Vesti

Formira se fond za pomoć Romima na Kosovu, "najdublje žaljenje" zbog UNMIK-ovih kampova na Severu

Subota 27. maj 2017, 12:46

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, odlučio je da formira fond koji će finansirati projekte pomoći za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana (RAE), pre svega, u Severnoj Mitrovici, Južnoj Mitrovici i Leposaviću. Gutereš je ovu odluku doneo nakon izveštaja o, kako navode iz UN-a, navodnom kršenju ljudskih prava od strane UN misije na Kosovu (UNMIK), koji je izradilo Savetodavno veće za ljudska prava. Iz RAE zajednice podneto je 138 žalbi zbog trovanja olovom i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema izazvanih tokom boravka u UNMIK-ovim kampovima za raseljene - na Severu Kosova, ranih dvehiljaditih. Generalni sekretar UN-a izrazio je i "najdubljenje žaljenje" UN-a zbog "patnje svih pojedinaca" koji su živeli u ovim kampovima za raseljene.

Opširnije...

Zubin Potok dobio prvaka Srbije u ribolovu!

Subota 27. maj 2017, 09:00

Posle više sportskih trijumfa, pre svega u borilačkim sportovima i odbojci, Sever Kosova dobio je još jednog prvaka Srbije. To je 45-godišnji Zlatimir Vučinić i on je novi državni prvak u ribolovu. Prvenstvo je proteklog vikenda održano na Gružanskom jezeru kod Kragujevca u feeder tehnici, u kojoj se peca na hranilicu - prirodnim mamcem. Vučinićev ulov za dva dana iznosio je 11,620 kg. Peca se bela riba - deverika. Sa Kosova i Metohije je na takmičenju učestvovao još jedan takmičar - Radović Aleksandar, ali on nije uspeo da se plasira. Vučinić će se sada, među prvih devet takmičara sa ove liste, boriti za ulazak u reprezentaciju za svetsko prvenstvo.

Opširnije...

Počeo Ramazan: Od zvaničnika sa Kosova poruke mira; Mustafa: Nismo ubedili protivnike da poštuju tradiciju posta

Subota 27. maj 2017, 08:15

Počeo je Ramazan - mesec posta za vernike islamske veroispovesti. Post počinju i vernici sa Kosova i Metohije, kojima su čestitke uputili najviši kosovski zvaničnici, kao i predstavnici lokalnih samouprava. Kosovski premijer, Isa Mustafa, osvrnuo se i na predstojeće vanredne parlamentarne izbore, uputivši kritiku svojim političkim protivnicima i donedavnim koalicionim partnerima. Srpski predstavnici u svojim čestitkama šalju poruke o razumevanju, poštovanju i toleranciji, uprkos tome što međusobno istovremeno razmenjuju oštre kritike uoči samih izbora, a pre zvaničnog početka izborne kampanje.

Opširnije...

Bivša predsednica Kosova dolazi u Beograd

Petak 26. maj 2017, 23:22

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga biće gošća festivala “Mirëdita, dobar dan”, koji se održava od 31. maja do 3. juna, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Opširnije...

Od 30. maja do 2. juna: 15. džez i bluz festival "North City"

Petak 26. maj 2017, 18:01

Jubilarni, petnaesti po redu, "North City Jazz and Blues" festival, održava se od naredne nedelje u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Tokom četiri festivalska dana, od 30. maja do 2. juna - nastupiće niz izvođača i grupa iz centralne Srbije, regiona i sveta, održavaće se dnevne svirke, ali i takozvani džem sešni, a deo programa biće posvećen džezu i bluzu na platnu i fotografiji. Pred početak ovog tradicionalnog festivala, večeras, od 20 časova, održava se i izložba fotografija "Džez i bluz festival kroz objektiv", u mitrovičkoj galeriji "Akvarijus". Posetioci će moći da pogledaju svojevrsnu retrospektivu do sada održanih festivala.

Opširnije...

Leposavić: "Lanci i katanci", "dva katanca", krivične prijave...

Petak 26. maj 2017, 12:30

"Dva katanca", "lanci i katanci" - ovako situaciju u Leposaviću opisuju prvi ljudi lokalne samouprave u ovoj opštini - i po kosovskom i srpskom sistemu: Dragan Jablanović, sa jedne strane, i Zoran Todić, i direktor centra za socijalni rad, Gradimir Nastić, sa druge. Dvostruki katanac postavljen je na vratima prvog sprata zgrade Centra za socijalni rad u ovoj opštini, nakon što je u ponedeljak gradonačelnik Jablanović sprečen da uđe u kancelariju koju koristi, pod optužbom da uzurpira prostorije centra. U tome ga je sprečila grupa od najmanje 6 muškaraca, a koje je Kosovska policija u međuvremenu i identifikovala. Protiv njih će biti podignuta krivična prijava. U sukobu između Jablanovića i Todića i Nastića, sva trojica se ipak slažu u jednom: na vrata Centra za socijalni rad postavljeni su katanci. Ko ih je postavio? Todić i Nastić ne preciziraju, uključujući i to da su postavljena dva katanca, osim što Nastić naglašava da je pred centrom jutros bilo "stranačko obezbeđenje sina - Aleksandra Jablanovića". Oni kažu da se onemogućava rad ovog centra i ostalih institucija koje se takođe nalaze u zgradi. A Jablanović tvrdi da je prvi katanac postavio Nastić još u ponedeljak, zaključavši sprat juče, po izlasku lica koja su i sprečila Jablanovića da uđe. Lica su navodno izašla, neposredno pred dolazak Kosovske policije. On takođe priznaje da je drugi katanac, potom, po njegovom nalogu, postavljen danas. Najavljuje tužbu protiv ovog direktora Centra za socijalni rad.

Opširnije...

Srpska: Srbi neće izabrati Jablanovića koliku god mu medijsku i finansijsku podršku budu dali albanski nalogodavci

Petak 26. maj 2017, 11:29

Jablanoviću je propao pokušaj da razbije Srpsku listu i svoje frustracije leči sejući mržnju i nejedinstvo među Srbima na Kosovu i Metohiji. Ali svima je danas potpuno jasno kakva je uloga tog "jadnog i promašenog čoveka".


 Ako Albanci žele Jablanovića u parlamentu, neka ga sami izaberu, jer Srbi to sigurno neće uraditi, "koliki god mu budžet i medijsku podršku njegovi nalogodavci dodelili", ovo u najnovijem obraćanju tvrde oni koji će, kako su predstavljeni - sprečiti glasanje za Vojsku Kosova kada budu izabrani posle 11. juna u novom sazivu rada parlamenta "Republike Kosovo", odnosno "Parlamenta Privremenih institucija samouprave autonomne pokrajine Kosovo i Metohija". Saopštenje Srpske je usledilo nakon što je Aleksandar Jablanović, u odgovoru na jučerašnje snažne optužbe Srpske da je Srpska bila svedok "štetočinskog rada klana Jablanovići-Slobodan Petrović na razbijanju srpskog jedinstva na KiM, videvši na šta su sve spremni", rekao da je "jedino Srpska lista ta koja je spremna da glasa za Vojsku Kosova", da su navodno Dalibor Jevtić, Branimir Stojanović i Ljubomir Marić razgovarali o tome, te da se u aktuelnoj Srpskoj listi nalaze oni koji su "po nalogu Kancelarije za KiM i Marka Đurića" glasali da Hašim Tači bude predsednik Kosova. Saopštenje prenosimo u celosti:

Opširnije...

Jablanović: Stojanović, Marić i Jevtić razgovarali o Vojsci Kosova. Jevtić demantuje: Jablanović sklon prevarama

Petak 26. maj 2017, 10:15

Jedino je Srpska lista ta koja je spremna da glasa za Vojsku Kosova. Deo tih razgovora bili su Dalibor Jevtić, Branimir Stojanović i Ljubomir Marić i o tome postoji i zapisnik. Ko je Tačijev Srbin može se utvrditi uvidom u evidenciju Skupštine Kosova o tome ko je glasao za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova. Oni koji su glasali za Tačija nalaze se u aktuelnoj Srpskoj listi i to su uradili po nalogu Kancelarije za KiM i Marka Đurića. Srpska nema realnih izgleda da pobedi na izborima, neće im pomoći ni podrška iz Beograda da osvoje više od pet poslaničkih mandata u skupštini Kosova i zbog toga je nervozna. Pretnje koje Srpska upućuje preko institucija Republike Srbije na Kosovu postaju sve više kontraproduktivne po njih. To će građani znati da cene i znaće da ne treba dati podršku ljudima koji prete - ključne su poruke nekadašnjeg predsednika liste Srpska, ministra u za zajednice i povratak u Vladi Kosova, potom i državnog sekretara u ministarstvu rada Vlade Srbije, a sada lidera jedne od stranaka sa Severa koja će učestvovati na predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima - Partije kosovskih Srba - Aleksandra Jablanovića. Sa njim smo razgovarali nakon jučerašnjeg saopštenja Srpske u reakciji na izjavu ministra Kosovskih bezbednosnih snaga, Hakija Demolija - da je Srpska bila spremna da glasa za formiranje Vojske, uz četiri uslova. Do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da dobijemo komentar Kancelarije za KiM koji smo od službe za medije ove kancelarije zatražili pisanim putem tokom jučerašnjeg dana. Ni od Branimira Stojanovića, kojeg uz Ljubomira Marića, nekada kosovskog ministra, a sada pomoćnika direktora Kancelarije za KiM, Jablanović direktno povezuje da su upravo oni pregovarali o formiranju Vojske Kosova nismo uspeli da dobijemo uprkos pisanoj poruci juče i pozivima jutros. Dalibor Jevtić, sa druge strane, demantuje navode, naglašavajući da je Jablanović, "kao što je poznato, sklon prevarama", da njegovi navodi "ne zaslužuju komentar" i da ne bi "zalazio u blato", ali "poštuje javnost koja ima prava na odgovor" i poziva ga da dostavi dokument Skupštine Kosova na koji se poziva. 

Opširnije...

Privremeni organ K. Mitrovice na konferenciji za novinare: Srbija uz srpski narod na KiM-u; KoSSev nije pozvan

Četvrtak 25. maj 2017, 18:52

KoSSev portal nije pozvan da prati današnju konferenciju za novinare Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. Ovo je prvi put da iz ove institucije nije stigao poziv našem portalu. Od službe za odnose sa javnošću pisanim putem zatražili smo odgovor na pitanje zašto KoSSev portal nije bio pozvan na ovu konferenciju. Do trenutka objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao. Koje je poruke uputio predsednik privremenog organa, Aleksandar Spirić, čitajte u izveštaju televizije "Most".

Opširnije...

"Greška" na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo: Kosovo predstavljeno skraćenicom "SRS"

Četvrtak 25. maj 2017, 18:30

Kosovski odbojkaški savez (KOS) podneo je žalbu i "snažan protest" Međunarodnoj federaciji odbojke (FIVB), nakon što je Kosovo na grafici javnog emitera u Estoniji predstavljeno skraćenicom "SRS", a ne "KOS". "Greška je namerno napravljena kako bi se nanela šteta reputaciji nacionalnog tima i zemlji" - tvrde iz KOS-a.

Opširnije...

Kosovo: Četvorica privedena, osumnjičeni za planiranje terorističkih napada

Četvrtak 25. maj 2017, 17:01

Četvorica kosovskih Albanaca privedena su danas zbog sumnji da su pripremali terorističke napade, saopšteno je iz Kosovske policije.

Opširnije...

Priština: Policija i carina oduzimaju neocarinjena vozila

Četvrtak 25. maj 2017, 12:44

Dvadeset i jedno, kako iz Kosovske policije navode, neocarinjeno vozilo - oduzeto je ove nedelje u regionu Prištine, u širokoj akciji ove policije i Carine Kosova. Akcija pod nazivom "Neocarinjena vozila" sprovedena je 21. maja i biće nastavljena u narednim danima. Policija poziva vozače da ne učestvuju u saobraćaju, upravljajući ovakvim vozilima.

Opširnije...

CIK potvrdio kandidate Srba za kosovsku skupštinu

Četvrtak 25. maj 2017, 09:25

Ali, prema novim informacijama, na izbore 11. juna ne izlazi Srpski patriotski savez i Aktivna građanska inicijativa. Gotovo sve liste, osim Srpske - izmenjene su kada je u pitanju broj kandidata za poslanike u Skupštini Kosova. Ima i novih imena.

Opširnije...

Na KiM-u uhapšen jedan od najtraženijih austrijskih begunaca

Sreda 24. maj 2017, 17:05

Jedan od najtraženijih osumnjičenih za krivična dela u Austriji uhapšen je na Kosovu, saopštila je danas Savezna kriminalistička služba Austrije. Policija Austrije raspisala je, još pre osam godina, potragu za 32-godišnjakom zbog pokušaja ubistva jednog policajca. On se nalazio na drugom mestu najtraženijih osoba na listi austrijske policije.

Opširnije...

Ničić: Političari da shvate da im je obaveza da podnose izveštaje o tome šta rade

Sreda 24. maj 2017, 13:55

Političari nikako da shvate da im je obaveza da javnosti, odnosno, građanima podnose izveštaje o tome šta i kako rade - poručio je u intervjuu za list Jedinstvo, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije, Budimir Ničić.

Opširnije...

Muzički "Brodolom" 3. juna na stadionu u Žitkovcu

Sreda 24. maj 2017, 09:30

Muzička manifestacija "Brodolom", pod sloganom "Komunikacija putem pozitivnih vibracija", održaće se 3. juna na stadionu "Zvečan" u Žitkovcu. Nastupiće poznati didžejevi iz centralne Srbije, ali i inostranstva. U odabiru njihove muzike, mladi sa Severa Kosova i Metohije, uživaće tokom čitave noći, s obzirom na to da će muzički brodolom početi u 21 čas i trajaće do 7 ujutru. 

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 11 327 »