Preminuo Aleksej Navaljni, ruski opozicioni političar

Aleksej Navljani
FOTO: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin, File

Aleksej Navaljni, opozicionar i jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, umro je u 48. godini u zatvoru u Rusiji.

Bio je sin vlasnika fabrike, a rodio se u selu zapadno od Moskve. Izrastao je u jednog od najvećih kritičara Putina.

Njegov politički aktivizam, uključujući opsežne istrage o korupciji na visokom nivou, kao i kandidatura za gradonačelnika Moskve, učinili su ga slavnim, a mnogi su verovali da on predstavlja pretnju Putinu.

Bio je jedini čovek sposoban da izvede desetine hiljada ljudi na ulice, pozivajući na Rusiju bez Putina, i jedini koga je ruski predsednik odbijao da pomene po imenu.

Njegove istrage objavljene na Jutjubu o Putinovim saradnicima, a kasnije i samom predsedniku, imale su milione pregleda i razotkrile korupciju najvišeg reda. Zbog njih je stekao i moćne neprijatelje.

Kremlj je deceniju tolerisao Navaljnog. Izdržao je naizgled beskonačan niz hapšenja, pojavljivanja na sudu i perioda u pritvoru, ali je preživeo.

Sve do avgusta 2020.

Upravo tada, njegova borba protiv ruskog predsednika počela je da puni naslovne strane svetskih medija.

Teško se razboleo na letu iz Sibira za Moskvu, i pao je u komu.

Kasnije je kazao da mu je život spasao pilot, koji je izveo prinudno sletanje uprkos upozorenjima da je podmetnuta bomba na aerodromu, kao i bolničari koji su mu odmah ubrizgali protivotrop atropin na aerodromskoj pisti.

Tri dana se njegova žena Julija borila da izdejstvuje da ga prebaci u Berlin, na kraju podnevši zahtev direktno Putinu, dok su doktori u Omsku, gde je bio hospitalizovan, negodovali zbog dijagnoze.

Kad je stigao u Berlin, nemačka vojna laboratorija identifikovala je nervni agens novičok iz doba Sovjetskog Saveza, iskorišćen dve godine ranije protiv Sergeja i Julije Skripalj u Solzberiju u Britaniji. Radi se o zabranjenom hemijskom oružju.

„Rusija je moja zemlja, Moskva je moj grad. Nedostaju mi“

Tim Navaljnog optužio je Kremlj da ga je otrovao, što je ruska vlast porekla, ponavljajući da je Navaljni agent Zapada.

„Kome on uopšte treba. Da su hteli (u ruskoj bolnici) mogli su da ga dokrajče“, rekao je Putin na svojoj godišnjoj konferenciji za medije.

Pod nadzorom lekara berlinske bolnice, Navaljni se dugo, ali čudesno oporavio.

Iz bolničkog kreveta, postavio je temelje za svoju najubitačniju istragu do tada – o onome što je zvao „Putinova palata“, milijardu dolara vrednu rezidenciju na ruskoj obali Crnog mora.

Zahvaljujući takođe istraživačkom radu Belinketa i njegovih ruskih partnera, mogao je da utvrdi identitete svih šest obaveštajaca koji su ga otrovali, čak nateravši jednog od njih da prizna da mu je otrov stavljen u donji veš.

Nakon oporavka, Navaljni je zapanjio svet, rekavši da će se vratiti u Rusiju.

„Rusija je moja zemlja, Moskva je moj grad. Nedostaju mi“, napisao je na Instagramu.

Čim je stigao u Moskvu, uhapšen je na pasoškoj kontroli zbog navodno prekršene uslovne slobode i stavljen u istražni zatvor.

U martu 2022. Navaljni je dobio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i proneveru putem prevare, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe.

Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije i njegova mreža regionalnih kancelarija su označene kao „ekstremističke“ organizacije i zabranjene posle njegovog hapšenja, što je dovelo do još jednog postupka protiv njega po optužbama za ekstremizam.

U avgustu 2023. sud je produžio zatvorsku kaznu Navaljnom na 19 godina i poslao ga u strožu ustanovu s „posebnim režimom“ iz zatvora s maksimalnim obezbeđenjem u kojem je bio zatvoren.

U decembru je Navaljni prebačen u takav zatvor u ruskom arktičkom regionu.

Navaljnijevi saradnici najavili su ranije da planiraju da organizuju skupove u desetinama gradova širom sveta, tražeći oslobađanje Navaljnog i Putinovu ostavku.

Evropska unija je prošlog meseca objavila saopštenje u kojem je nazvala hapšenje Navaljnog politički motivisanim i izrazila zabrinutost za njegovo zdravlje i život.

U saopštenju EU je takođe pozvan Kremlj da odmah oslobodi Navaljnog i druge političke zatvorenike u Rusiji, uključujući između ostalih Ilju Jašina, Vladimira Kara-Murzu, Jurija Dmitrijeva, Alekseja Gorinova i Liliju Čaniševu.

Poslednji video u januaru

Navaljni je poslednji put viđen u video pozivu u januaru, kada se šalio zbog svog zatvorskog izgleda u zatvorskoj koloniji na Arktiku.

Obraćajući se novinarima, izgledalo je da je dobro raspoložen, šaleći se da još nije dobio nijednu božićnu čestitku, budući da je prilično daleko.

Kolonija IK-3, poznata po imenu „Polarni vuk“ u severnom gradu Harpu, nalazi se oko 1.900 kilometara severoistočno od Moskve. Radi se o jednom od najstrožih zatvora u Rusiji i većina zatvorenika u njemu osuđena je za najteže zločine.

Navaljni je iza sebe ostavio ženu Juliju, ćerku Dariju i sina Zahara.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.