Vlada Kosova očekuje od Brisela da ukloni Park mira

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Dok nova Vlada Kosova ocenjuje da su sazreli uslovi da Brisel stupi u akciju za uklanjanje barikade – parka nad rekom Ibar, evropska prestonica još uvek nije izašla sa nekim novim projektom za revitalizaciju mosta. Poznavaoci okolnosti ocenjuju da uklanjanje mosta ostaje da zavisi od volje Beograda, prenosi ”Koha ditore”.

Strategija Brisela za revitalizaciju mosta preko reke Ibar uklanjanjem takozvanog ”Parka mira” još uvek nije predstavljena.

Kada su se kosovska i srpska strana u avgustu prošle godine dogovorile da nađu rešenje za barikadu-park, zvaničnici vlade Kosova su rekli da će barikada do kraja godine biti uklonjena. Ne očekuje da će se to desiti a iz Brisela nije stigao nikakav odgovor kada će to pitanje biti rešeno.

Poznavaoci političkih prilika kažu da pošto u Prištini nema nekakve aktivne politike uklanjanja, barikada ostaje da zavisi od volje Beograda.

Ministarka za dijalog u novoj Vladi Kosova i bivša šefica pregovaračkog tima za pregovore sa Beogradom Edita Tahiri, potvrdila je da se kasni sa uklanjanjem barikade i da se ni sada ne zna datum kada bi mogla da bude uklonjena. Ali su, po njenim rečima, sazreli uslovi da Brisel krene u izmenu slike nad rekom Ibar.

”Tražili smo da Brisel što pre krene u akciju i da ukloni barikade jer je sada Evropska unija nadležna za revitalizaciju mosta, uklanjenje barikade nad Ibrom i oko njega. Kako je poznato ovaj sporazum je postignut u avgustu”, rekla je Tahirijeva u intervjuu za ”Kohu Ditore”.
 
Ali, poznavaoci političkih prilika na severu ne očekuju da barikada bude uskoro uklonjena. Nedžmedin Spahiu je rekao da uklanjanje ”Parka mira i ostalih barikada ostaje volja Beograda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.