Tematske vesti

Lokalni izbori na Kosovu 2017.

Đurić sutra u Leposaviću i Zvečanu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, boravi sutra na Severu Kosova, potvrđeno je iz ove kancelarije. Prisustvuje puštanju u rad rekonstruisanog dela regionalne vodovodne mreže u Leposaviću, te predizbornim konvencijama Srpske liste. 

Opširnije...

O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u

Đurić na čelu novoformirane Radne grupe za "pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga" o KiM-u

Radna grupa za "pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga" o Kosovu i Metohiji formirana je na današnjoj sednici Vlade Srbije, kako je prethodno i najavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Za predsednika Radne grupe, "u čiji će rad biti uključena sva ministarstva", imenovan je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Opširnije...

Parlamentarni izbori na Kosovu 2017.

Rakić: 100% obećavam i garantujem da će ZSO biti formirana vrlo brzo

Nakon isticanja procenata glasova od 90% zbog kojih je Srpska lista ušla u vladu Ramuša Haradinaja - i danas novi procenti, ovog puta od njenog šefa. "Mogu 100% da obećam i da garantujem da će Zajednica srpskih opština biti formirana u sledećem periodu, vrlo brzo," jutros je u jutarnjem dnevniku RTS, rekao je Rakić. 

Opširnije...

Briselski proces

Kocijančič: Primena sporazuma o pravosuđu odložena na zahtev Beograda, presudna integracija bez odlaganja

Iako je iz Evropske unije juče potvrđeno da su "svi koraci za integraciju pravosudnog osoblja kosovskih Srba u kosovsko pravosuđe završeni", te da su obe strane "ispunile svoje obaveze u tom pogledu", danas ističu da im je „žao zbog zahteva za odlaganje" primene sporazuma o pravosuđu. Zahtev je, dodaju, usledio "od strane Beograda", dok je Priština "ispunila svoje obaveze". U pisanom komentaru za naš portal, nakon što se srpski tužioci i sudije danas nisu pojavili na polaganju zakletve u kancelarijama kosovskog predsednika, Hašima Tačija, ističu i da je od presudnog značaja da se integracija pravosuđa odvija bez daljeg odlaganja. Iz Tačijevog kabineta, ranije danas - ocenjeno je da se imenovanje sudija i tužilaca nije dogodilo, jer je im je to "zabranjeno od strane Republike Srbije, sa namerom da se ne dozvoli integracija u pravosudni sistem Kosova", što je istovremeno "neuspeh i nesposobnost EU kao posrednika“. Beograd se još uvek nije oglasio.

Opširnije...

Lokalne samouprave na Severu

SO Severna Mitrovica: U 2017. 268 krivičnih dela, rešena 53. Usvojen budžet za 2018.

Dvesta šezdeset i osam slučajeva krivičnih dela registrovano je u 2017. u policijskoj stanici Mitrovica Sever. Od toga, 138 sa nepoznatim počiniocima. Pripadnici Kosovske policije uspeli su da reše 53 slučaja.

Opširnije...

Specijalni sud za Kosovo

Koha: Specijalni sud počeo rad na terenu

Kancelarija Specijalnog tužilaštva ne radi samo u Hagu, u Holandiji. Izvori lista naveli su da tužioci i pomoćno osoblje vrše aktivnosti i na Kosovu, u Srbiji i u Albaniji.

Opširnije...

Aktuelizacija albanskog nacionalnog pitanja

Zajednička sednica vlada Kosova i Albanije novembra, najavljeno formiranje "Pomoćnog albanskog fonda"

Kosovo i Albanija održaće 27. novembra zajedničku sednicu vlada. Ovom sednicom zvanično počinje proslavljanje "105. godišnjice albanske nezavisnosti" i manifestacija "Sveopšte narodna godina Đerđa Kastriota - Skenderbega". Prvi osnivački sastanak Komiteta za organizaciju ovog događaja kojim su predsedavali premijeri Kosova i Albanije, Ramuš Haradinaj i Edi Rama, održan je juče u Tirani. "Godina Skenderbega" okupiće, kako ističu iz Vlade Kosova, "u različitim aktivnostima, akademski i univerzitetski svet Albanije i Kosova, kao i drugih zemalja u kojima Albanci žive". Iz Haradinajevog kabineta najavljeno je i formiranje "Zajedničkog pomoćnog fonda za diplomatska zastupanja u Evropi".

Opširnije...

ISIS i Kosovo

U Maleziji uhapšen Albanac optužen za terorizam

Lokalni mediji su izvestili da je grupa sastavljena od četiri Maležana, tri Filipinca i državljanina Albanije, čiji identitet nije poznat. Operacije za njihovo hapšenje izvedene su u tri grada ove zemlje.

Opširnije...

Sukob u Srpskoj

Srpska na sastanku: Kamere zabeležile svađu (VIDEO)

U ovim trenucima u zgradi Skupštine Kosova održava se sastanak članova liste Srpska. Kako je i najavljeno, mediji su imali priliku da snime početak sastanka video i foto zapisima. Upravo je sam početak sastanka obeležila rasprava između Slobodana Petrovića, sa jedne strane, i Slavka Simića i Branimira Stojanovića, sa druge.

Opširnije...

Lobiranje kosovske diplomatije

Tači i Veselji od zvaničnika Madagaskara zatražili priznanje Kosova

Dvojica kosovskih zvaničnika, Hašim Tači i Kadri Veselji, zatražili su od delegacije Madagaskara koja boravi u Prištini - zatražili su priznanje Kosova. Zamenik predsednika Senata ove zemlje, Amido - juče se sa sastao sa predsedavajućim parlamenta Kosova, a danas je razgovarao sa kosovskim predsednikom. 

Opširnije...

Zid i voz

Poseta Mogerini Balkanu frustrirajuća i bez efekata

Situacija na Zapadnom Balkanu je napeta i izložena brojnim izazovima, ocenila je nakon posete regionu visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini. Analitičari ocenjuju da njena poseta Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini nije doprinela rešavanju brojnih problema u regionu.

Opširnije...

Čija je Trepča?

Haradinaj zatražio brze i konkretne akcije da se sprovede Zakon o Trepči

"Brze" i "konkretne postupke" u vezi sa sprovođenjem Zakona o Trepči zatražio je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, u pismu koje je danas uputio ministrima vlade koju predvodi, saopšteno je večeras u Haradinajevom kabinetu. Zakon o Trepči usvojen je pre gotovo godinu dana, za vreme vlade Ise Mustafe, a konkretni koraci za sprovođenje nisu preduzeti. Ovim zakonom Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto Trepče, a isti predlaže zatvaranje jedinice Trepča-Sever, uz formiranje novih, od kojih će jedna biti upravo na Severu. Srpska lista se u prošlom sazivu oštro protivila usvajanju i sprovođenju ovog zakona, zbog čega je i zamrzla svoje učešće u kosovskim institucijama.

Opširnije...

IZBORI, april 2016.

DSS sa KiM-a u podršci Rašković-Ivić da odbije razgovor sa Vučićem: U Srbiji diktatura, Vučić kooperativan u predaji KiM-a

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije "u potpunosti podržava" odluku predsednice ove stranke, Sande Rašković-Ivić, da se ne odazove eventualnom pozivu na razgovor mandatara za sastavljanje nove Vlade, Aleksandra Vučića, saopštio je danas ovaj odbor sa KiM-a.

Opširnije...

Sudski procesi protiv Srba sa Severa

Oliver Ivanović se brani sa slobode

Ivanović će sada biti u obavezi da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stranicu, i on će sada, po prvi put nakon nešto više od tri godine od kada je pritvoren, moći slobodno da obavlja sve svoje privatne i poslovne obaveze. Prema prvoj proceni Ivanovićevog advokata, ponovni postupak protiv njegovog branjenika trajaće još oko godinu dana. Potrebno je da se suđenje završi što pre i da se agonija jednog nedužnog čoveka zaustavi, rekao je Vlajić. 

Opširnije...

"Park mira - most na Ibru"

Delavi obišao Ibarski most

Ambasador Sjedinjenih američkih država na Kosovu, Greg Delavi, obišao je danas glavni Ibarski most u Kosovskoj Mitrovici, na kojem se trenutno odvijaju radovi u okviru takozvane revitalizacije. Radostan sam da vidim mitrovički most renoviran i otvoren za pešake, poručio je Delavi na svom Twitter nalogu nakon posete, uz objavljene fotografije. 

Opširnije...

"Slučaj Jablanović"

Aleksandar Jablanović kod Vulina u Ministarstvo rada

Nekadašnji šef Srpske liste u kosovskom parlamentu Aleksandar Jablanović postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika". Rešenje o njegovom postavljenju na tu funkciju potpisao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, javio je Tanjug. Jablanović je partijski saborac ministra Vulina.

Opširnije...

Korupcija u EULEX-u

Bamije: Euleks pokušava da me ućutka

Suspendovana tužiteljka Euleksa iz Velike Britanije Marija Bamije optužila je misiju EU na Kosovu da joj preti tužbom kako bi je ućutkala

Opširnije...

Vučić na Kosovu i Metohiji

Vučić: Albanci meni spremali doček, nisam znao da sam toliko popularan

"Očigledno je da su oni (Albanci, prim. red.) spremali doček meni i hvala im na tome. Neka oni rade svoj posao, meni je važno da su ljudi u svetu videli šta su oni uradili. Izvinjavam se samo Srbima na KiM-u što nisam mogao da im se obratim.

Opširnije...
«1 »