3. maj – Svetski dan slobode medija

Povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, poručila je da su slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji od suštinskog značaja u svakom demokratskom društvu. Nediskriminišući pristup informacijama, sloboda izražavanja i zaštita moraju da se obezbede za sve pojedince. U autorskom tekstu povodom međunarodnog Dana slobode medija, upućenom medijskim kućama, Mogerini je naglasila i da Evropska unija želi da oda priznanje svima koji su izgubili živote, bili zatvoreni, ili na bilo koji drugi način trpeli nepravedne posledice zarad ostvarivanja prava na slobodu izražavanja. EU je odlučna da nastavi da koristi sve odgovarajuće spoljne finansijske instrumente kako bi dodatno zaštitila i promovisala slobodu mišljenja i izražavanja, kao i podržala slobodu medija i pluralizam – poručila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost. U nastavku pročitajte izvornu verziju autorskog teksta Federike Mogerini:

Danas slavimo Svetski dan slobode medija. Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji su od suštinskog značaja u svakom demokratskom društvu. Bez slobode izražavanja i slobode medija nemoguće je postojanje obaveštenog, aktivnog i angažovanog građanstva.

Evropska unija želi da oda priznanje svima onima koji su izgubili živote, bili zatvoreni, ili na bilo koji drugi način trpeli nepravedne posledice zarad ostvarivanja prava na slobodu izražavanja. Potvrđujemo svoju posvećenost promovisanju i zaštiti slobode izražavanja i slobode medija širom sveta. Nastavićemo da radimo i na promovisanju sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika. 

EU naglašava da se u demokratskim društvima, shvatanje slobode izražavanja mora proširiti i na ideje koje mogu da vređaju, šokiraju, ili uznemiravaju državu, ili bilo koju oblast društva, shodno tome odnosi se i na kritiku ideologija i religije, kao i satiru. Međutim, ne odnosi se na javno podsticanje na nasilje, ili mržnju.

Informacione i komunikacione tehnologije (IKT) su postale deo svakodnevnice. ITK pružaju nove mogućnosti za ostvarivanje ljudskih prava, društvenog i ekonomskog razvoja. Nediskriminatoran pristup informacijama, sloboda izražavanja i zaštita moraju se obezbediti za sve pojedince kako “onlajn”, tako i “oflajn”. Internet treba da ostane jedinstvena nefragmentirana mreža, koja podleže istim zakonima i normama koje važe u drugim oblastima našeg svakodnevnog života, gde pojedinci uživaju svoja prava i gde postoje pravni lekovi kada su ta prava povređena. Ovi principi su priznati u zaključcima Saveta EU o upravljanju internetom od 27. novembra 2015. godine, zaključcima Saveta o sajber diplomatiji od 11. februara 2015. godine. 

Evropska unija je posvećena daljem jačanju međunarodnih napora usmerenih ka unapređenju slobode izražavanja. EU pozdravlja nove, posebne procedure UN-a koje se odnose na pravo na privatnost. 

Skoro godinu dana nakon sto je Savet za spoljne poslove usvojio Smernice EU za ljudska prava koje se odnose na “slobodu izražavanja onlajn i oflajn”, EU je odlučna da nastavi da koristi sve odgovarajuće spoljne finansijske instrumente EU kako bi dodatno zaštitila i promovisala slobodu mišljenja i izražavanja, kao i podržala slobodu medija i pluralizam. 

Neka novinarstvo napreduje!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.