Tematske vesti

Parlamentarni izbori na Kosovu 2017.

Haradinaj: Formiraću novu vladu sledeće nedelje

Kandidat za premijera koalicije PDK-AAK-Nisma, Ramuš Haradinaj, uveren je da će nova vlada biti formirana nakon potvrde rezultata izbora. Tvrdi da ima većinu u Skupštini, uključujući podršku poslanika van njegove koalicije. 

Opširnije...

Briselski proces

Sa 8 meseci zakašnjenja MUP Kosova odabrao dobavljača nalepnica za tablice iz Srbije

"Kako bi se sproveo Sporazum o slobodi kretanja, MUP je započeo tendersku proceduru za nalepnice ili 'stikere' za automobilske tablice koje je izdala Republika Srbija. Odabrali smo kompaniju za koju se očekuje da će vrlo brzo da nas snabde nalepnicama."

Opširnije...

Specijalni sud za Kosovo

Specijalni sud: Pravilnik o postupku i dokazima u skladu sa Ustavom Kosova. Prve optužnice za 7 dana?

Izmene i dopune Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih komora Kosova u saglasnosti su sa Poglavljem II Ustava "Republike Kosovo" - saopštila je danas predsedavajuća specijalizovanog veća Ustavnog suda, sudija En Pauer-Ford. Ranije je iz istog suda saopšteno da, ukoliko se potvrdi da je pravilnik u skladu sa kosovskim ustavom, dokument stupa na snagu sedam dana kasnije i da će potom Specijalizovane komore biti spremne za sudski rad. Kosovski mediji izveštavaju da bi, nakon današnje odluke, prve optužnice mogle da budu podignute posle sedam dana.

Opširnije...

Aktuelizacija albanskog nacionalnog pitanja

O Haradinajevim porukama: Emotivni naboj zbog nepravde. Amerika više nije ista

Po povratku iz Kolmara, poslao je seriju izjava srpskom rukovodstvu u Beogradu: Vašington je dobar u završavanju stvari između Kosova i Srbije, i ako oni ne dođu da pomognu Kosovu, onda bi Albanci trebalo da odrade svoje poslove. Ukoliko Srbija ne izbriše KiM iz Ustava, Kosovo će recipročno ucrtati trećinu srpske zemlje - od Niša - "na svoju mapu". "Najgorem protivniku - Srbiji - potrebno je pokazati gde joj je mesto, kao što su to učinili Hrvati".

Opširnije...

ISIS i Kosovo

Muškarac sa Kosova poginuo u Siriji, izveo napad automobil-bombom

Dvadesetdevetogodišnji Albanac B.P. iz Lipljana poginuo je u Siriji, izvevši napad automobil-bombom na sirijske vojnike, javio je portal Express. Napad se dogodio u gradu Tadmur, prošlog ponedeljka i to je bio jedan od dva napada tokom kojih je poginulo 12 sirijskih vojnika, prenosi isti portal.

Opširnije...

Zid i voz

Poseta Mogerini Balkanu frustrirajuća i bez efekata

Situacija na Zapadnom Balkanu je napeta i izložena brojnim izazovima, ocenila je nakon posete regionu visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini. Analitičari ocenjuju da njena poseta Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini nije doprinela rešavanju brojnih problema u regionu.

Opširnije...

Sukob u Srpskoj

Srpska na sastanku: Kamere zabeležile svađu (VIDEO)

U ovim trenucima u zgradi Skupštine Kosova održava se sastanak članova liste Srpska. Kako je i najavljeno, mediji su imali priliku da snime početak sastanka video i foto zapisima. Upravo je sam početak sastanka obeležila rasprava između Slobodana Petrovića, sa jedne strane, i Slavka Simića i Branimira Stojanovića, sa druge.

Opširnije...

Lobiranje kosovske diplomatije

INTERPOL o prijemu Kosova u septembru

O prijemu Kosova u INTERPOL-u raspravljaće se na Generalnoj Skupštini ove svetske organizacije, koja će se održati u septembru, u Pekingu. Odluku o uvrštavanju pitanja članstva Kosova na dnevni red Skupštine doneo je Izvršni odbor INTERPOL-a na sastanku u Lionu, početkom juna.

Opširnije...

Lokalne samouprave na Severu

SO Severna Mitrovica: Sednica o psima lutalicama i rebalansu budžeta zatvorena za javnost

Veći deo današnje sednice SO Severna Mitrovica, na kojoj je trebalo da se raspravlja o rešenju problema pasa lutalica i rebalansu budžeta – bio je zatvoren za javnost. Da će sednica biti zatvorena, međutim, nije prethodno najavljeno u pozivu upućenom medijima, niti onom koji je stigao prošle nedelje, kao ni onom od ove nedelje, a o dopuni dnevnog reda. Odluka da se sednica zatvori za javnost doneta je na održavanju same sednice, većinom glasova odbornika, a na predlog odborničkog kluba Srpske. Međutim, obrazloženje o zatvaranju za javnost je tokom same sednice izostalo.

Opširnije...

Čija je Trepča?

Tači: Srbija nema imovinu na Kosovu, Vojska donosi mir, o ZSO sa Srpskom ne sa BG

Razumem da je Premijer Srbije u jeku predsedničke kampanje, ali imovina Kosova je na Kosovu i kosovska vojska će biti realnost. Ubeđen sam da će transformacija KBS-a doneti mir i veću relaksaciju međuetničkih odnosa. Vlada Kosova je spremna da počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština, do čijeg formiranja nije došlo zbog bojkota Srpske liste. O ZSO se neće razgovarati sa Beogradom, već sa predstavnicima Srba sa Kosova. Dijalog sa Beogradom nema alternativu. Srbija će se pre, ili kasnije suočiti sa tužbom zbog zločina na Kosovu - ključne su poruke kosovskog predsednika, Hašima Tačija, sa današnje diskusije održane u Medija centru u Čaglavici, sa srpskim predstavnicima civilnog sektora i medija.

Opširnije...

IZBORI, april 2016.

DSS sa KiM-a u podršci Rašković-Ivić da odbije razgovor sa Vučićem: U Srbiji diktatura, Vučić kooperativan u predaji KiM-a

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije "u potpunosti podržava" odluku predsednice ove stranke, Sande Rašković-Ivić, da se ne odazove eventualnom pozivu na razgovor mandatara za sastavljanje nove Vlade, Aleksandra Vučića, saopštio je danas ovaj odbor sa KiM-a.

Opširnije...

Sudski procesi protiv Srba sa Severa

Oliver Ivanović se brani sa slobode

Ivanović će sada biti u obavezi da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stranicu, i on će sada, po prvi put nakon nešto više od tri godine od kada je pritvoren, moći slobodno da obavlja sve svoje privatne i poslovne obaveze. Prema prvoj proceni Ivanovićevog advokata, ponovni postupak protiv njegovog branjenika trajaće još oko godinu dana. Potrebno je da se suđenje završi što pre i da se agonija jednog nedužnog čoveka zaustavi, rekao je Vlajić. 

Opširnije...

"Park mira - most na Ibru"

Delavi obišao Ibarski most

Ambasador Sjedinjenih američkih država na Kosovu, Greg Delavi, obišao je danas glavni Ibarski most u Kosovskoj Mitrovici, na kojem se trenutno odvijaju radovi u okviru takozvane revitalizacije. Radostan sam da vidim mitrovički most renoviran i otvoren za pešake, poručio je Delavi na svom Twitter nalogu nakon posete, uz objavljene fotografije. 

Opširnije...

"Slučaj Jablanović"

Aleksandar Jablanović kod Vulina u Ministarstvo rada

Nekadašnji šef Srpske liste u kosovskom parlamentu Aleksandar Jablanović postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika". Rešenje o njegovom postavljenju na tu funkciju potpisao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, javio je Tanjug. Jablanović je partijski saborac ministra Vulina.

Opširnije...

Korupcija u EULEX-u

Bamije: Euleks pokušava da me ućutka

Suspendovana tužiteljka Euleksa iz Velike Britanije Marija Bamije optužila je misiju EU na Kosovu da joj preti tužbom kako bi je ućutkala

Opširnije...

Vučić na Kosovu i Metohiji

Vučić: Albanci meni spremali doček, nisam znao da sam toliko popularan

"Očigledno je da su oni (Albanci, prim. red.) spremali doček meni i hvala im na tome. Neka oni rade svoj posao, meni je važno da su ljudi u svetu videli šta su oni uradili. Izvinjavam se samo Srbima na KiM-u što nisam mogao da im se obratim.

Opširnije...
«1 »