Jablanović: Smena nezakonita, važi samo ako se ja povučem. Đurić deli kosmetske Srbe

Gradonačelnici i drugi predstavnici Srba na KiM-u nemaju zakonsko pravo da me smene sa mesta predsednika Srpske liste. Mogao bih da budem smenjen sa tog mesta samo ukoliko bih se sam povukao, a to se neće desiti, poručio je u izjavi za KoSSev predsednik liste "Srpska", Aleksandar Jablanović, nakon što su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije odlučili danas da Jablanović više ne bude predstavnik ove liste. On je optužio direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića da "deli kosmetske Srbe" po političkoj podobnosti, kako bi "njima lakše dirigovao." Tvrdi da nije bio pozvan na današnji sastanak političkog rukovodstva Srba sa KiM-a u Beogradu, koji ocenjuje kao "drugu epizodu cirkusa" pokušaja njegove smene. 

KoSSev je od Kancelarije za Kosovo i Metohiju zatražio komentar na Jablanovićeve navode da Direktor ove kancelarije deli kosovskometohijske Srbe, te da nije bio pozvan na današnji sastanak u Beogradu posle kojeg su srpski predstavnici izjavili da Jablanović više "ne predstavlja Srpsku".

Odgovor još uvek nije dostavljen našoj redakciji. 


Vlada Srbije podržava smenu Jablanovića

U međuvremenu su beogradski mediji preneli vest da je Marko Đurić izjavio da je Vlada Srbije podržala odluku političkih predstavnika Srba sa KiM-a da Jablanović više ne predstavlja Srpsku listu.

Đurić je na konferenciji za novinare rekao da "Vlada Srbije snažno podržava pravo srpskih predstavnika u pokrajini da sami odlučuju ko će ih predstavljati", ali i da što se "njih tiče Aleksandar Jablanović nije predstavnik Srpske liste."

Direktor Kancelarije za KiM je naveo i da Vlada Srbije i njegova Kancelarija "uvažavaju odluku srpskih predstavnika u Pokrajini" i da će nastaviti da sa njima sarađuju, te da se i na današnjoj sednici Vlade, kojoj su prisustvovali svi ministri, razgovarala o odluci političkih predstavnika Srba sa KiM-a. 


"Jablanović više ne predstavlja Srpsku"

"Proglas srpskom narodu istaknutih predstavnika Srpske": Jablanović da se povuče sa svih funkcija

"Što se tiče moje smene, ja nisam smenjen. Mene na mesto predsednika Srpske liste nisu postavili ni gradonačelnici, ni Marko Đurić. Ja ostajem predsednik Srpske liste sa čim će oni morati da se pomire. Jedini način na koji bih ja mogao da budem smenjen sa mesta predsednika liste je taj da se ja sam povučem, a to se neće desiti," objasnio je Jablanović, dodavši da oni nemaju zakonsko pravo da ga smene što se "lako može proveriti" u Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. 

"Đurić deli kosmetske Srbe. Stvari će se vrlo brzo promeniti. Oni koji za moju smenu bili su i dalje moji prijatelji"

Jablanović je, međutim, i optužio direktora Kancelarije za KiM da deli kosovskometohijske Srbe, ali da će se "stvari vrlo brzo promeniti":

"Marko Đurić radi jednu pogrešnu stvar na Kosovu i Metohiji deleći Srbe po nekom svom kriterijumu i ta podela svakako neće uspeti, iz prostog razloga što nije uspeo da nas podeli, a oni koji su danas i pre tri dana bili za moju smenu su ljudi koji su, smatram, i dalje moji prijatelji – pod prisilom i prinudom za to i ja sa njima nastavljam da negujem odnose. Stvari će se vrlo brzo promeniti," objasnio je predsednik Srpske liste i dodao da nije bio pozvan na današnji sastanak u Beograd.

Na pitanje zašto misli da direktor Kancelarije za KiM to čini, Jablanović je odgovorio:

"Očigledno je u pitanju politička naivnost, jer ulaziti u jedan takav posao koji je Đurić započeo – podelu kosmetskih Srba po političkoj podobnosti je loše, pogotovo u ovom trenutku kada naša Republika Srbija ima velike probleme sa kojima se uhvatila u koštac, kao i Vlada i Premijer – i ova kriza oko migranata i oko odnosa sa Hrvatskom i oko pregovora u Briselu. Krajnje je bila neodgovorna i naivna želja gospodina Đurića da u ovom kompleksnom političkom trenutku za našu Vladu i za našu zemlju pokuša da podeli kosovske Srbe kako bi njima lakše dirigovao."

Vulin nema "upliv" u rad Srpske liste

Pitali smo Jablanovića da li je razgovarao sa liderom njegove stranke – Pokretom socijalista – Aleksandrom Vulinom.

"Ne. Aleksandar Vulin je čovek koji je osnovao Srpsku listu, zajedno sa mnom. A, on oko rada Srpske liste nema nekog upliva. Jednostavno, on se u to ne meša, jer zna da smo politički sposobni, zreli da se sami uhvatimo u koštac sa tim problemima," odgovorio je Jablanović.

Odgovarajući na pitanje da li će kontaktirati Marka Đurića kako bi eventualno sa njim razjasnio situaciju, odnosno da li je Đurić to prethodno učinio, Jablanović je istakao da to neće učiniti, jer ga "Đurić ne može razrešiti", a da ga ni direktor Kancelarije nije prethodno kontaktirao: 

"Naravno da ne. Kao što ja ne mogu da razrešim dužnosti gospodina Marka Đurića, jer nemam takvu ingerenciju – tako ni on ne može da razreši mene. Tu je poredak stvari krajnje prost i jednostavan."


"Istaknuti predstavnici Srpske liste", kako su sebe opisali, uputili su pre tri dana prvi zajednički "proglas srpskom narodu",  zatraživši "neodložno povlačenje" Aleksandra Jablanovića "sa svih funkcija" u ovoj listi, koji je Jablanović nazvao "najobičnijom političkom farsom" koja ne može da uspe, navodeći istovremeno i da pritisak za njegovu smenu dolazi od Branimira Stojanovića i jednog dela Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.