Nemačka vlada: SAD i EU imaju uspeha na Balkanu kada sarađuju, pozdravljamo koordinaciju Grenel-Lajčak

Merkel Makron Tramp
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Nemačke, predvođena kancelarkom Angelom Merkel, kaže da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvek imale uspeh u regionu Balkana, kada su zajedno radili na pronalaženju rešenja, stoga, ona kaže da će pozdraviti saradnju Trampovog izaslanika Ričarda Grenela (Richard Grenell) i izaslanika EU Miroslava Lajčaka o pitanju dijaloga između Kosova i Srbije.

27. juna u Beloj kući u Vašingtonu, uz posredovanje dvojice Trampovih ljudi, Ričarda Grenela i Roberta O’Brajena, biće održan sastanak sa liderima Kosova i Srbije.

Ova inicijativa specijalnog izaslanika predstavnika za dijalog o Kosovu i Srbiji, Ričarda Grenela, za sastanak Kosovo i Srbije u Beloj kući dolazi u trenutku kada je komesar EU Miroslav Lajčak već započeo svoje posete regionu kako bi informisao strane o datumu i načinu nastavka dijaloga u Briselu.

O dva paralelna procesa koji su trenutno odvijaju u Vašingtonu i Briselu u vezi sa dijalogom Priština-Beograd, pisali su danas prestižni nemački mediji. Prema pisanju nemačke štampe, američki izaslanik, Ričard Grenel potpuno je zaobišao EU u svojoj inicijativi za sastanak 27. juna u Beloj kući.

S obzirom na ove odvojene napore Vašingtona sa jedne i Brisela s druge strane, u smislu dijaloga i postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, Gazeta Express je kontaktirala nemačku vladu, kao jednu od najmoćnijih država članica, i upitala da li će nemačka kancelarka Merkel preduzeti bilo kakvu inicijativu za objedinjavanje procesa.

Iz Berlina kažu da su se problemi na Balkanu uvek uspešno rešavali kada je postojala koordinacija između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

„Sjedinjene Države i Evropa uvek su bile uspešne na Balkanu kada su zajedno radile na pronalaženju rešenja,“ kazao je za Gazetu Express portparol vlade koju vodila Angela Merkel.

U međuvremenu, on kaže kako će Nemačka pozdraviti koordinaciju između Slovaka Miroslava Lajčaka i Trampovog izaslanika Ričarda Grenela u vezi sa naporima na postizanju sporazuma između Kosova i Srbije, iako su kao pozitivno ocenili činjenicu da je predstavnik EU već započeo svoju posetu regionu.

„Dobro je što je specijalni predstavnik EU Lajčak sada u regionu. Pozdravili bismo koordinaciju između njega i specijalnog izaslanika Grenela“, naglasio je iz Berlina za Gazetu Express.

Rekao je da će Lajčak nakon Kosova otputovati i u Srbiju nakon što se tamo završe izbori.

O pregovaračkom procesu koji vodi Trampova administracija, juče je govorio i portparol EU Petar Stano. On je kazao da svaki eventualni sporazum oko kojeg bi se Kosovo i Srbija mogli dogovoriti u Vašingtonu, mora biti uključen u proces dijalog koji vodi Brisel.

Zemlje članice EU, posebno Nemačka, više puta su isticale saradnju sa Sjedinjenim Državama, istovremeno govoreći da snažno podržavaju dijalog kojim posreduje EU i Lajčak.

Pre nego što je Grenel izneo svoju inicijativu za sastanak u Vašingtonu, Nemačka i Francuska su izrazile spremnost da budu domaćini samita u Parizu, kao nastavak sastanka koji je održan krajem aprila 2019. godine u Berlinu.

U ponedeljak, Trampov izaslanik za dijalog, Ričard Grenel, objavio je na svom zvaničnom Tvitter nalogu da su se Srbija i Kosovo dogovorili o sastanku u Beloj kući 27. juna. Da bi se omogućio ovaj sastanak, Srbija se obavezala da će obustaviti kampanju protiv nezavisnosti Kosova, dok je Kosovo napravilo dodatni kompromis, obećavši da će suspendovati napore ka pridruživanju međunarodnim organizacijama.

Premijer Vlade, Avdulah Hoti, govorio je danas o ovom kompromisu, rekavši da će Kosovo pauzirati do 27. juna i neće konkurisati za članstvo u međunarodnim organizacijama. Šef izvršne vlasti je rekao da je takvu odluku doneo kao znak dobre volje i sa namerom da Srbiji ne prepusti razlog da izbegne proces dijaloga.

Hoti je takođe kazao da je dobio garancije međunarodne zajednice da u Vašingtonu neće biti ponuđen gotov sporazum, i dodao da će kao premijer biti odgovoran za taj proces, bez obzira ko sa njim putuje u Sjedinjene Američke Države.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.