Pietro Spera imenovan za ombudsmana Specijalizovanih veća

Pietro Spera imenovan je za ombudsmana Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva.

Spera, inače italijanski državljanin, ima 30 godina iskustva kao sudija. Tokom karijere posebno se bavio pitanjem zaštite prava u sudskim postupcima, a bio je i međunarodni sudija Odeljenja za ratne zločine i organizovani kriminal Suda Bosne i Hercegovine. Radio je i u Avganistanu, gde je bio na čelu nekoliko projekata unapređenja vladavine prava u okviru nacionalnog sudskog sistema, stoji u saopštenju veća.

Po imenovanju, Spera je naveo da se raduje izazovima „koje sa sobom nosi mandat zaštite ljudskih prava“ koji mu je poveren.

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova, sudija Ekaterina Trendafilova, izjavila je da je ovo važan dan za Specijalizovana veća, a da je Sperino imenovanje „još jedno u nizu ključnih ostvarenja“ ove institucije.

Ombudsman postupa samostalno i nadzire, brani i štiti osnovna prava i slobode lica koja stupaju u kontakt sa Specijalizovanim većima i tužilaštvom. Istovremeno nema pravo da se meša u pravne postupke pred sudom, osim u slučaju neopravdanog odugovlačenja, navode iz Haga.


Pročitajte još: 

Specijalni sud: Proširen spisak branilaca

Džek Smit novi Specijalni tužilac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.