Akcija pomoći kragujevačkom novinaru kojem preti oduzimanje kuće

Miroslav-Jovanovic-RTV
Izvor: Printskrin/Youtube/RTV Kragujevac

Inicijativom kragujevačkih novinara nedavno je pokrenuta akcija „Solidarno za Miroslava Jovanovića“ – dugogodišnjeg kragujevačkog novinara i urednika kome je sud naložio da plati više od 1,4 miliona dinara zbog sporova koje su protiv nedeljnika „Svetlost“, čiji je urednik bio, vodila privatna lica pre 15 godina. Sadašnji novinar u penziji nije u mogućnosti da isplati ovu sumu novca, a preti mu i oduzimanje kuće, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Poziv medijskim kućama, novinarima ali i svim građanima da se priključe ovoj akciji uputili su novinarska i medijska udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, LP, AOM, AM, FSĆ).

Svi koji žele novac mogu da uplate na bankovni račun ispod.

Komercijalna banka 205-0000000265720-74

Primalac: UG Res publika, Kragujevac

Svrha uplate: donacija za Miroslava Jovanovića

Miroslav Jovanović je tužen za naknadu duga, pošto je preduzeće “AD Svetlost” u celosti isplatilo novčane kazne po osnovu sudskih procesa vođenih zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio odgovorni urednik.

Presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Jovanović je obavezan da svom nekadašnjem preduzeću, u kojem je radio 30 godina, isplati 820.000 dinara, te 185.000 dinara za sudske troškove, plus pripadajuće kamate od 2014. godine“, saopštila su novinarska udruženja.

Preduzeće AD „Svetlost“ je u međuvremenu zatvoreno, pošto je nakon raskida ugovora o privatizaciji 2014. godine, ubrzo otišlo u stečaj, koji ni posle osam godina nije okončan.

Jovanoviću sada preostaje mogućnost da se na presudu žali Kasacionom sudu, ali nova žalba ne odlaže izvršenje naplate. Zbog toga bi uskoro, kada presuda stigne do izvršitelja, mogao da ostane bez porodične kuće ili većeg dela penzije na duži vremenski rok, jer iznos od 1,5 miliona dinara ne može da plati, poručuju novinarska udruženja.

Miroslav Jovanović je ceo radni vek proveo u novinarstvu. Bio je dugogodišnji urednik “Svetlosti”, a zatim i “Kragujevačkih novina”, ali je zbog loše finansijske situacije u tom mediju, prošle godine penziju dočekao na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Smatraju ga za jednog od najboljih kragujevačkih novinara, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.