Slovenačko ministarstvo pozvalo ambasadora Srbije na razgovor zbog Vučićeve izjave

Zbog izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete predsednika Boruta Pahora Beogradu, Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je ambasadora Srbije na razgovor. U ministarstvu navode da su iznenađeni Vučićevim izjavama, i da su svoj stav u vezi sa Kosovom ponovo preneli vlastima u Beogradu. Oni su izrazili očekivanje da Srbija neće problematizovati poziciju Slovenije.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadorku Srbije u Sloveniji Zoranu Vlatković na razgovor u vezi sa izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare tokom posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu. U Beogradu je na istu temu razgovarao i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, rečeno je za slovenački N1 u Ministarstvu.

Vučić je okupljene novinare upitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

„Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jeste. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom“, rekao je Vučić, podsećajući na činjenicu da je Slovenija, poput npr. Francuske, Nemačke i SAD, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbije, kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ljubljani odgovorilo je na Vučićeve izjave.

„Obavestili smo srpsku stranu da smo veoma iznenađeni izjavama predsednika Vučića. Još jednom smo preneli svoj stav u vezi sa Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizovati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenačkog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu“, naveli su.

Iz Ministarstva spoljnih poslova navode i da očekuju nastavak dosadašnje dinamike saradnje sa Srbijom.

„Želimo da zemlje nastave da razvijaju prijateljske odnose i zajednički traže mogućnosti za rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regionu. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU. Slovenija će nastaviti da se zalaže za komunikaciju sa Srbijom sa poštovanjem na svim nivoima“, dodali su.

Vučić: 79,8% stanovništva sveta ne priznaje Kosovo, tako da neki koji su mislili da su završili priču oko statusa – nisu

Tri Pahorove poruke za Prištinu: Dijalogom se sve rešava, ali mora da bude živahniji, primenite potpisano

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.