Kosovsko ministarstvo za lokalnu upravu i administraciju ulaže na Sever Kosova blizu milion evra

Kosovsko ministarstvo za administraciju i lokalnu samoupravu uložiće oko milion evra za infrastrukturne projekte u sve četiri opštine na Severu Kosova, rekao je prvi čovek ovog ministarstva, Slobodan Petrović, u intervjuu za Radio Kontakt plus, nakon što je u poslednjih nekoliko nedelja potpisao ugovore za ova ulaganja sa gradonačenicima opština na Severu. U Severnoj Mitrovici ovo ministarstvo će podržati uređivanje glavne ulice u gradu, izgradnju mosta u Leposaviću, izgradnju puteva i uređivanje rasvete u pojedinim mestima opština Zubin Potok, i Zvečana. Ovi projekti se sada nalaze u fazi tenderskih procedura, a biće to prilika lokalne firme i kompanije da dobiju posao.

Na pitanje može li doći do komplikacija u naselju "Brđani", u Severnoj Mitrovici:
 
Mislim da je to posledica i ovog vakuma oko formiranja Vlade Kosova, odnosno celokupne situacije, pa se događaju i takve stvari. Verujem da će upravo formiranjem Vlade i institucija taj problem biti na najkvalitetniji način rešen. To je još jedan razlog da što pre imamo stabilne institucije, jaku Vladu koja će ne samo ovaj već i druge stvari koje su izazovnije, zajednički rešavati i to je još jedna potvrda ispravnosti našeg učešća u institucijama, parlamentu. Dakle, da što pre dođemo do formiranja i Vlade i Skupštine Kosova kako bi što pre rešavali ovakve i slične probleme.
 
"Ono što je jako važno i značajno za ljude koji žive na Severu Kosova jeste da sam u poslednjih nekoliko nedelja kao ministar za lokalnu samoupravu, bio u prilici da potpišem nekoliko sporazuma i ugovora sa gradonačelnicima sa severa Kosova koji su veoma značajni i važni. Radi se o infarstrukturnim projektima, ima tu puno stvari koji će poboljšati kvalitet života naših građana. Otprilike u svakoj od četiri opštine uspeli smo da potpišemo ugovore, projekti tek treba da budu sprovedeni. Ono što je jako važno, mislim da negde blizu million evra, da su investicije samo od Ministarstva za lokalnu samoupravu u poslednjih nekoliko nedelja i jako je važno da se što pre započne realizacija ovih projekata, kako bi se kandidovali sa narednim projektima, kojih će sigurno biti kada je u pitanju Ministarstvo za lokalnu samoupravu," rekao je Petrović.
 
U Severnoj Mitrovici ovo ministarstvo će podržati uređivanje glavne ulice u gradu, izgradnju mosta u Leposaviću, izgradnju puteva i uređivanje rasvete u pojedinim mestima opština Zubin Potok, i Zvečana.
 
"ima nekoliko vrsti projekata, zavisi od opštine do opštine. Kada je u pitanju Severna Mitrovica, radi se o centralnoj gradskoj ulici. Kada je u pitanju Leposavić, radi se o izgradnji mosta, Zubin Potok takođe ima projekte oko izgradnje puta i rasvete u pojedinim mestima u toj opštini, slično je sa Zvečanom," rekao je Petrović i naglasio da će ovi projekti "biti vidljivi" i moći će da se realizuju brzo, "ukoliko se na kvalitetan način pristupi realizaciji."
 
"Radujem se narednim našim aktivnostima na Severu Kosova," naveo je ovaj ministar za lokalni radio "Kontakt plus".
 
Govoreći o vremenskom roku realizacije ovih projekata, Petrović je rekao: "Što se tiče Ministarstva za lokalnu samoupravu, mi smo to već sa naše strane sve završili što je potrebno, mislim da je u procesu tenderska procedura i to je praksa koja je uobičajena za svaku vrstu posla vezano za investicije i sada je na lokalnim samoupravama sve. Ovo je mogućnost i za lokalne firme i kompanije da dobiju posao i tako se preporuče za neke druge poslove."


Na pitanje šta je dogovoreno u vezi sa barikadom ili “Parkom mira” u Mitrovici:
 
"I to je nešto što će biti rešeno nakon formiranja Vlade, ono što je manje-više poznato jeste da je to pitanje pokrenuto i u Briselu. Verujem da će se naći rešenje koje će biti u interesu svih ljudi koji žive ovde, što je na kraju krajeva, najvažnije. I kada je u pitanju “Park mira”, odnosno izgradnja stanova u Brđanima i puno stvari koje se dešvaju poslednjih nekoliko nedelje, to je možda i najveći razlog da svi zajedno dođemo do nove Vlade Kosova, kako bi se ti problemi rešavali i preventivno delovalo na neke druge probleme, jer problemi ne postoje samo na Severu Kosova, problem su i na jugu Kosova i nije problem samo u Mitrovici. U ovakvoj situaciji, kada nemate definisane institucije, onda se događaju razne stvari i imate situaciju u kojoj nemate odgovornost u onoj meri u kojoj bi imali predstavnici Vlade da ona ima pun kapacitet. Možda će biti još situacija koje će izazvati određene strahove, ali je važno da i u ovakvim uslovima, da ne budemo deo bilo kakve manupulacije. Ovo je moj apel građanima i na severu i na jugu, da budemo strpljivi kako bi se našlo rešenje koje će biti u interesu onih koji žive ovde."


 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.