Vučić: 79,8% stanovništva sveta ne priznaje Kosovo, tako da neki koji su mislili da su završili priču oko statusa – nisu

Srpski predsednik Aleksandar Vučić dobio je jutros u 9 časova informaciju da je do sada dvoje vlasnika automobila sa tablicama Republike Srbije na Kosovu prihvatilo da preregistruje svoja vozila na RKS.

Jedan od njih, kaže, zaposlen je u kosovskim institucijama.

Primećujući ironično da im „dobro ide“, izneo je podatak da od ukupno oko 9,000 tablica, 7,500 su KM tablice, dodaje u istom tonu:

„Očigledno, svi čekaju u redu da podrže te Kurtijeve ideje, videćemo“.

Procenjuje da neće biti više od 200 zamena srpskih tablica na RKS.

„Možda ja grešim, možda on poznaje bolje naš narod, nego kao što ga ja poznajem, ali to govori koliko je to bilo neodgovorno, neozbiljno i bolje da dalje ne govorim“.

Predvideo je brojne probleme u narednom periodu upravo u vezi sa tablicama i ZSO o čemu nije govorio danas.

Na pitanje o navodnom novom uključivanju bivše posrednice u dijalogu Ketrin Ešton, i oživljavanju plana dve Nemačke za Kosovo, o čemu se provlači u nekim od tabloida, Vučić kaže da mu još niko nije došao sa takvom idejom, a da Ešton pamti kao „korektnu ženu“.

„Nama niko do sada nije ponudio ali to vam je, znate, u našim novinama izađe 500 planova, kao što sam do sada video i ko su novi članovi vlade. Uhvatim se za glavu – šta je ovo ljudi, posle kažem, pusti, aj’ piši, šta koga briga, svako kod nas može da piše šta hoće, koliko hoće, kad hoće, slobodna država, a ja to da komentarišem stvarno ne mogu“, kazao je Vučić.

Ipak komentarisao je pitanje iz Slovenije o neuvođenju sankcija Rusiji, zamolivši slovenačku javnost da se stavi u poziciju Srbije i razume kako građani na to posmatraju – da se uvedu sankcije državi koja podržava teritorijalni integritet Srbije, dok se sankcije ne uvode Sloveniji koja je priznala Kosovo; štaviše, dok Srbija nastoji da ima dobre odnose sa Slovenijom i vidi je prijateljskom zemljom.

Navodeći da je ipak nedvosmislena većina država koja podržava međunarodno javno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 12 44, odnosno integritet Srbije, rekao je da zapravo 79,8 odsto svetskog stanovništva ne priznaje Kosovo.

„Samo da imate u vidu da to što neki misle da su završili – nisu završili, jer međunarodno pravo ne možete da gazite bez posledica i to je jedan od problema sa kojim se srećemo danas i upravo zato smo razgovarali kako da te probleme prevazilazimo na miran način i kako da čuvamo stabilnost“, naveo je Vučić.

Upravo je zato Srbiji veoma važna podrška Slovenije.

„I zbog toga sam veoma zahvalan predsedniku Pahoru što mi se čini da pokušava da razume poziciju Srbije. A ja pravo da vam kažem, nemam nikakav problem da vam kažem sve što mislim, pošto sam sit raznih ćata koji bi da mi pišu pisma i gluposti svakog dana i svih po raznim novinama širom sveta, koji bi da mi lupaju šamare, misleći da su mnogo pametni. Tako da ja ću svoju zemlju da vodim kao predsednik Srbije u skladu sa njenim interesima“, naglasio je u zajedničkom obraćanju sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, koji boravi u Beogradu i to uoči samita Brdo-Brioni.

Šta je slovenački predsednik poručio, čitajte u posebnoj vesti:

Tri Pahorove poruke za Prištinu: Dijalogom se sve rešava, ali mora da bude živahniji, primenite potpisanoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.