Sledeće nedelje protest u Dečanima: Opština od manastira traži da se „imovinski spor“ reši u korist obe strane

Manastir Visoki Dečani
Foto: Lazar Rakić

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Opština Dečani saopštila je da će 6. juna protestovati zbog odluke Ustavnog suda kojom je manastiru Visoki Dečani potvrđeno vlasništvo nad 24h zemljišta koje se nalazi u okolini manastira.

U saopštenju opštine navodi se da je zahtev građana da se ovaj spor završi u korist obe strane – i opštine Dečani i manastira.

„Nakon vanrednog sastanka Skupštine opštine, održanog juče i zajedničke deklaracije svih političkih subjekata, danas na inicijativu svih političkih subjekata Opštine Dečani, predstavnici civilnog društva u Dečanima i ratnih udruženja OVK. Zabrinuti zbog nedavnih zbivanja u sporu između opštine Dečani i manastira Visoki Dečani, svi su se složili da 6. juna u 12 časova bude organizovan mirni protest, čiji je glavni cilj poziv i zahtev usmeren manastiru Dečani da se ovaj spor okonča u korist obe strane. Zajedničko rešenje koje bi doprinelo da se i manastir Dečani i građani Dečana osećaju dobro“, navodi se u saopštenju ove opštine.

Početkom protekle nedelje Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog odlaganja sprovođenja odluke u slučaju imovinskog spora nad 24h zemljišta koji postoji između manastira Visoki Dečani i preduzeća „Apiko“ i „Iljirija“.

Pre tri godine Ustavni sud Kosova je doneo odluku kojom se priznaje pravo vlasništva manastira Visoki Dečani nad preko 24 hektara zemljišta. Ali ovu odluku opština ne sprovodi.

Međunarodni zvaničnici na Kosovu dosledno su pozivali na poštovanje odluke Ustavnog suda.

Povezani članci:

Gradonačelnik Dečana: Ni po cenu da izgubim funkciju neću sprovesti odluku Ustavnog suda

Liga istoričara Kosova: Izjava Apostolove o sprovođenju odluke Ustavnog suda nedemokratska i rasistička

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog suda

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.