Vučić o glasanju za Kosovo u SE: Videćemo ko su nam stvarni prijatelji, a dan posle ogrnućemo naše srpske trobojke

 Velika Britanija preuzela je palicu od Nemačke u brutalnoj kampanji protiv Srbije, a za prijem Kosova u Savet Evrope, ocenio je večeras Aleksandar Vučić. Ali Srbija će da se bori do kraja, i dan posle toga. „Nećemo se obrukati. Mi svoj obraz da uništimo i ukaljamo nećemo“, poručio je predsednik Srbije.

Nakon što je u Strazburu prošlog meseca usvojen izveštaj izvestioca za pitanje mogućeg članstva Kosova u SE – Dore Bakojani, koja je preporučila prijem Kosova u ovo evropsko telo, preostaje još jedna stepenica – da se članstvo Kosova u ovo važno evropsko telo izglasa na nastupajućem zasedanje komiteta evropskih ministara krajem ovog meseca.

Premda za dobijanje nadpolovične većine u ministarskom komitetu postoje brojne skepse, od čega će de fatko zavisiti i da li će se pitanje članstva Kosova i naći na dnevnom redu, Vučić je izneo procenu o gotovo ili prikupljenim glasovima u prilog ovom članstvu.

„Oni, prema mojoj proceni imaju između 29 i 33 glasa u Savetu Evrope, 31 im je dovoljan za većinu“, kazao je večeras u Drugom dnevniku RTS.

Ma koliko da je teško, mi u ovim trenucima ćemo da vidimo ko su nam stvarni prijatelji, naglasio je predsednik Vučić.

U ovom pitanju, međutim, usmerio se neposredno ne na ishod, već na ono što će se uraditi – „dan posle“.

„Dan posle toga, ogrnućemo naše srpske trobojke. Okačićemo na naše kuće. Ponosno ići ulicama, ne samo naše zemlje, već svih gradova sveta i kao slobodarski narod koji je stravično stradao i u Prvom i u Drugom svetskom ratu i u sukobima devedesetih, da bi mu neki drugi solili pamet ko je izvršio genocid“.

Kraće obraćanje o kosovskoj problematici završio je sublimacijom onog o čemu je govorio večeras: novoj vladi Srbije, uspesima Srbije, mržnji  drugih prema njoj.

U dvodnevnom zasedanju skupštine Srbije, danas popodne izglasana je nova vlada, ministri položili zakletvu, a pre toga premijer izneo svoj trosatni ekspoze. Događaje je iz poslaničke klupe pratio i predsednik Srbije.

„I kada prođe taj dan, i kada nastavimo uzdignuta čela i uzdignute glave da idemo, da radimo još više, da podižemo našu zemlju još jače, da radimo na Ekspou, da gradimo puteve, da dovodimo nove investitore, da pobeđujemo u svemu, ni u čemu ne mogu više da nas stignu i zato će pokušavati da nas zaustave svi na različite načine. E, zato ćemo mi da radimo još više i da budemo još uspešniji“.

Vučić o glasanju za članstvo Kosova u SE: Na ivici smo, glavni motiv PR je da tuži Srbiju, zato se borimo da ne uđuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.