Počinje trodnevni „Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival“

Foto: Dom kulture „Gračanica“

Sedmi „Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival“ pod sloganom „OVDE“, biće održan od 19. do 21. novembra u Domu kulture „Gračanica“. Filmovi će biti prikazani i gledaocima u kulturno-prosvetnom centru „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu, kao i u domu kulture „Radomir Popović“ u Ranilugu.

Za tri dana festivala, prikazaće se ukupno devet filmova.

Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, strani filmovi i neizostavni dečji program posvećen najmlađim gledaocima.

Ulaznice za pojedinačne projekcije se mogu kupiti na blagajni Doma kulture Gračanica, odnosno KPC-a „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu i u Domu kulture „Radomir Popović“ u Ranilugu.

U saopštenju Doma kulture „Gračanica“ napominje se da se festival organizuje uz poštovanje preporučenih epidemioloških mera.

„Posetioci moraju imati potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigen brzi test ne stariji od 48 sata ili dokaz da je osoba preležala kovid-19. Za decu do 16 godina ova pravila ne važe“, ističe se.

Festival će svečano otvoriti novi film Srđana Dragojevića „Nebesa“, koji će imati svetsku premijeru u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu, 19. novembra u 21 čas.

U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u XXI veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat.

U dečijem programu festivala prikazuju se tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski.

Diznijeva avantura „Nepopravljivi Ron“, ruska bajkovita priča „Moje slatko čudovište“ i premijerno „Čarolija meseca“ čija se bioskopska distribucija tek očekuje.

Pred publikom će se naći i „Toma“ kao jedan od najgledanijih domaćih filmova ove godine.

Film je impresionistički portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umetničkom miljeu.

Još jedan domaći film na programu je art-horor „Vampir“ reditelja i scenariste Branka Tomovića.

Od stranih filmova na Festivalu će biti prikazani filmski hitovi: „Mejnstrim“, „Večni“ i „Venom 2“.

Organizatori festivala su: Evropski kulturni forum i Dom kulture „Gračanica“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.