Istraživanje: Većina smatra da je pozicija Srbije i Srba na KiM pod trenutnom vlašću slabija, ali za Vučića bi većina ponovo glasala

FOTO: Preuzeto sa Nova srpska politička misao

Nova srpska politička misao objavila je novembarsko istraživanje javnog mnjenja Srbije o trenutnoj poziciji države i Srba na KiM, odnosno njihovom stanju u aktuelnoj vlasti. Istraživanje i ovog puta obuhvata mišljenje građana o ulasku Srbije u EU, kao i kako oni sada žive. NSPM je građane pitala i da se izjasne za koju bi stranku najpre glasali. 

Čak 57,3 odsto ispitanika misli da je pozicija Srbije, kao i pozicija srpskog naroda na Kosovu – pod sadašnjom vlašću slabija.

Da je ta pozicija jača smatra tek 10 odsto ispitanika ovog istraživanja, dok njih 7,8 odsto smatra da je pozicija Srbije i Srba na KiM sada „ista“ kao i ranije.

Ostatak procenata ispitanika, što je nemali broj od 24,9 odsto od ukupnog broja ispitanih građana – o ovom pitanju uopšte nema stav.

A iako znatna većina koja se izjasnila na postavljeno pitanje, misli da je pozicija Srbije sa sadašnjom vlašću slabija, veći deo ispitanika u novembarskom istraživanju NSPM-a, dlučilo bi se ponovo za aktuelnog srpskog predsednika.

Na konkretno pitanje „Da se sutra održavaju parlamentarni izbori, za koju stranku, listu ili koaliciju biste glasali“ – 39,2 odsto njih odlučilo bi se za Aleksandra Vučića.

Sa druge strane, 25.8 odsto njih navelo je da bi glasalo za Srbiju protiv nasilja  (Miroslav Aleksić, Marinika Tepić, Radomir Lazović, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Zdravko Ponoš, Aleksandar Jovanović Ćuta, Pavle Grbović – (SSP, PSG, DS, ZZS, SRCE, NPS, Ekološki ustanak, Zeleno levi front). Manji je procenat onih koji bi glasali za Ivicu Dačića i Dragana Markovića Palmu – njih 8.1 odsto.

Najbolji izbor su Dveri i Zavetnici po mišljenju 5.1 odsto građana, a njih 4.4 odsto pružilo je podršku Dr Milošu Jovanoviću – NADA za Srbiju (NDSS – POKS).

Svega 3.2 odsto bi podržalo Narodnu stranku – „Siguran izbor, ozbiljni ljudi“,  a samo 2.5 odsto podržalo bi partiju „Dosta je bilo“, odnosno Sašu Radulovića i Borisa Tadića.

8.4 odsto ispitanih građana glasalo bi za „opoziciju, ali ne znam za koga“, 3,3 odsto njih ne bi izabralo nikoga od ponuđenih kandidata, već nekog potpuno drugog.

Više od 20 odsto ispitanika o ovom pitanju nema stav.

Kako građani žive?

Na pitanje u anketi NSPM-a – „Da li, Vi lično, živite bolje ili gore nego pre dolaska ove vlasti„? – 33,6 odsto građana odgovorilo je sa „bolje“, dok se nešto

manji procenat, odnosno 31,3 odsto njih izjasnio da živi – „gore“. Isti procenat građana izjasnio se da žive – isto kao i pre.

3,8 odsto njih nije imalo odgovora na ovo pitanje.

Ulazak Srbije u EU ili ne? Šta kažu građani?

Mala je razlika između onih građana koji ulazak Srbije u EU podržavaju, od onih koji su u istraživanju NSPM-a odgovorili suprorno.

Na konkretno pitanje Da li podržavaju ulazak Srbije u EU – 38,8 njih iskazalo je podršku, dok je ujedno 32,5 odsto njih to ne podržava.

11,1 odsto građana izjasnilo se po ovom pitanju sa „više da, nego ne“, dok je 8,5 odsto njih kazalo „više ne, nego da“.

Ostatak ni o ovome nema jasan stav – 9,1 odsto.

Danas objavlejno novembrasko ispitivanje sprovedeno je u periodu od 5. do 12. novembra. Obuhvatilo je 1.000 ljudi, ispitanih telefonskim putem.

Najveći broj ispitanika bio je iz Beograda i Vojvodine, odnosno 26 odsto njih, kao i iz centralne Srbije, njih 48 odsto.

Ukupan broj ženskih ispitanika iznosi 50,2 odsto, dok je broj muških u nešto manjem procentu, odnosno 49,8 njih.

Prosečna starost ispitanika bila je od 40 do 60 godina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.