Kosovska štampa: „Adem Demaći sahranjen uz visoke državne počasti“

Sahrana Adema Demaćija
Sahrana Adema Demaćija

Izvor: Zeri/Radio Slobodna Evropa, redakcija na albanskom (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Uz državne počasti danas je na groblju heroja u Prištini, sahranjen poznati politički aktivista i civilni aktivista za ljudska prava, Adem Demaći. Umro je u četvrtak u Prištini u 82. godini života.

Predstavnici institucija sa Kosova, iz Albanije, kao i političari iz drugih zemalja u regionu, veoma su cenili rad Demaćijev.

Na komemorativnoj svečanosti, predsednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je pred prisutnima da je Demaći bio gorostas koji je žrtvovao čitav svoj život za sve Albance. Rekao je da je Demaćijev ideal bio ujedinjenje Albanaca.

„Albanski narod deli Adema Demaćija, jednog gorostasa, koji je čitav svoj život posvetio za glavni cilj – slobodu, nezavisnost i ujedinjenje svih Albanaca,“ rekao je Tači.

Predsednik Tači rekao je da danas svet deli „Mendelu Evrope“. Prema njegovim rečima, Demaći je bio čovek koji je žrtvovao 28 godina u zatvoru, bez da bude poražen.

„Mladost, talentovan i pun duh, svoje godine, Adem Demaći žrtvovao je 28 godina u jugoslovenskim zatvorima bez da ga ikada slome ili poraze,“ rekao je Tači.

Rekao je da je Adem Demaći najveći antikomformista, koji je stvarao mentalitet, kulturu i političku istoriju.

„Bio je veliki, čak i kada je govorio. Bio je veliki, čak i kada je korio. U najozbiljnijim istorijskim trenucima, bio je podržavalac, govornik i visoki politički predstavnik Kosovske oslobodilačke vojske, Adem Demaći je stekao besmrtnost, tako da nije otišao iz Prištine, čak i u danima zločina i genocida srpske policije i vojnih snaga koje su bile na vrhuncu,“ rekao je Tači.

Predsednik Republike Albanije Iljir Meta, na pomenu rekao je da je način na koji je Adem Demaći, živeo, borio se i pobedio, postao primer za sve Albance.

„Tvoj život je bila borba i ti si taj rat dobio, postajući za sve Albance model i primer posvećenosti, žrtve i ljubavi za domovinu, nesebičnosti i posvećenosti, uz najviši cilj slobode naroda. Tvoj život su bili borba i rat i pobeda. Tvoj život je bila beskrajna žrtva koju si podneo i sa kojom si se suprotstavio sa retkom mudrošću i plemenitošću,“ rekao je Meta.

U međuvremenu, kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je Adem Demaći bio patriota kao i drugi, ali poseban u svom radu. Rekao je da kada su drugi uživali u delimičnoj slobodi, njega je mučila delimična nepravda.

„Niko nije kao ti ovoliko dao živima, za život i slobodu, da mi živimo. Ti i mi i tvoja sloboda za našu slobodu da svi mi budemo živi. Konačno ‘baca’ Ademe, tvoj se narod pridružuje slobodnim narodima,“ rekao je Haradinaj.

Ćerka Adema Demaćija koja je govorila na svečanosti rekla je: „Imala sam oca kojeg delim sa svim Albancima“.

Ona je takođe rekla da joj je pre nego što je umro, rekao „da je najvažnije da poznajem sebe“.

„On je bio čovek koji se žrtvovao za albanizam. On je želeo da kaže da ukoliko bi Albanci sebe bolje poznavali, bili bi prema sebi kritičniji, te bi shvatili da sve što bi od njih loše došlo, oni bi sebe popravili kao pojedinci i onda bi shvatili da se jedino zajednički mogu boriti protiv zla, iz sebe bi izvukli dobro i ništa ih ne bi zaustavilo,“ rekla je Arbetare Demaći, podsećajući na reči svog oca.

Na sahrani su učestvovali mnogi građani. Razgovarali smo i sa Demaćijevim saradnikom, piscem Selatinom Novoselom.

Rekao je da se Demaći nikada nije zaustavio, niti pokazao slabost, niti svoje nebrojene rane. Prema njegovim rečima, on nikome nije dozvolio da svedoči o ranama.

„Naš dobri Baci, prvo je izabrao slobodu zatvora, a ne zatvor slobode,“ rekao je Novosela.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, odlučio je da, poštujući lik čuvenog političkog aktiviste, Adema Demaćija, proglasi tri dana žalosti na Kosovu. [27,28,29. jul].

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, istog dana posle sahrane, u čast imena i dela Adema Demaćija, odlučio je da predloži izgradnju spomenika na trgu u Prištini, nazove autoput Priština – Peć „Autoput Adema Demaćija“ i da predlog za proglašenje Gradskog parka Prištine „Parkom Adema Demaćija“.

Na komemorativnom sastanku održanom u petak u Skupštini Kosova, državni zvaničnici su rekli da je Demaći među prvim u 100 godina. Demokrata, politički aktivista i branitelj ljudskih prava prepoznat je kao simbol otpora na Kosovu za njegovu slobodu i nezavisnost.

Zbog svojih političkih stavova odslužio je 28-godišnju kaznu zatvora u bivšoj Jugoslaviji, a potom i u Srbiji, pa se često nazivao „Mendela Balkana“. U govoru političkih lidera, Demaći je bio proglašen herojem ne samo na Kosovu, već svih Albanaca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.