Brioni: Jahjaga – Miloševićev režim etnički očistio stanovništvo Kosova; Nikolić: Daće Bog da se uvek ovako sastajemo

Pre šesnaest godina Miloševićev režim je "etnički očistio polovinu stanovništva Kosova". Svi smo se vratili kući i "izgradili slobodno, demokratsko i nezavisno Kosovo", "najmlađu državu" u Evropi, poručila je kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, na jučerašnjem samitu "Brdo-Brioni". Na samitu je, takođe, učestvovao i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić. On je, reagujući na Jahjagin govor, kako je rekao u izjavi novinarima nakon samita, poručio da Jahjaga ne može da govori o "suštinskoj autonomiji", a o tome da je Kosovo "najmlađa država na Balkanu" bi "mogla da kaže nešto tek posle odluke Saveta bezbednosti". Šta je tačno Predsednik Srbije poručio Jahjagi, nije, međutim, poznato. U saopštenju iz njegovog kabineta ne pominje se njegova reakcija na govor kosovske predsednice, kao ni to da je kosovska predsednica učestvovala na samitu, uprkos fotografiji koja je objavljena na tviter nalogu Tomislava Nikolića, a na kojoj se jasno vidi i Atifete Jahjaga.

"Daće Bog da se uvek ovako sastajemo"

Na Tviter nalogu Predsednika Srbije u dva tvita je potvrđeno da se on nalazi na samitu. Tako je u prvom, uz fotografiju Predsednika dok potpisuje deklaraciju sa samita, on poručio: 

"Daće Bog da se uvek ovako sastajemo i da obnavljamo prijateljstva i uspostavljamo saradnju."

A u drugom tvitu, uz fotografiju šefova zemalja učesnica i Atifete Jahjage, poručeno je – "Brdo-Brioni proces u Zagrebu. Predsednik Republike Srbije", uz link saopštenja sa samita.

U saopštenju se, međutim, ne pominje da je na samitu učestvovala i kosovska predsednica, već da je Tomislav Nikolić učestvovao na samitu, da je razgovarao sa Džozefom Bajdenom i da "učеstvuju prеdsеdnici država bivšе SFRJ i Albanijе".

"Tačno u podnе, u kabinеtu hrvatskе prеdsеdnicе, Kolindе Grabar Kitarović, počеo jе samit Brdo-Brioni na komе učеstvuju prеdsеdnici država bivšе SFRJ i Albanijе, a komе prisustvuju amеrički potprеdsеdnik Džozеf Bajdеn i prеdsеdnik Savеta Evropе Donald Tusk," stoji u saopštenju u kojem se dodaju detalji sastanka Nikolića i Bajdena. 

"U srdačnom i otvorеnom razgovoru" sa potprеdsеdnikom SAD-a Nikolić je kako se navodi "posеbno istakao važnost saradnjе u prеvazilažеnju izazova današnjicе, mеđu kojima jе tеrorizam najvеći," da se Bajdеn zahvalio prеdsеdniku Nikoliću na "doprinosu Srbijе u prеvazilažеnju bеzbеdnosnih izazova" i ponovio stav da "SAD podržava Srbiju u njеnim naporima da sprovеdе rеformе, kao i u tеžnji da postanе punopravni član EU".

Bajdеn jе, kako se dodaje u saopštenju iz Nikolićevog kabineta, "podvukao da SAD podržavaju politiku koju vodi prеdsеdnik Nikolić i pozitivan odnos Srbijе prеma migrantskoj krizi i njеnom doprinosu miru i stabilnosti u rеgionu."

"Srdačan razgovor" imala je i kosovska predsednica sa Bajdenom, a kako se navodi iz njenog kabineta, oni su "diskutovali o događajima na Kosovu i regionu i o postignutom napretku u ciljevima evropskih i evroatlantskih integracija," dok je Bajden "ponovo potvrdio neštedljivu podršku Sjedinjenih američkih država za napredak Kosova."

"Pre 16 godina polovina stanovništva Kosova je etnički očišćeno od strane Miloševićevog režima. Upravo su države za ovim stolom one koje su nam pružale ruke. Niste nas izneverili, ni mi ne treba da izneverimo one koji su naterani da napuste njihove kuće zbog rata koji oduzima živote nedužnih ljudi," rekla je između ostalog Jahjaga u svom govoru na samitu u Hrvatskoj i dodala:

"Svi smo se vratili kući i izgradili smo slobodno, demokratsko i nezavisno Kosovo. Kapaciteti Kosova ostaju ograničeni da smeste izbeglice, ali izražavam moju posvećenost da budem deo evropskog rešenja krize izbeglica. Ovo iskustvo je nama veoma poznato."

Ona je dodala, kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, i da je "Republika Kosovo, kao najmlađa država Evrope, posvećena reformama" i da su "odlučni u opredeljenju" da se učlane u Evropsku uniju i NATO, te da je to "jedinstvena prilika da postavimo region na nepovratan put mira i prosperiteta".Kosovski mediji: Nikolić i Jahjaga za istim stolom; Nikolić nije mogao da gleda kako Jahjaga potpisuje deklaraciju 

Kosovski mediji su juče, takođe, pisali o samitu u Zagrebu, a među vestima su se našle i one koje izveštavaju o tome da su Nikolić i Jahjaga sedeli za istim stolom, ali i da nisu razgovarali, kao i ona u kojoj se navodi da Nikolić navodno "nije mogao da gleda" Jahjagu dok potpisuje zajedničku deklaraciju sa samita. Uz ovu vest objavljena je i fotografija na kojoj Jahjaga potpisuje deklaraciju, dok Nikolić, pretpostavlja se, gleda u telefon. Foto: Gazeta ExpressNikolić: "Ja onda odgovorim u kom je Kosovo statusu i da je to večiti status i da bi bilo bolje da pregovaramo"

Sa druge strane, iz kabineta srpskog predsednika, Tomislava Nikolića, nije saopšteno šta je on poručio u svom govoru na samitu, ali su beogradske agencije prenele izjavu koju je dao novinarima i u kojoj je objasnio kako je reagovao na Jahjagin govor.

On je u Zagrebu izjavio da, kako je preneo Tanjug, "Beograd i Priština treba da nastave da pregovaraju, ali otvoreno i iskreno, a da ono što je dogovoreno treba i da ispune".

Nikolić je, takođe, rekao da je tokom samita vođen razgovor u veoma prijateljskom tonu, ali da "uvek ima varnica sa kosovskom predsednicom, "koja po azbučnom redu govori kao ranije i uvek naglašava da je Kosovo država, na šta predsednik Srbije uvek precizira u kom je Kosovo statusu".

"Ja onda odgovorim u kom je Kosovo statusu i da je to večiti status i da bi bilo bolje da pregovaramo, ali iskreno i otvoreno i da ono što dogovorimo i ispunimo," rekao je Nikolić, podsećajući da je Priština dan nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Ustavnom sudu "prepustila" da "odmah suspenduje onaj deo Briselskog dogovora koji se tiče Zajednice srpskih opština", a da se "Srbija ne zaklanja iza odluke ni jedne druge institucije ukoliko predsednik države, ili predsednik vlade nešto dogovore," te i da "Srbija to uvek ispuni."

On je istakao i da Jahjaga ne može da govori o suštinskoj autonomiji, a o tome da je to najmlađa država na Balkanu bi "mogla da kaže nešto tek posle odluke Saveta bezbednosti," navodi Tanjug.

Na samitu je, kako je Nikolić izjavio, bilo reči i o tome koliko je vlada Srbije učinila u dosadašnjim reformama, ocenivši da bi Evropska unija trebalo da Srbiju ohrabri otvaranjem poglavlja.

"Ja sam zamolio i na skupu i posebno (američkog) potpredsednika (Džozefa) Bajdena da utiče na Evropsku uniju da tu vladu ohrabri otvaranjem poglavlja zato što je nemoguće da neko uradi toliko posla i da ne otvori ni jedno poglavlje tim pre što to otvaranje poglavlja ne predstavlja prijem u Evropsku uniju, ali predstavlja veliko ohrabrenje da ono što radite, radite dobro i da to što ste uradili dobro se jednom konačno valorizuje i kroz stav Evropske unije," rekao je Nikolić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.