Tematske vesti

Specijalni sud za Kosovo

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu za mesec dana spreman za rad

Predsednica Specijalizovanih sudskih veća za ratne zločine na Kosovu, Ekaterina Trendafilova, prosledila je juče Pravilnik o postupku i dokazima Specijalizovanom veću Ustavnog suda, koji su sudije prethodno usvojile na prvoj plenarnoj sednici. Kada ovaj pravilnik stupi na snagu, Specijalizovana veća biće spremna za sudski rad.

Opširnije...

Zid i voz

Poseta Mogerini Balkanu frustrirajuća i bez efekata

Situacija na Zapadnom Balkanu je napeta i izložena brojnim izazovima, ocenila je nakon posete regionu visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini. Analitičari ocenjuju da njena poseta Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini nije doprinela rešavanju brojnih problema u regionu.

Opširnije...

Sukob u Srpskoj

Srpska na sastanku: Kamere zabeležile svađu (VIDEO)

U ovim trenucima u zgradi Skupštine Kosova održava se sastanak članova liste Srpska. Kako je i najavljeno, mediji su imali priliku da snime početak sastanka video i foto zapisima. Upravo je sam početak sastanka obeležila rasprava između Slobodana Petrovića, sa jedne strane, i Slavka Simića i Branimira Stojanovića, sa druge.

Opširnije...

Briselski proces

Građani o godišnjici Briselskog: Negovanje kulta polusveta i poluživota neće doneti dobro

Četiri godine je od potpisivanja "Prvog sporazuma o načelima kojima se uređuje normalizacija odnosa Beograda i Prištine", kojim je, sa jedne strane, započet proces gašenja institucija Republike Srbije na Severu Kosova, a sa druge, integracija četiri opštine sa Severa u kosovski sistem. Nepodeljena ocena svih strana je da čitav ovaj proces prati visok nivo netransparentnosti, ali i da su građani, i Srbi i Albanci - u većini negativno raspoloženi prema rezultatima političara i samom situacijom na terenu. Šta kažu građani Severne Kosovske Mitrovice?

Opširnije...

Lokalne samouprave na Severu

Severna Mitrovica: Za 3 meseca preko 80 krivičnih dela

U periodu od tri meseca, policijska stanica Severna Mitrovica otvorila je 87 slučajeva. Od toga su 82 registrovana kao krivična dela, a najzastupljenija su krađe, pokušaji krađe, teške krađe, razbojništva, uništenje i oštećenje imovine i lakše telesne povrede - potvrdio je na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica - komandir policijske stanice Mitrovica Sever - Đorđe Karamarković. Uprkos visokom broju zabeleženih krivičnih dela tokom prva tri meseca 2017., iz Kosovske policije ocenjuju da je bezbednosna situacija "relativno zadovoljavajuća".

Opširnije...

Čija je Trepča?

Tači: Srbija nema imovinu na Kosovu, Vojska donosi mir, o ZSO sa Srpskom ne sa BG

Razumem da je Premijer Srbije u jeku predsedničke kampanje, ali imovina Kosova je na Kosovu i kosovska vojska će biti realnost. Ubeđen sam da će transformacija KBS-a doneti mir i veću relaksaciju međuetničkih odnosa. Vlada Kosova je spremna da počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština, do čijeg formiranja nije došlo zbog bojkota Srpske liste. O ZSO se neće razgovarati sa Beogradom, već sa predstavnicima Srba sa Kosova. Dijalog sa Beogradom nema alternativu. Srbija će se pre, ili kasnije suočiti sa tužbom zbog zločina na Kosovu - ključne su poruke kosovskog predsednika, Hašima Tačija, sa današnje diskusije održane u Medija centru u Čaglavici, sa srpskim predstavnicima civilnog sektora i medija.

Opširnije...

Lobiranje kosovske diplomatije

Azerbejdžan u Svetskoj carinskoj organizaciji: Ne priznajemo nezavisnost Kosova

Azerbejdžan je zabrinut zbog prijema Kosova u Svetsku carinsku organizaciju (WCO). Azerbejdžan ne priznaje nezavisnost Kosova, a jednostrano proglašena nezavisnost je suprotna međunarodnom pravu. Ovo je, kako prenosi azerbejdžanska novinska agencija "Trend", rekao predsednik državnog carinskog odbora iz Azerbejdžana - Ajdin Alijev (Aydin Aliyev) na konferenciji šefova carina evropskog regiona pri Svetskoj carinskoj organizaciji, održanoj od 19. do 21. aprila u Beču. Istovremeno, ova evropsko-azijska država je primljena u finansijski odbor krovne carinske organizacije. A kako je zvanično saopštila WCO, na ovom sastanku nekoliko članica je dalo svoje izjave o nedavnom "instrumentu za prijem" Kosova i to od strane "poverenika", u ovom slučaju belgijskog ministarstva spoljnih poslova.

Opširnije...

ISIS i Kosovo

Albanci povezani sa džihadistima iz Italije vraćeni na Kosovo

Trojica od četvorice kosovskih Albanaca, koji su prošle nedelje uhapšeni u Italiji zbog sumnje da su pripadnici terorističke ćelije džihadista - vraćeni su na Kosovo.

Opširnije...

IZBORI, april 2016.

DSS sa KiM-a u podršci Rašković-Ivić da odbije razgovor sa Vučićem: U Srbiji diktatura, Vučić kooperativan u predaji KiM-a

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije "u potpunosti podržava" odluku predsednice ove stranke, Sande Rašković-Ivić, da se ne odazove eventualnom pozivu na razgovor mandatara za sastavljanje nove Vlade, Aleksandra Vučića, saopštio je danas ovaj odbor sa KiM-a.

Opširnije...

Sudski procesi protiv Srba sa Severa

Oliver Ivanović se brani sa slobode

Ivanović će sada biti u obavezi da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stranicu, i on će sada, po prvi put nakon nešto više od tri godine od kada je pritvoren, moći slobodno da obavlja sve svoje privatne i poslovne obaveze. Prema prvoj proceni Ivanovićevog advokata, ponovni postupak protiv njegovog branjenika trajaće još oko godinu dana. Potrebno je da se suđenje završi što pre i da se agonija jednog nedužnog čoveka zaustavi, rekao je Vlajić. 

Opširnije...

"Park mira - most na Ibru"

Delavi obišao Ibarski most

Ambasador Sjedinjenih američkih država na Kosovu, Greg Delavi, obišao je danas glavni Ibarski most u Kosovskoj Mitrovici, na kojem se trenutno odvijaju radovi u okviru takozvane revitalizacije. Radostan sam da vidim mitrovički most renoviran i otvoren za pešake, poručio je Delavi na svom Twitter nalogu nakon posete, uz objavljene fotografije. 

Opširnije...

Aktuelizacija albanskog nacionalnog pitanja

Izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova: Reagovali američki ambasadori i MSP Rusije

Nakon reakcije Evropske unije, aktuelnog premijera Srbije, Aleksandra Vučića, te niza ministara u Vladi Srbije - na izjave albanskog premijera, Edija Rame i kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije, oglasili su se i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Prištini i Tirani. Oni navode da su protiv "neopreznih priča" koje podrivaju regionalnu stabilnost i "evropsku stazu" i Kosova i Albanije. Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Oživljava se "velikoalbanski projekat", a pod okriljem NATO-a u toku je podrivanje temelja stabilnosti - ocenjuju.

Opširnije...

"Slučaj Jablanović"

Aleksandar Jablanović kod Vulina u Ministarstvo rada

Nekadašnji šef Srpske liste u kosovskom parlamentu Aleksandar Jablanović postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika". Rešenje o njegovom postavljenju na tu funkciju potpisao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, javio je Tanjug. Jablanović je partijski saborac ministra Vulina.

Opširnije...

Korupcija u EULEX-u

Bamije: Euleks pokušava da me ućutka

Suspendovana tužiteljka Euleksa iz Velike Britanije Marija Bamije optužila je misiju EU na Kosovu da joj preti tužbom kako bi je ućutkala

Opširnije...

Vučić na Kosovu i Metohiji

Vučić: Albanci meni spremali doček, nisam znao da sam toliko popularan

"Očigledno je da su oni (Albanci, prim. red.) spremali doček meni i hvala im na tome. Neka oni rade svoj posao, meni je važno da su ljudi u svetu videli šta su oni uradili. Izvinjavam se samo Srbima na KiM-u što nisam mogao da im se obratim.

Opširnije...
«1 »