već godinama ne obaveštavaju KoSSev portal o svojim aktivnostima i ujedno ne šalju servisne pozive za održavanje sednica Skupština opština, kao i drugih sastanaka koji su javni i za koje pozive dobijaju drugi mediji.

Korisnike društvene mreže Instagram upitali smo i da li su zainteresovani da prate rad opština i gradonačelnika?

Čak 59 odsto njih, tj. 188 osoba reklo je da jeste. Da nisu zainteresovani poručilo je 28 odsto, tj. 89 glasača, a opciju „pomalo“ označilo je 13 odsto, odnosno 44 osobe.

Na društvenoj mreži Fejsbuk naši čitaoci su opisno odgovarali, a u njihovim odgovorima se uglavnom netransparentnost opština isticala na ironičan i šaljiv način.

„Pa ne mogu transparentniji da budu. Samo im automobili koštaju po 60,000 evra, stanovi u Beogradu kupljeni novcem koji nisu zaradili već oteli(…) Da, transparentni su i poručujem im da izdrže ovu inflaciju i visoke cene. Izdržite legende!“, jedan je od komentara.

I ostali su u sličnom maniru:

„Totalno. Znamo i koliko ujutru za kifle potroše novca iz svog džepa.“;

„Deset godina ništa uradili ni postili nisu…“;

„Rak rana srpske države“;

„U transu su garant, na pare negadljivi, niti ih uho bole za javnu vidljiost u radu…“;

„Što su njima puniji džepovi, Srba je sve manje na Kosmetu“.

Komentarisao je lider GI Srpski opstanak Aleksandar Arsenijević sa jednim od primera netransparentnosti opštine Severna Mitrovica:

„Uđite na sajt opštine Mitrovica, a zatim pokušajte neki dokument da otvorite, ako uspete da ga nađete“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.