Ambasada SAD na godišnjicu ubistva braće Bitići: Nećemo zaboraviti ovaj zločin

braća bitići

„Nećemo zaboraviti ovaj zločin i apelujemo na Srbiju da pozove na odgovornost one koji su počinili i zataškali ova ubistva“, oglasili su se danas iz američke ambasade u Beogradu povodom 23. godišnjice ubistva braće Bitići.

„Danas se navršavaju 23 godine od kada su trojica američkih državljana, Ili, Agron i Mehmet Bitići, pogubljeni dok su bili u pritvoru srpske specijalne policije“, poručili su iz ambasade SAD.

Naveli su i da je prošla još jedna godina u kojoj ništa nije razjašnjeno.

„Još jedna godina, a srpsko pravosuđe još uvek nikog nije smatralo odgovornim za ovaj stravični ratni zločin“, poručuju.

Agron, Mehmet i Ili Bitići, državljani SAD koji su se u sastavu „Atlantske brigade“ borili na strani „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK) tokom rata na Kosovu, uhapšeni su po završetku NATO agresije 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u centralnu Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. 

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Radosavljeviću po čijom je komandom bila ova baza prošle godine je na obeležavanju Dana žandarmerije u Novom Sadu uručena plaketa u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju.

Ambasada SAD u Beogradu se upravo zbog toga prošle godine oglasila, poručivši da bi Radosavljević trebalo da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja.

Istraga u Srbiji

Ubistvo braće Bitići, već 23 godine nije razrešeno. Kako je prošle godine preneo Euronews, istraga o ubistvu braće Bitići u Srbiji je i dalje otvorena.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 2012. godine izreklo oslobađajuće presude Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koje se terete.

Ovaj medij je tada ujedno javio da je Radosavljevića u vezi sa ubistvom braće Bitići ispitivalo tužilaštvo u Srbiji i da je svedočio na suđenju.

Radosavljević je još 2008. svedočio pred Većem za ratne zločine na suđenju za ubistvo braće Bitići. Tada je rekao da je za ovo ubistvo saznao nakon što su, juna 2001, pronađene grobnice u Petrovom Selu u kojima su bila i tela braće Bitići. Na tom suđenju je izjavio da je bio rukovodilac obuke u Nastavnom centru MUP-a u Petrovom Selu (gde su braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijena 9. jula 1999), ali da o zločinu nema neposrednih saznanja.

„O ubistvu sam saznao posle dužeg vremena na kolegijumu MUP-a Srbije kada su pronađene masovne grobnice i tela trojice američkih državljana albanskog porekla“, tvrdio je.

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine je 2013. godine rekao da je Radosavljević i dalje „pod opservacijom“ u slučaju Bitići.

On je tad naveo da je Tužilaštvo došlo do novih dokaza u slučaju ubistva braće Bitići koji daju jasniju i potpuniju sliku o tome šta se tačno desilo, ali da istraga nije utvrdila niti da je odgovoran, niti da nije.

Kako je Vukčević tada naveo, predstavnici Američke ambasade u Beogradu, bili su stalno prisutni prilikom istrage i interesovali se za predmet, a istragu o ubistvu trojice Bitićija vodio je i FBI.

Bivši tužilac je 2016. godine rekao da slučaj Bitići nije okončan, ali ne zbog toga što tužilaštvo nije radilo svoj posao, već zato što „drugi nisu ispunili dogovor“.

„Da je bilo dokaza protiv Gorana Radosavljevića Gurija, ne bi se on šetao po ulici“, rekao je Vukčević u januaru 2016.

Zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković tvrdio je da egzekucija braće Bitići nije mogla da prođe bez Radosavljevića, preneo je takođe EuroNews.

Naslednica Vladimira Vukčevića na mestu tužioca za ratne zločine, Snežana Stanojković rekla je da Tužilaštvo nastavlja da radi na rasvetljavanju ovog slučaja, ali je podsetila da je sud doneo oslobađajuću presudu protiv dvojice okrivljenih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.