Vesti

LDK i Samoopredeljenje odbili poziv Tačija: "Lažni spasilac" kupuje vreme

Petak 21. jul 2017, 20:45

Demokratska liga Kosova neće učestvovati na konsultativnom sastanku, zakazanom za ponedeljak - o konstitutivnoj sednici kosovskog parlamenta, saopštio je večeras lider ove stranke, Isa Mustafa. Oglasio se i Pokret Samoopredeljenje. Nemaju, tvrde - nikakvu zakonsku obavezu da učestvuju na sastanku koji je, dodaju - bez ovlašćenja sazvao kosovski predsednik, Hašim Tači, što kosovski mediji tumače kao odbijanje takođe. Ovaj pokret, međutim, ističe i da će, ukoliko Tači ne sazove konstitutivnu sednicu Skupštine - to oni učiniti. Prema dosadašnjim informacijama, na sastanku u ponedeljak biće pobednička koalicija PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa) i Srpska lista.

Opširnije...

Podignuta optužnica zbog ubistva UNMIK-ovih službenika 2004.

Petak 21. jul 2017, 19:15

Zbog teškog ubistva dva službenika UNMIK-a 23. marta 2004. i pokušaja teškog ubistva, tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu protiv četiri lica, potvrđeno je iz ovog tužilaštva.

Opširnije...

Skaparoti: KFOR na Kosovu dok god je potrebno. Priština: KBS spremne za transformaciju

Petak 21. jul 2017, 18:30

KFOR igra ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilne bezbednosne situacije koja bi omogućila neophodno vreme i prostor za diplomatski napredak. Izvršavaće svoj zadatak sve dok god to bude bilo potrebno - poručio je komandant NATO-a za Evropu, general Kurtis Skaparoti, saopšteno je iz KFOR-a. On se, tokom svoje dvodnevne posete Kosovu - sastao sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, međunarodnim predstavnicima i posetio štab Kosovskih bezbednosnih snaga. Uz zahvalnost na podršci, ključna poruka kosovskih zvaničnika Skaparotiju bila je da su KBS spremne za transformaciju u vojsku.

Opširnije...

Predrag Radonjić novi direktor Prištinskog pozorišta

Petak 21. jul 2017, 17:54

Predrag Radonjić novi je direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici. Ova odluka doneta je na sednici Vlade Republike Srbije održane u sredu, a Radonjić je na toj poziciji zamenio reditelja Nenada Todorovića.

Opširnije...

Rakić: Pokušaj Apostolove da se sa nama igra po principu štapa i šargarepe

Petak 21. jul 2017, 16:35

"Odluka ambasadorke Natalije Apostolove nema veze ni sa kakvim uklanjanjem objekata, već sa pokušajem da se ona igra sa nama po principu štapa i šargarepe, na šta mi nikada nismo i nećemo pristati" - ovako se upravo oglasio gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, nakon današnje odluke Kancelarije EU u Prištini da ovoj opštini otkaže finansijsku pomoć za dva infrastrukturna projekta. Rakić navodi i da je pravi razlog otkazivanja to što, kako tvrdi, Apostolova zahteva da severnomitrovička opština omogući nastavak revitalizacije mosta, bez, kako on objašnjava, ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana.

Opširnije...

EU opštini Severna Mitrovica otkazala projekte od 7.8 miliona evra

Petak 21. jul 2017, 15:55

Kancelarija Evropske unije u Prištini otkazala je danas opštini Severna Mitrovica finansijsku pomoć u iznosu od 7.8 miliona evra namenjenu za dva infrastrukturna projekta u ovoj opštini - zgradu Kulturnog centra i Univerziteta. Razlog otkazivanja pomoći je, kako navode iz ove kancelarije, to što "lokalne vlasti nisu uspele da uklone postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako oslobode pristup svim radnim oblastima". Istovremeno, Kancelarija EU žali zbog otkazivanja ovih projekata, koji je, dodaju, trebalo da budu od koristi prosvetnom i kulturnom sektoru u Severnoj Mitrovici.

Opširnije...

Kosovska vlada: Srbija blokira sporazume. ZSO sinhronizovano sa raspuštanjem "paralelnih struktura"

Petak 21. jul 2017, 14:00

Srbija "blokira" sporazum o energetici, pravosuđu, diplomama i katastru. "Potpuno je obustavila" revitalizaciju mitrovičkog mosta, glavne ulice u Severnoj Mitrovici i raspuštanje "paralelnih struktura" što je sprečilo konačnu implementaciju sporazuma o ukidanju Civilne zaštite, odnosno, pitanje objekta za kosovske institucije u kojima rade bivši pripadnici Civilne zaštite. Srbija još uvek podržava neke od "svojih paralelnih struktura", što je u suprotnosti sa sporazumima u Briselu - ključni su detalji najnovijeg izveštaja ministarke za dijalog u Vladi Kosova, Edite Tahiri o stanju u sprovođenju briselskih sporazuma, upućenom Evropskoj uniji. Ipak, Priština, kako se navodi u izveštaju, kasni u sprovođenju dva sporazuma - o Zajednici srpskih opština i "reciprocitetu registarskih tablica".

Opširnije...

Povratnička porodica Nikolić: Primer da od svog rada može da se živi

Petak 21. jul 2017, 12:15

Petočlana porodica Slavka Nikolića u Istoku, jedna je od najvrednijih povratničkih porodica u Metohiji. U selu Kovrage u ovoj opštini obrađuju zemlju koju imaju, uzgajaju povrće i voće i od toga žive.

Opširnije...

Kosovo prvi put na Frankofonskim igrama

Petak 21. jul 2017, 11:00

Kosovo ove godine po prvi put učestvuje na Frankofonskim igrama koje danas počinju u Abidžanu, na Obali Slonovače. Na ovoj manifestaciji koja predstavlja spoj sporta i umetnosti, Kosovo će predstavljati sedmoro takmičara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Opširnije...

Stejt department: Na Kosovu raste opasnost od islamskog ekstremizma, vlada pokazala političku volju da se bavi pretnjama

Petak 21. jul 2017, 09:35

Na Kosovu raste opasnost od nasilnog islamskog ekstremizma, delom uz pomoć finansiranja stranih organizacija koje propagiraju ekstremne ideologije i nasilnih ekstremnih grupa koje aktivno koriste društvene medije kako bi širile propagandu i regrutovale sledbenike. Približno 315 stranih terorističkih boraca sa Kosova otputovalo je u Siriju i Irak da se bore za ISIS, ili Al-Nusra-u (podružnica al-Kaida u Siriji), od kojih je otprilike 58 ubijeno - navodi se u najnovijem izveštaju Biroa za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma Stejt departmenta, za 2016. godinu.

Opširnije...

Vaš stav: Šta mislite o čekanju u redovima za plaćanje telefonskih računa?

Petak 21. jul 2017, 08:30

Korisnici ćerke firme MTS-a registrovane u kosovskom sistemu - MTS D.O.O. - od maja moraju da registruju svoje telefonske kartice u novi sistem, za šta je potrebna i kosovska lična karta. Još jedna novina je da se MTS-ovi računi na Kosovu, umesto u dinarima - plaćaju u evrima. Za ovo su građani zvanično saznali tek kada su im iz nove firme stigle SMS poruke i računi o dugovanjima na kućne adrese.

Opširnije...

Večeras "Akordi Leška"

Petak 21. jul 2017, 08:00

Jubilarna pedeseta po redu muzička manifestacija "Akordi Leška" održaće se večeras u istoimenom mestu na Severu Kosova i Metohije. 

Opširnije...

Livađe: U toku oslikavanje i uređenje crkve Svetog Grigorija

Petak 21. jul 2017, 07:00

U crkvi Svetog Grigorija u gračaničkom selu Livađe u toku su konzervatorsko-restauratorski radovi na uređivanju unutrašnjosti, saopšteno je iz Odeljenja za urbanizam opštine Gračanica.

Opširnije...

Privedeni poručnik i narednik KP-a u Gnjilanu

Četvrtak 20. jul 2017, 22:10

Dvojica pripadnika Kosovske policije privedena su juče zbog sumnje da su počinili krivično delo protivpravno oslobađanje lica lišenog slobode, saopštio je Policijski ispektorat Kosova.

Opširnije...

U prizrenskoj Potkaljaji proslavljena Sveta nedelja

Četvrtak 20. jul 2017, 20:40

U crkvi Svete nedelje, u prizrenskom naselju Potkaljaja, danas je proslavljen istoimeni praznik - Sveta nedelja. Na liturgiji koju je služio paroh Slobodan Đorić okupilo se nekoliko desetina vernika - meštana i onih u rasejanju, koji su, specijalno za ovaj dan, došli u Prizren.

Opširnije...

Živojin Rakočević nije izabran za člana odbora Agencije za borbu protiv korupcije. UNS i NUNS protestuju

Četvrtak 20. jul 2017, 19:45

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestuju zbog današnje odluke poslanika Skupštine Srbije da ne izaberu Živojina Rakočevića - kandidata koja su ova dva novinarska udruženja predložila - za člana odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Ovaj postupak poslanika vladajuće koalicije pokazuje da vlast ne želi da u odboru Agencije sedi predstavnik novinarskih udruženja koja nisu pod kontrolom, poručuju iz UNS-a i NUNS-a.

Opširnije...

Banjska: Grom udario u banderu

Četvrtak 20. jul 2017, 16:55

Tokom kratkog nevremena, praćeno grmljavinom, koje je popodne pogodilo Sever Kosova i Metohije, grom je udario u banderu u selu Izvore kod Banjske, u opštini Zvečan. Na terenu su vatrogasne jedinice i radnici Elektrodistribucije.

Opširnije...

Tači za TANJUG: Srbi glasali za mene, veruju kosovskim institucijama

Četvrtak 20. jul 2017, 15:30

Ja nisam oponent kosovskih Srba, naprotiv - oni su glasali za mene i ja predstavljam i kosovske Srbe i njihovu  zajednicu. Srbi veruju kosovskim institucijama i zato su učestvovali u izborima i učestvuju u radu institucija. Zajednica srpskih opština mora da se formira i osnovaće se što pre. To nije organ koji će imati izvršnu, ili zakonodavnu moć, nego će, kao i mnoge druge zajednice opština na Kosovu, služiti u interesu zajednice. Pozivam predsednika Srbije da dođe na Kosovo na poziv Predsednika Kosova. Neće biti podele teritorije Kosova, neće biti izmena granica i neće biti razmene teritorija.​ Sporazum o dobrosusedskim odnosima i pomirenju između Kosova i Srbije mora da se desi - ključne su poruke kosovskog predsednika, Hašima Tačija, u ekskluzivnom video intervjuu za Tanjug.

Opširnije...

Jarinje: Srbin uhapšen po međunarodnoj poternici

Četvrtak 20. jul 2017, 13:10

Muškarac srpske nacionalnosti uhapšen je sinoć, po međunarodnoj poternici - na integrisanom graničnom prelazu Jarinje, potvrđeno je iz Kosovske policije.

Opširnije...

Gračanica: Dve nove stambene zgrade po projektu studenata arhitekture, 12 novih prostorija u Domu zdravlja

Četvrtak 20. jul 2017, 11:00

U Suvom Dolu u opštini Gračanica u toku su intenzivni radovi na izgradnji dve nove zgrade namenjene socijalnom ogroženom stanovništvu i mladim bračnim parovima. Sredstva za izgradnju u vrednosti od 130.000 evra obezbedila je opština Gračanica i podrazumeva izgradnju dve kolektivne jedinice od 540 metara kvadratnih. Ukupno će biti izgrađeno osam stanova. Ista opština uložila je i u osposobljavanje 12 novih prostorija Doma zdravlja u Donjoj Gušterici.

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 11 344 »