„Srpska“ neće u kosovsku diplomatiju

Naši sunarodnici mogli bi da budu mnogo više prisutni U vlasti na KiM. Predstavnici Srba mogu da dobiju i više od dva resora u prištinskoj vladi
 
ULASKOM predstavnika Srba u zakonodavnu, a potom i u izvršnu vlast na Kosmetu, našim sunarodnicima u pokrajini vrlo verovatno otvoriće se vrata i za druge upravljačke pozicije, a prema nekim predviđanjima, mogla bi da im budu ponuđena mesta i u kosovskoj diplomatiji! Potrebu prisustva na mestima na kojima se donose odluke retko ko osporava, ali ambasadorski angažman, prema tvrdnjama predstavnika liste „Srpska“, nije realno očekivati.
 
Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi smatra da bi Srbi mogli biti deo diplomatije Kosova i podseća da je u prethodnom periodu Srbin, Srđan Sentić, bio zamenik kosovskog ambasadora u Briselu. On čak veruje da će Beograd podržati Srbe da budu diplomatski predstavnici Kosova.
 
Predsednik liste „Srpska“ Aleksandar Jablanović, međutim, za naš list kaže da će se predstavnici ove liste ponašati u skladu sa stavom da je KiM pod protektoratom UN i po Ustavu Srbije – južna srpska pokrajina:
 
– Odgovorno tvrdim da predstavnici liste „Srpska“ neće biti zastupljeni u kosovskoj diplomatiji i da neće učestvovati u radu Ministarstva inostranih poslova.
 
Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za „Novosti“, da Srbi sa KiM nemaju šta da traže u kosovskoj diplomatiji jer za njih Kosovo nije država:
 
– Ulazak u Skupštinu je učešće u privremenim institucijama i to je nešto drugo. Takođe, Srbi mogu biti na regionalnim skupovima na kojima je Kosovo predstavljeno sa fusnotom.
 
Po Drecunovom mišljenju, Srbi sa KiM treba da budu deo upravljačkih struktura u pokrajini, svuda „odozgo nadole“. U javnim preduzećima, kaže, trebalo bi da ih bude proporcionalno njihovoj brojnosti na KiM, uključujuću u tu brojku i raseljene:
 
– Preuzimanjem rukovodećih mesta Srbi mogu da utiču na poboljšanje svoje ekonomske pozicije i bezbednosti. Očekivano je da će Albanci nastojati da ih marginalizuju i da neće voljno prihvatati njihovo prisustvo.
 
Inače, prema slovu zakona, u centralnim institucijama trebalo bi da bude minimum 10 odsto predstavnika manjinskih zajednica, ali se ova obaveza u praksi ne poštuje.
 
Šeholi, ipak, veruje da dogovorom sa albanskim političkim liderima Srbi mogu da dobiju i više od jednog do dva zagrantovana resora u Vladi i da će u budućnosti biti prisutniji u UO javnih preduzeća.
 
 
 
SRBI ŽELE UČEŠĆE U ODLUKAMA
 
GRADONAČELNIK severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić smatra da Srbi do sada nisu bili dovoljno prisutni u sferama koje se njih najviše tiču i opominje da su se sve nelegalne privatizacije odvijale mimo njihovog znanja:
 
– Tražićemo veću prisutnost i učešće u donošenju odluka, posebno onih koji se tiču opstanka i povratka u pokrajinu, prava na imovinu koja i dalje u većoj meri ne može da se vrati, kao i na korektna suđenja.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.