Tematske vesti

Priče iz dečanske riznice

19th Century Sources: Sava Dečanac Barać on the Suffering of Old Serbia

Bishop Sava Barać, a monk of Dečani Monastery in the 19th century, made a comprehensive written testimony concerning the events which took place in Old Serbia (a term used at the time to refer to Kosovo and Metohija) and Macedonia. His exposition titled, ”The Current unfortunate state of Old Serbia and Macedonia,” from 1882 is grounded in facts, and contains a wide range of information about what kinds of problems the Serbian Orthodox population faced in these regions - robberies and other forms of unlawful acquisition of material goods, murders and persecution.

Opširnije...

Ubistvo Olivera Ivanovića

Dva meseca od ubistva: Arlov položio cveće na spomen ploču Oliveru Ivanoviću

Danas je tačno dva meseca od kada je ubijen Oliver Ivanović. Ubijen je sa šest metaka s leđa ispred prostorija svoje građanske inicijative, u Severnoj Mitrovici. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju u Beogradu. Počinioci ubistva još uvek nisu pronađeni. Cveće na spomen ploču ubijenom Ivanoviću koja je postavljena na četrdeset dana od ubistva - danas je položio predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM-u Vlade Republike Srpske, Milorad Arlov. Pored Arlova, bele ruže na spomen ploču Ivanoviću danas su ostavljali građani Kosovske Mitrovice. Sveće su palili i njegovi prijatelji i najbliži saradnici.

Opširnije...

Lokalni izbori na Kosovu 2017.

Konstituisana SO Severna Mitrovica: Izabrano staro-novo rukovodstvo

Potpisivanjem izjava odbornika i gradonačelnika danas je konstituisana sednica Skupštine opština Severna Mitrovica. Izabrano je rukovdstvo. Predsedavajući je Dejan Gurešić ispred liste Srpska koji je istu funkciju vršio i u delu prethodnog saziva. Njegov zamenik je Baškim Cimilji iz Tačijeve PDK. Funkciju zamenika gradonačelnika Severne Mitrovice u naredne četiri godine vršiće predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, pri sistemu Republike Srbije, Aleksandar Spirić.

Opširnije...

O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u

Da li ste nešto naučili nakon ubistva Olivera Ivanovica i zašto niste?

Neka svako proceni za sebe da li se ovde radi o nerazumevanju funkcionisanja medija, nevladinih organizacijia i civilnog društva uopšte, ili je u pitanju etiketiranje neistomišljenika i tendiciozno dezavuisanje javnosti. Međutim, nepobitna je činjenica da predstavnici Srpske liste nisu ništa naučili iz Oliverovog ubistva, naročito ne u smislu beskrupuloznih napada na sve one koji misle drugačije od njih. Otuda pitanje Momčila Trajkovića da li će i o njemu praviti spot kao o Oliveru ostao je bez odgovora. Makar za sad.

Opširnije...

Parlamentarni izbori na Kosovu 2017.

Rakić: 100% obećavam i garantujem da će ZSO biti formirana vrlo brzo

Nakon isticanja procenata glasova od 90% zbog kojih je Srpska lista ušla u vladu Ramuša Haradinaja - i danas novi procenti, ovog puta od njenog šefa. "Mogu 100% da obećam i da garantujem da će Zajednica srpskih opština biti formirana u sledećem periodu, vrlo brzo," jutros je u jutarnjem dnevniku RTS, rekao je Rakić. 

Opširnije...

Briselski proces

Severna Mitrovica: Posle skoro godinu dana nastavljeni radovi "revitalizacije mosta" (VIDEO)

Posle višemesečne pauze, radovi na revitalizaciji glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici i izgradnji pešačke zone nastavljeni su. Zvaničnog obaveštenja iz opštine Severna Mitrovica nije bilo. Radovi su, ipak, vidljivi na terenu.

Opširnije...

Lokalne samouprave na Severu

SO Severna Mitrovica: 5 izveštaja opštinskih čelnika; pitanja vs pohvale

Pet izveštaja o radu predstavljeno je u sredu odbornicima na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica. Čelnici ove lokalne samouprave govorili su o tome šta je učinjeno tokom 2017. godine, na koji način je utrošen opštinski novac, šta su bile aktivnosti gradonačelnika, SO-a. Obiman materijal o minulom radu odbornicima je dostavljen neposredno pred početak sednice, a nakon što se o njemu raspravljalo i na Odboru za politiku i finansije, koji se sastao istog dana u 11 časova. Ipak, primedbu na to imali su samo odbornici GI SDP-a, kao i dodatna pitanja.

Opširnije...

Specijalni sud za Kosovo

Sudije Specijalnog suda održale plenarnu sednicu

Sudije Specijalizovanih veća Kosova sastale su se danas i juče u Hagu. Održali su treću plenarnu sednicu. Prethodne dve održane su tokom 2017. godine. 

Opširnije...

Aktuelizacija albanskog nacionalnog pitanja

Zajednička sednica vlada Albanije i Kosova: "Preporod ljubavi" i "novo poglavlje"

Vlade Kosova i Albanije održale su danas u Korči zajednički sastanak. Ministri ovih vlada potpisali su, kako je i najavljeno, 12 sporazuma, protokola i memoranduma o saradnji. Tri su se ticala dijaspore. Najavljeno je i otvaranje operativne kancelarije za Kosovo u luci Drač. Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, zatražio je od albanskih predstavnika da "pomognu" Kosovu u učlanjenju u međunarodne mehanizme, navodeći da se "jačanje pozicije Kosova na Balkanu može ubrzati kroz saradnju Kosova i Albanije". Njegov albanski kolega, Edi Rama, najavio je "unifikaciju carina", uklanjanje "tarifnih barijera", kao i otvaranje "drugih carinskih punktova" između Kosova i Albanije. 

Opširnije...

ISIS i Kosovo

Još jedan građanin sa Kosova ubijen u Siriji, optužen u slučaju "Badovci"

Dok je juče izvešteno da je u Siriji ubijen K.A., Kosovska policija danas je saopštila da je u ovoj zemlji ubijen i B.I.

Opširnije...

Sukob u Srpskoj

Srpska na sastanku: Kamere zabeležile svađu (VIDEO)

U ovim trenucima u zgradi Skupštine Kosova održava se sastanak članova liste Srpska. Kako je i najavljeno, mediji su imali priliku da snime početak sastanka video i foto zapisima. Upravo je sam početak sastanka obeležila rasprava između Slobodana Petrovića, sa jedne strane, i Slavka Simića i Branimira Stojanovića, sa druge.

Opširnije...

Lobiranje kosovske diplomatije

Pacoli traži od Mauricijusa da prizna nezavisnost Kosova

Ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, uputio je pismo rukovodstvu Mauricijusa čestitajući im na pedesetoj godišnjici nezavisnosti i pozivajući ih da priznaju nezavisnost Kosova.

Opširnije...

GODINA ZA NAMA

Studentska akcija: Novogodišnji paketići i radionica za učenike škole "Kosovski božur"

Studenti Filozofskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici dodeli su danas 33 novogodišnja paketića učenicima škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur". Pored paketića, pripremili su zakusku, a sa njima su se i družili u okviru radionice koju su, takođe, organizovali. Akcija studenata nosi naziv "I ja sam drug za osmeh dug!"

Opširnije...

Zid i voz

Poseta Mogerini Balkanu frustrirajuća i bez efekata

Situacija na Zapadnom Balkanu je napeta i izložena brojnim izazovima, ocenila je nakon posete regionu visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini. Analitičari ocenjuju da njena poseta Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini nije doprinela rešavanju brojnih problema u regionu.

Opširnije...

Čija je Trepča?

Haradinaj zatražio brze i konkretne akcije da se sprovede Zakon o Trepči

"Brze" i "konkretne postupke" u vezi sa sprovođenjem Zakona o Trepči zatražio je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, u pismu koje je danas uputio ministrima vlade koju predvodi, saopšteno je večeras u Haradinajevom kabinetu. Zakon o Trepči usvojen je pre gotovo godinu dana, za vreme vlade Ise Mustafe, a konkretni koraci za sprovođenje nisu preduzeti. Ovim zakonom Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto Trepče, a isti predlaže zatvaranje jedinice Trepča-Sever, uz formiranje novih, od kojih će jedna biti upravo na Severu. Srpska lista se u prošlom sazivu oštro protivila usvajanju i sprovođenju ovog zakona, zbog čega je i zamrzla svoje učešće u kosovskim institucijama.

Opširnije...

IZBORI, april 2016.

DSS sa KiM-a u podršci Rašković-Ivić da odbije razgovor sa Vučićem: U Srbiji diktatura, Vučić kooperativan u predaji KiM-a

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije "u potpunosti podržava" odluku predsednice ove stranke, Sande Rašković-Ivić, da se ne odazove eventualnom pozivu na razgovor mandatara za sastavljanje nove Vlade, Aleksandra Vučića, saopštio je danas ovaj odbor sa KiM-a.

Opširnije...

Sudski procesi protiv Srba sa Severa

Oliver Ivanović se brani sa slobode

Ivanović će sada biti u obavezi da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stranicu, i on će sada, po prvi put nakon nešto više od tri godine od kada je pritvoren, moći slobodno da obavlja sve svoje privatne i poslovne obaveze. Prema prvoj proceni Ivanovićevog advokata, ponovni postupak protiv njegovog branjenika trajaće još oko godinu dana. Potrebno je da se suđenje završi što pre i da se agonija jednog nedužnog čoveka zaustavi, rekao je Vlajić. 

Opširnije...

"Park mira - most na Ibru"

Severna Mitrovica: Posle skoro godinu dana nastavljeni radovi "revitalizacije mosta" (VIDEO)

Posle višemesečne pauze, radovi na revitalizaciji glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici i izgradnji pešačke zone nastavljeni su. Zvaničnog obaveštenja iz opštine Severna Mitrovica nije bilo. Radovi su, ipak, vidljivi na terenu.

Opširnije...

"Slučaj Jablanović"

Aleksandar Jablanović kod Vulina u Ministarstvo rada

Nekadašnji šef Srpske liste u kosovskom parlamentu Aleksandar Jablanović postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika". Rešenje o njegovom postavljenju na tu funkciju potpisao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, javio je Tanjug. Jablanović je partijski saborac ministra Vulina.

Opširnije...

Korupcija u EULEX-u

Papadopulo posle emisije RTK o EULEX-u: Tračevi i glasine nisu način da se promoviše vladavina prava na Kosovu

"Misija u potpunosti poštuje integritet kosovskog pravosudnog sistema, a potom i sve odluke i presude kosovskih sudova, u kojima su sudije EULEX-a uključene i  stoga potpuno integrisane. Odluku koja je osporena na programu na RTK doneo je Vrhovni sud Kosova,” naglasila je šefica Misije EULEX, Aleksandra Papadopulo (Alexandra Papadopoulou), u saopštenju za medije, a kao odgovor na program koji je nedavno emitovan na Radio televiziji Kosovo u kojem je ova televizija iznela sadržaj elektronske prepiske između sada već bivšeg sudije vrhovnog suda Malkolma Simonsa i šefa civilnih operacija Evropske unije, Keneta Dina i u kojoj se ukazuje na neprofesionalno ponašanje poljskog sudije EULEX-a Daniela Sielickog u donošenju sudske odluke za optužene u slučaju "Drenica 2".

Opširnije...
«1 2 »