„Predizborni“ ili „kapitulantski“ voz?

Fadilj Ljepaja je u tekstu „Ruski ili evropski voz?“ otvorio temu o vozu koji je za Srpsku Novu godinu trebalo da stigne iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu.

Zbog načina na koji je taj voz oslikan spolja i iznutra, Ljepaja se zapitao da li je smisao tog „patriotskog voza“, kako ga je nazvao, možda da „sruši evropsku politiku u Beogradu“.

Ljepajin tekst objavljen je na sajtu KoSSeva pre nego što je voz zaustavljen u Raškoj, a potom vraćen za Beograd, odnosno pre no što su snage ROSU ušle na Sever Kosova, demonstrirale moć i uz patriotske pesme vratile se u svoje baze. Tako je navodno srpski „patriotski voz“ zapravo doprineo razgorevanju „kosovarskog“ (albanskog) patriotizma.

Uistinu, cela predstava s tzv. brendiranim vozom naišla je na ozbiljne kritike baš u srpskoj patriotskoj javnosti. Nikome nije bilo jasno kome je moglo pasti na pamet da takav voz, uz takvo udaranje u talambase, pošalje na Kosovo i da misli da će on bez problema da stigne u Kosovsku Mitrovicu?

„Voz nije stigao u Mitrovicu“, kaže se, recimo, u jednom komentaru. „Nije ni trebalo. Od starta je sve zamišljeno kao marketing u okviru predizborne kampanje, u kojoj Vučić i Dačić sve jače udaraju u nacionalne i proruske talambase. Normalno je da Brisel, koji Prištinu smatra za nezavisnu državu, ne može podržati uvođenje takvog ‘nacionalnog voza’. Vučić to odlično zna, pa su njegovi ‘protesti’ EU čisto licemerstvo i jeftina predizborna demagogija“.

Slični komentari mogli su se pročitati ovde, ovde ili ovde. Oni su na jednoj strani ukazivali na navodnu nerazumnost poduhvata sa „brendiranim vozom“, ali i na prikrivenu, kalkulantsku suštinu ove akcije, koja je trebalo da pogodi „tanku žicu“ patriotskih birača pred predstojeće predsedničke izbore u Srbiji.

U srpskoj patriotskoj javnosti lansirana je i teza da je „slučaj Voz“ nastao kao rezultat dogovora Vučića i njegovih „prijatelja“ iz Vašingtona i Tirane. „To je bila prilika da se zapali sever Kosova, izazove intervencija Prištine, a sve završi proterivanjem Srba. Vučić je od početka aktivno asistirao – naredio je Vulinu i Đuriću da okite voz, okupe decu i kulturno-umetnička društva. Bila je to prilika da se ‘dragom Rami’ Kosovo preda na tacni. Devenport i Skot su planirali da Voz izazove ‘mali pogranični spor’. Ubrzo bi intervenisao KFOR, odnosno NATO iz baze Bondstil bi blokirao granicu, a ROSU i druge snage Prištine obrušile bi se na Srbe“.

„To se nije dogodilo jer su iz obaveštajne službe jedne Srbiji prijateljske zemlje objasnili Vučiću da znaju šta se sprema, da im je scenarij potpuno poznat, a najavili su i konsekvence (kurziv S. A). Vučić se nakon toga teatralno postavio kao mirotvorac i ponovo je postao garant stabilnosti“.

Ovaj tekst napisao je Pavel Bogdanov, a objavljen je na sajtu Fonda strateške kulture, koji je deo „rusko-srpskog sazvežđa informativnog neba“.

Štagod da je bilo posredi, srpski premijer Vučić je, zbog skandala s vozom, morao štošta i poduže (kako je sam rekao) da objašnjava Bajdenu, Mogerinijevoj i Merkelovoj. Iako je predsednik Nikolić, zbog ulaska ROSU na Sever Kosova zapretio slanjem vojske, on i Vučić brzo su se preobrazili u mirotvorce, najavivši odlazak u Brisel kako bi, kroz afirmaciju dosadašnjih sporazuma s Prištinom, obezbedili „mir i bezbednost svih stanovnika Kosova i Metohije“.

To je prvi put da Nikolić i Vučić zajedno idu u Brisel, što je mnogim analitičarima u Beogradu nagoveštaj da se možda sprema nešto važno.

„Vučiću i Nikoliću treba ZSO da bi imali čime da mašu u izbornoj kampanji“, procenjuje se u tzv. dobro obaveštenim krugovima u Beogradu. „Zato oni pritiskaju Brisel da pritisne Prištinu da konačno da ZSO“.

Kao što sam napisao u prošlom tekstu, i zvanični Brisel smatra da je Beograd ispunio dogovor o katastrima, diplomama, registarskim tablicama, integrisanim graničnim prelazima, dao međunarodni pozivni broj za Kosovo, ukinuo policiju i sudove na Severu Kosova, odrekao se kosovskog dela Telekoma itd. Sada je pak red na Prištinu da Beogradu da ZSO.

Hoće li Nikolić i Vučić dobiti to što im treba? Neki analitičari smatraju da posle incidenta s vozom rastu šanse Beograda da se izbori za ZSO, dok drugi procenjuju da je „brendirani“ voz bio samo maska za još jedno popuštanje Prištini. Tek kada se Beograd odrekne kosovskog dela EPS-a, po nedavno primenjenom modelu Telekoma, Brisel i Vašington će narediti Prištini da Beogradu da ono što on traži – ZSO.

Kakogod, Nikolić i Vučić se iz Brisela lako mogu vratiti s nečim što im zbilja može biti važno za izbore. „No, šta ako opet ništa ne dobiju?“ – pitao sam u razgovorima prijatelje analitičare. „Onda će aktivisti SNS samoproglasiti ZSO upravo pred izbore“ – bio je odgovor mojih sagovornika.

Ne znam koliko su te procene tačne, ali očigledno je da prisustvujemo nadigravanju političkih elita Beograda, Prištine i Brisela, uz manipulisanje javnim mnjenjem i patriotskim osećanjima birača. Bojim se da to nije osnova za realni mir. Ne za birokratski, papirnati mir, već za stvarni i održivi mir između Srba i Albanaca.

Zato moram da ponovim da ne verujem u mir koji Srbima i Albancima donosi briselska i vašingtonska birokratija. Medijacija je uvek dobrodošla, ali akteri dogovora moraju da budu prvenstveno Srbi i Albanci. No, kao što sam već ranije napisao, izgleda da albanska strana na Kosovu nije iživela militarističke ideje, da uživa u stvaranju „prave vojske“ i u pokazivanju novog, uglancanog oružja.

To nije dobro, a „uspeh“ ROSU u incidentu s vozom samo će pojačati takve tendencije i militarističku atmosferu koja vlada u nekim krugovima u Prištini. Ako ne bude dogovora u vezi sa ZSO i ako dođe do „samoproglašenja“ asocijacije, lako je moguće da u atmosferi „Kosova na steroidima“ upotreba oružja i nasilja eskalira u toj meri da i mir bude ugrožen.

Šta Vi mislite, uvaženi kolega Ljepaja, da li je nedavna intervencija ROSU severno od Ibra možda ipak bila preterani odgovor na „brendirani voz“ i time značajno doprinela eskalaciji nepoverenja i sukoba?

KoSSev: U tekstu su korišćeni linkovi sa sajta www.fsksrb.ru koji više ne postoji, pa su zbog toga neki linkovi prekinuti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.