Romi iz Kosovske Mitrovice uplatili svoju socijalnu pomoć ugroženom stanovništvu!

Oko 80 Roma iz čuvene Fabričke ulice u Kosovskoj Mitrovici, uplatilo je danas 40.000 dinara na poseban račun Vlade Republike Srbije za pomoć poplavama ugroženim područjima. Oni su uplatili svoju socijalnu pomoć koja je ovim Romima glavni, a često i jedini izvor primanja.

„Nas oko osamdeset Roma koji primamo socijalnu pomoć iz Srbije, uplatilo je novac danas. To je novac koji nam je dala vlada za socijalnu pomoć. Mi smo sada hteli da vratimo, jer drugim ljudima sada ova pomoć više treba,“ rekao je za KoSSev, inicijator ove akcije, Hazir Krasnići.

„Mi smo pitali i u birou ako treba pomoć, na primer, fizikalci. Mi smo spremni da idemo i pomognemo šta god treba,“ iskreno govori Hazir.

MOBILIZACIJA SRPSKOG NARODA NA KiM-u ZA POMOĆ SRBIJI I SRPSKOJ: Pratite sa nama događaje iz sata u sat OVDE

Romi su navikli da žive teškim životom, a okruženje nije samilosno prema njima. Otkud empatija i kakav je njegov lični utisak o nesreći koja se dogodila stanovništvu u Srbiji i regionu, pitamo Hazira.

„Pomislio sam da je to moglo da se desi i nama. Sedimo, bogami, gledamo na televiziji – deca koja plaču i ljude koji su izgubili sve što su imali. I mi smo gubili svoju kuću,“ govori Hazir.

Koji su najveći problemi Roma u Kosovskoj Mitrovici?

Fale im lična dokumenta, imaju problem sa neadekvatnim osnovnim i srednjim obrazovanjem za svoju decu. Međutim, Hazir kaže da im najviše treba posao.

„Bogami, posao nam najviše treba. Živimo od socijalne pomoći, a to baš nije lako,“ kaže Hazir.

Od osamdesetak Roma, koliko ih živi u Fabričkoj ulici, samo njih 15 ima stalni posao. Uglavnom su svi zaposleni u gradskoj čistoći i omiljeni su među ostalim kolegama kao vredni i pedantni radnici.

Hazir Krasnići je jedan od 'srećnijih' Roma jer ima stalni posao. On je radnik gradske čistoće u severnom delu Kosovske Mitrovice. Živi na južnoj strani, pored Ibra, kao povratnik u svom novosagrađenom domu. Zajedno sa još oko 6000 Roma, Hazir je prebegao na severnu stranu juna 1999. godine, ostavljajući za sobom kuće u velikoj romskoj mahali koja je sedam dana gorela u plamenu, naočigled vojnika KFOR-a.

Naselje je donekle obnovljeno tek pre nekoliko godina i Romi su se polako preseljavali iz severnog dela u južni deo grada.

U Fabričkoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, pored Ibra, danas živi više od 300 romskih porodica. Fabrička ulica je deo nekadašnje čuvene Cigan-male, koja je posle Šutke, bila najveće romsko naselje u bivšoj Jugoslaviji, sa oko 6.000 stanovnika. Uprkos tome što su mnoge kuće i objekti podignuti nelegalno, Cigan-mala je bila svojevrsni ukras multikulturalnosti stare Mitrovice. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.