Ko je kidnapovao rudare na KiM ’98?

Porodice kidnapovanih su podsetile da i pored svih napora, do današnjeg dana nemaju nikave informacije o svojim najbližima.

Predsednica Udruženja Nataša Šćepanović je podsetila da su rudari oteti 22. juna 1998. godine, usred bela dana, još u vreme dok je držva Srbija imala kontrolu nad Kosovom, ali da to nije pomoglo u istrazi, u koju su uključeni EULEKS i UN.

Ona je rekla da porodice kidnapovanih neće odustati od svojih zahteva i postavljauju pitanja zašto je dozvoljeno da se kosti, sahranjenih u masovne grobnice, premeštaju po nekoliko puta, da se zameće trag, zašto je svako ekshumirano telo obezglavljeno i uništeno, tako da uzrok smrti ne može da se utvrdi.

Na današnjem skupu je istaknuto da su predstvnicima EULEKS-a dali sedam mogućih lokacija na kojima bi mogli da se nalaze posmratni ostaci Srba, ali da oni ove godine ne rade ni na jednom. EULEKS je pre nekoliko godina započeo istraživanje lokacije Žilivode, ali je u međuvremenu odustao.

Predstavnica vladine Kacelarije za nestala lica Vesna Bošković je rekla da je na Kosovu ukupno evidentirano 1.711 nestalih lica, uključujući pripadnike svih etničkih zajednica, a od toga je 530 nestalih Srba i nealbanaca.

Taj broj je manje više konstantan godinama, mada su neki slučajevi rešeni, ali su u međuvremenu prijavljeni novi, kazala je ona, dodajući da je do sada predato 359 posmrtnih ostataka Srba.

Ona je navela da je za lokaciju Žilivode pronađen svedok, koga je Kancelarija spojila sa Haškim tribunalom i UN, ali je to ispitavanje trajalo dugo, od 2006. do 2008. godine, jer su stalno traženi novi dokazi, što je bilo teško prikupiti, s obzirom da Srbija nema ingerencije na Kosovu.

Boškovićeva je podsetila da je posle dva dana kopanja, EULEKS konstatovao pomene u zemljištu lokacije, ali se za 10-ak dana jama urušila i nije dalje širena.

Nismo zadovoljni postignutim i pokušavamo da uspostavimo saradnju sa Prištinom, kao i da vršimo dalji pritisak na međuanrodne organizacije, da se iskopavanja nastave, nevela je ona.

Članovi porodica nestalih rudara nisu zadovoljni što u iskopavanja mogućihh grobnica nisu uključeni i predsatvnici Srba, već to čini isključivo albanska strana, što kako su istakli, nije uopšte logično.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.