Admiral Džejms Fogo u poseti Kosovu

Džejms Fogo
FOTO: Nova srpska politička misao

Komandant Ujedinjene komande savezničkih snaga u Napulju, admiral Džejms Fogo, u okviru svoje posete Kosovu, danas se sastao sa ministrom odbrane Rustemom Berišom, kao i sa komandantom KBS-a Rahmanom Ramom, poručivši da transformacija KBS-a mora biti transparentan proces.

Fogo, Beriša i Rama su na ovom sastanku razgovarali „o trenutnom bezbedonosnom stanju na Kosovu, u kontekstu misije KFOR-a, obezbeđivanju bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN”.

Na sastanku je bilo reči i o „planu za tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga“, a kako se navodi u saopštenju, Fogo je ponovio svoja očekivanja da će „tranzicija KBS-a biti progresivana, transparentna i inkluzivan napor i u bliskoj koordinaciji sa NATO-om i međunarodnom zajednicom“.

„NATO preko KFOR-a ostaje posvećen bezbednom okruženju na Kosovu i stabilnosti šireg Zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Podsećamo, kosovski parlament je još 14. decembra prošle godine usvojio tri zakona o proširenju nadležnosti KBS-a i formiranju kosovskog Ministarstva odbrane. Srpski državni vrh odmah nakon toga iskazao je oštro protivljenje, dok u poslednje vreme srpski zvaničnici sve ređe pričaju o ovoj temi.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.